Autor Wątek: Sakwy czy przyczepka  (Przeczytany 1465 razy)

Offline Mężczyzna Massiejj

• Miasto: Opole
  • Na forum od: 01.11.2014
Sakwy czy przyczepka
« 1 Lis 2014, 19:47 »
Witam!
Dopiero chcę rozpocząć przygodę z wyprawami rowerowymi i nurtuje mnie mocno jedno pytanie. Sakwy czy przyczepka?

Jeśli chodzi o mnie to nie zamierzam przemieszczać się w trudnym terenie. Nie wiem co jest najbardziej uniwersalne?

Ceny też widzę że są różne.
Na allegro widziałem przyczepki ok 200zł już z torba
http://allegro.pl/przyczepka-rowerowa-bagazowa-towarowa-z-torba-i4723535531.html
Czy ktoś może miał styczność?
droższe extrawheel to już raczej poza moim zasięgiem, bo dochodzą jeszcze do tego sakwy.
a same sakwy jak widzę 200zł i w góre...

pozdrawiam!

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Odp: Sakwy czy przyczepka
« 1 Lis 2014, 20:05 »
Jeździłem i z jednym, i z drugim. Mamy extrawheela classic.

Przyczepa (moim zdaniem):
- odciąża tylne koło - od kiedy przestawiłem się na sakwy, regularnie pękają mi szprychy (ale może powinienem zmienić mechanika :-) ),
- bardzo mało zmian w rowerze, kiedyś miałem jeden rower i mogłem prawie prosto z maratonu MTB jechać na wyprawę,
- trochę łatwiej jeździ się w terenie (ale nie zauważyłem różnicy na podjazdach), łatwiej też wjechać na wysoki krawężnik,
- potrafi przy dużych prędkościach wpaść w wibracje - pomaga lekkie przyhamowanie,
- łatwiej przewieźć gabaryt (ale to przydaje się na co dzień, nie na wyprawach)

Sakwy (moim zdaniem):
- łatwiejszy dostęp do bagaży, w przyczepie musiałem wyjąć wór z siatek, i dopiero dało się go otworzyć,
- łatwiej utrzymać porządek w sakwach, w przyczepie wszystko leciało do jednego wora,
- w krytycznej sytuacji, łatwiej podnieść rower i na raz wnieść go gdzieś (ale, powiedzmy sobie szczerze, i tak nie da się zbyt długo nieść),
- sakwami łatwiej obsłużyć mniejszy wyjazd, po prosu bierzesz mniej sakw (przyczepę trzeba brać całą).

Wnioski (moje) :-)
- jeśli jadę sam, to tylko z sakwami, bo przyczepa to za dużo,
- jeśli jadę z żoną, to z przyczepą, bo mam wolny bagażnik i - jeśli się koleżanka zmęczy - mogę zabrać jej sakwy,
- jeśli jadę z całą rodziną, to różnie, zależnie od nastroju, ale co raz częściej jednak sakwy.

Oj będzie tu zaraz bijatyka zwolenników obu stron :D

Marek

« 1 Lis 2014, 21:02 »
Rower z sakwami ładnie wygląda... Mam drogie tylne koło więc trochę boje się o szprychy. To bedzie ciężka decyzja. Dziękuje!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 1 Lis 2014, 21:05 »
Może najprościej będzie zmienić drogie tylne koło na porządne tylne koło?  ;)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 1 Lis 2014, 22:52 »
Nie rozpiszę ponownie obu rozwiązań na wady i zalety, bo w Twoim przypadku to bez sensu. Widzę, że ważny jest aspekt cenowy.

sakwy CROSSO DRY 200zł + bagażnik CROSSO 100zł + ewentualnie wór na bagażnik 50 zł

i koniec dyskusji...

porządne mocne koło - 200 zł

A mój wybór to sakwy. Jeździłem z przyczepką przez 7 tygodni, to ciekawe rozwiązanie, ale jeśli nie ma potrzeby brania ogromnej ilości bagażu (dodatkowa woda) to jest zupełnie zbędna. Nie widzę w tym wypadku żadnych przeważających zalet, a sporo minusów:/

« 2 Lis 2014, 00:01 »
Czyli na początek sakwy ;D

« 2 Lis 2014, 10:55 »
Bagażnik mam taki jaki był przy rowerze, muszę mu się bliżej przyjrzeć, bo widzę że dużo uwagi poświęcacie bagażnikom.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 2 Lis 2014, 18:21 »
... bo są co najmniej tak ważne jak sakwy.
Albo inaczej: tak wytrzymały będzie Twój rower jak jego najsłabszy element.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum