Autor Wątek: Wieże widokowe w Polsce  (Przeczytany 248065 razy)

Offline pagin

• Miasto: Reda
  • Na forum od: 06.10.2008
Odp: Wieże widokowe w Polsce
« 9 Mar 2023, 19:19 »
No dobra, to już dam sobie spokój z tym pisaniem o wieżach. Kto chce, ten znajdzie.
Mnie takze nie podobaja sie wieze i ich wplyw na naturalny krajobraz.
Ale... ale mam prosbe do Ciebie, pisz nadal.
Komu temat odpowiada i  bedzie chcial poczytac, to wejdzie w ten watek
Kto jest innego zdania, moze go omijac

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 9 Mar 2023, 19:44 »
Wiem, ale to jak propaganda w TV - ludzie budują swoje zdanie na podstawie ścieków informacji i potem już zdania nie zmienią.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 9 Mar 2023, 20:06 »
Nigdy wszystkim sie nie dogodzi.
Osobiście lubię wieże widokowe bo dają możliwość zobaczyć coś czego bez nich nie było by widać.

Czy psują krajobraz?
Moim zdaniem to zależy od wieży, a właściwie jej budowy.

Jak będziesz miał nowe info o kolejnych powstałych wieżach wpisuj bo to info jest przydatne.
Dla takich jak ja aby tam pojechać i dla przeciwników aby nie jechać i nie psuć sobie widoku ;)
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 9 Mar 2023, 20:13 »
Wiem, ale to jak propaganda w TV - ludzie budują swoje zdanie na podstawie ścieków informacji i potem już zdania nie zmienią.

To jest porównanie zupełnie nieadekwatne do sytuacji. Zdecydowana większość osób negatywnie wypowiadająca się o wieżach robi tak z wewnętrznego poczucia, że te sztuczne elementy zaśmiecają naturalny górski krajobraz, a nie że gdzieś to przeczytali.

Natomiast IMO nie ma żadnego sensu nie pisać o tych wieżach, bo komuś przeszkadzają. Nie Ty je przecież tworzysz, nie Ty o ich pojawieniu się decydujesz, jedynie wrzucasz o nich informacje, co dla osób zainteresowanych i lubiących te budowle ma jak najbardziej wartość. A i przeciwnicy wież będą się dowiadywać na jakie kolejne szczyty je wpakowano  ;)

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 9 Mar 2023, 22:06 »
Ja tam lubię wieże widokowe. Włażę na każdą, którą spotkam. No chyba, że jest płatna, to wtedy niekoniecznie. Ale i tak je lubię. Nie uważam, że zaśmiecają krajobraz. Raczej go urozmaicają. Z daleka i tak ich zwykle nie widać. Ledwie wystają ponad drzewa, a są i takie, które nawet i tego nie robią. Widok z nich jest wtedy taki:

:D

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 9 Mar 2023, 23:36 »
Pisz podjazdy o wieżach. Dla mnie to jest wartość dodana i podczas planowania wycieczek wyszukuję informacji, czy jakieś się trafią na trasie.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 10 Mar 2023, 00:20 »
Moim zdaniem, wieże zdecydowanie poprawiają atrakcyjność szczytów w niskich górach. Są wartością dodaną, o ile ich budowa nie wiąże się z degradacją ochrony przyrody. Na załączonym obrazku widać, że gdyby nie wieża, to odwiedzający miałby ten sam widok co grzybiarz w lesie za Dobczycami  ;D Mi osobiście, w zimie, z daleka ułatwiają nawigację, bo póki co na niewielu szczytach są.
Glupi Gorc zachwyca o poranku:

Więcej tu: https://photos.app.goo.gl/Zz6owJcrQWpAoaAi6
Takie widoki potem są tylko w National Geographic, chyba, że ktoś ma drona  ;D
Moim zdaniem, znacznie większym zagrożeniem dla terenu są rowery elektryczne enduro, które niedługo zdominują ruch na szlakach poza parkami narodowymi. Byle frajer jest w stanie dostać się w godzinę tam, gdzie kiedyś wytrawny turysta szedł 4h. Wjechanie gdzieś rowerem jest postrzegane coraz bardziej przypałowo.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 10 Mar 2023, 08:47 »
A ja plasuję się gdzieś po środku. :) Część wieży uważam za wartość dodaną, część za "misie na miarę naszych możliwości". W jakimś stopniu rozumiem (i do pewnego stopnia podzielam) opinię Pabla o "śmieceniu" krajobrazu (aczkolwiek razi mnie jego skatologiczne określenie), ale spora część wież rzeczywiście coś wnosi i bez nich byłoby nieco smętnie. Ponadto (kiedyś już chyba o tym pisałem), jestem chyba już najmłodszy z pokolenia, dla którego wieże (triangulacyjne) były stałym elementem krajobrazu, tak jak dziś, nie przymierzając, wiatraki lub maszty telekomunikacyjne. :) I to nie tylko w górach (któż jeszcze pamięta trianguły na Żukowie w Górach Sanocko-Turczańskich, czy Jeleniowatym w Bieszczadach?), ale też i na nizinach - w mojej obecnej okolicy w zasięgu wzroku były dwie wieże, a najbardziej pamiętam tę w podbydgoskim Przyłubiu, która była naprawdę wysoka i wchodziło się na nią z pewnym drżeniem kolan. :) A ponieważ mamy skłonność do mitologizowania przeszłości i czasów dzieciństwa/młodości, mam więc do tych konstrukcji niemały sentyment.

Konkludując, proponuję salomonowe rozwiązanie:
  • Podjazdy - pisz o tych wieżach
  • Pablo - nie czytaj tego wątku

;)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 10 Mar 2023, 09:02 »
To nie jest takie proste. Pablo bez problemu strawi wątek, nawet w nim uczestniczy. Jemu wieże przeszkadzają, wątek może być. ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 10 Mar 2023, 09:36 »
Nie uważam, że zaśmiecają krajobraz. Raczej go urozmaicają. Z daleka i tak ich zwykle nie widać. Ledwie wystają ponad drzewa

Takie co ledwie wystają ponad drzewa to mi też nie przeszkadzają, ale niestety stawia się coraz więcej potworów takich jak w Krynicy.

Zresztą nawet po budowie "średnich" wież, takich jak na Gorcu czy Lubaniu, szczyt góry jest ewidentnie zdewastowany i wzbogacony o drogę dojazdową.
« Ostatnia zmiana: 10 Mar 2023, 09:41 miki150 »

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 10 Mar 2023, 10:30 »
Właśnie często negatywy dotyczą nie samej wieży ale infrastruktury z nią związanej. Często się zastawiam jaki sens ma stawianie wieży no szczytach pokrytych trawą ( Deszcznica)
Taka wieża na jednej górce w okolicy może i jest ciekawa, stanowi pewną atrakcję i pozwala łatwo zorientować się w terenie ale jak co górka wieża...no to trochę..nieteges

No i najgorsze - zrobiona droga, zaczynają pojawiać się quadowcy, crossiarze, terenówki itp  - bo modne miejsce to tzreba jechać.

Bardzo mieszane uczucia mam.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna MaciekK

• Na forum od: 14.07.2017
« 10 Mar 2023, 10:52 »
No i najgorsze - zrobiona droga, zaczynają pojawiać się quadowcy, crossiarze, terenówki itp  - bo modne miejsce to trzeba jechać.
Bardzo mieszane uczucia mam.

No i to jest właśnie problem, same wieże mnie tak w oko nie kłują i nie jest tak, że ta hołota ciągnie tam tylko dla wieży. Oni są już wszędzie :-) A elektryki szybko przebiją negatywny wpływ crossów i quadów, ze względu na powszechną dostępność i łatwość w obsłudze.
Na Gorcu to chyba droga wcześniej była bo tam i budynki są i ludzie pola mają. Problem jest jak gdzieś budują drogę dewastując przyrodę, żeby zrobić właśnie wieżę.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 10 Mar 2023, 12:04 »
No i to jest właśnie problem, same wieże mnie tak w oko nie kłują i nie jest tak, że ta hołota ciągnie tam tylko dla wieży. (...)

Przecież to oczywiste, że problemu wież nie ma co rozpatrywać osobno, tylko jako całość. Rozryte góry - bo trzeba zrobić drogę, masa przypadkowych ludzi, itp. Przydałby się jakiś parking w pobliżu bo trzeba wygodnie dojechać, itp. Budowa wież widokowych to patologia!

Jak się chce popatrzeć, to można się wybrać w miejsce widokowe. Nie ma potrzeby z każdej hopki robić na siłę punktu widokowego. Są miejsca o różnym charakterze. Panorama nie jest jedyną formą atrakcji.

Ale widać, że gawiedź nie jest w stanie docenić np. uroku lasu, musi się wspiąć ponad drzewa aby widzieć więcej... Sama wędrówka nie jest wystarczającym celem- musi być tzw. atrakcja albo chociaż buda z piwem i oscypkami.

Moim zdaniem, znacznie większym zagrożeniem dla terenu są rowery elektryczne enduro, które niedługo zdominują ruch na szlakach poza parkami narodowymi. Byle frajer jest w stanie dostać się w godzinę tam, gdzie kiedyś wytrawny turysta szedł 4h. Wjechanie gdzieś rowerem jest postrzegane coraz bardziej przypałowo.

To już pozamiatane odkąd każde miejsce jest w zasadzie dostępne samochodem oraz od kiedy Internet dostarcza informacji.

Dawniej, kiedy aby dostać się w góry trzeba było pojechać przez pół Polski nocnym pociągiem, potem kilkoma PeKaeSami, itp. to w góry czy do schronisk docierali pasjonaci. Poza tym, trzeba było w ogóle wiedzieć, że takie miejsca istnieją. Mieć wiedzę, mapy, przewodniki, itp. W efekcie w górach obcowało się z ludźmi świadomymi gdzie i po co są.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 10 Mar 2023, 12:39 »
Takie co ledwie wystają ponad drzewa to mi też nie przeszkadzają, ale niestety stawia się coraz więcej potworów takich jak w Krynicy.

Nie, to co postawili to w Krynicy czy w Świeradowie to patologia. Nie nazywajmy tego wieżą widokową, bo nie o widoki w tej konstrukcji chodzi. To takie wieże wśród wież jak hotel Gołębiewski wśród hoteli.

Zresztą nawet po budowie "średnich" wież, takich jak na Gorcu czy Lubaniu, szczyt góry jest ewidentnie zdewastowany i wzbogacony o drogę dojazdową.

A to już znak naszych czasów. Wszystko buduje się ciężkim sprzętem i musi minąć trochę czasu zanim wieża wkomponuje się w otoczenie. A zdewastowane drogi pojawiają się nie tylko z powodu budowy wież. Najwięcej zniszczeń robi się przy wycince i ściąganiu drzew. Wieże widokowe przy tym to mały pikuś. A niektóre wieże naprawdę wyglądają fajnie. Np ta:

Ona też dewastuje krajobraz? Nie uogólniajmy. Jak chcemy potępić w czambuł jakąś wieżę, to tę konkretną, a nie wszystkie. Sam pomysł budowy wież nie jest zły. Lepiej postawić wieżę na szczycie zalesionej góry niż wycinać drzewa, by z tej góry było coś widać. Można też oczywiście nie robić nic i płakać, że nikt prócz Pabla nie chce przyjeżdżać. Ale nawet Pablo pojedzie sobie na Ukrainę lub do Rumunii, gdzie szczyty łyse i widoki szersze. Nasze góry mają pozostać nietknięte.

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 10 Mar 2023, 12:47 »
Nie wszędzie musi być dojazd samochodem ale czasem jakieś ułatwienie powoduje, że osoby o mniejszej sprawności ruchowej są w stanie odwiedzić dane miejsce. To nie musi być od razu autostrada wystarczy czasem niewielkie wyrównanie drogi i nie wszystkie miejsca muszą być łatwo dostępne ale chociaż część. Niech bedzie co zdobywać.
Wiadomo, że najważniejszy jest rozsądek. Wieże to pikuś przy pomysle wybudowanie widokowej kolejki linowej w Pieninach, nad Przełomem Dunajca.
Paweł.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum