Autor Wątek: Rękawice zimowe  (Przeczytany 8335 razy)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Rękawice zimowe
« 4 Lis 2014, 20:25 »
Hej.
Co roku ten sam problem. Do tej pory kupowaliśmy na ryneczku rękawice po 10-20zł albo jakieś marketowe z Lidla czy Biedronki. Szukam z dziewczyną czegoś porządnego na nadchodzącą zimę.
Mamy już fajne rękawiczki na powiedzmy 0-10*C  i szukamy czegoś ewidentnie na mróz. Na forum na razie cisza w temacie. Dowiedziałem się tylko, że neopren odpada, bo ręce śmierdzą.
Dzisiaj byliśmy w Decathlonie. Oferta rowerowa to takie na oko rękawiczki na plusowe temperatury. Nic stricte na mróz. Były też rękawice ogólnie zimowe ortalion+cienkie ocieplenie. Były też przeróżne narciarskie w cenach od 30 do nawet 200zł. Wszystkie mniej lub bardziej niewygodne przy trzymaniu kierownicy. Dzisiaj godzinę biegałem po sklepie i nic nie wiem.

Czego oczekuję?
-  tylko sklepy stacjonarne wchodzą w grę - decathlon, gosport, intersport i co tam jeszcze w Łodzi jest. Rękawiczki musimy poprzymierzać.
- ogólne refleksje czym się kierować w wyborze - jakie materiały i rozwiązania sprawdzają się na rowerze
- Ile powinny kosztować dobre rękawiczki?

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Odp: Rękawice zimowe
« 4 Lis 2014, 21:00 »
W Gosport widziałem ostatnio Takie po 60 i polecam szczególnie że ja kupiłem po 30 ale to w kwietniu było. Na specjalne okazje dodatkowo zakładam cienkie jedwabne do kupienia w zakładach fotograficznych po 5 zyla.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 4 Lis 2014, 21:20 »
Jak dla mnie tylko:

Ale tego w stacjonarnych nie kupisz, choć mierzyć myślę że nie trzeba.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 4 Lis 2014, 21:35 »
rękawiczek przerabiałem już całą masę. Najlepiej jednak w pogiesach, te mam neoprenowe z ebaya. Tanie nie są, ale komfort cieplny i użytkowania trudny do przebicia.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 4 Lis 2014, 22:15 »
Rękawice dla miłośników jazdy na parapetach w sieci marketów rodem z za Odry?
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 5 Lis 2014, 08:14 »
Jak się w takich pogiesach zalicza glebę? To takie SPD na ręce.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 5 Lis 2014, 08:28 »
Jechałem w nich tylko chwilę, ale nie wydaje mi się, że porównanie do SPD jest właściwie. Materiał jest śliski, otwór na ręce dosyć duży, także dłonie w momencie upadku nie za bardzo mają się o co zaczepić i powinny swobodnie opuścić pogiesy.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 5 Lis 2014, 10:36 »
Jak jest mały mróz to jeżdżę w cienkich, polarowych albo softszelowych, jak większy, to mam jakieś narciarskie, dość ciepłe (koło 100 zł).

Dobrze, jeśli w rękawiczkach jest luz, bo przy obcisłych łatwo palce marzną.

Warto pomyśleć nad warstwowościa rękawiczek, tj. pod grubymi nimi nosić parę cienkich, takich przy których można poszperać w sakwie, poprawić coś przy rowerze itp. Czyli rękawiczki grubsze przymierzać mając na rekach cieńsze.

To dokładnie jakie i za ile sam musisz wykombinować, bo kazdemu inaczej paluszki marzną.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 5 Lis 2014, 10:54 »
Każde ciepłe rękawiczki narciarskie przypuszczalnie beda niezbyt wygodne przy trzymaniu kiery, hamowaniu i operowaniu manetkami. Za to będą ciepłe:) Moim zdaniem nie ma sensu inwestować w bardzo drogie narciarskie - wybrac po prostu jakieś ciepłe narciarskie, w miare wygodne i sie za bardzo nie przejmować.
 Do tego te cieńsze rękawiczki, dla mnie obowiązkowe, o przydatności juz napisano. Patent menela na jedwabne za 5zł niezły - musze wypróbować, ja do tej pory uzywałam jako tych cieńszych - jakichś chińskich jak najtańszych z targowiska (to ma byc tylko taka cienka wkładka docieplajaco-praktyczna, więc tu żadnych inwestycji nie trzeba). W zasadzie mi wystarczaja chinskie cienkie + jakies takie niezbyt ciepłe sportowe z lidla czy netto, ale jeżlei jest spory mróz, na wszelki wypadek biore też te narciarskie gdzieś w sakwę.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 5 Lis 2014, 11:25 »
Normalnie jeżdżę w takich bez palców (do +10C), w granicach 3-10C nakładam pod spód cienkie rękawiczki do biegania z windstoperem (Aldi, jakoś tanio), w okolicach 0 przerzucam się na zimowe rękawice Shimano. Mrozów u nas nie ma, więc nie potrzebuję więcej :)

http://www.chainreactioncycles.com/ie/en/shimano-windbreak-all-condition-glove/rp-prod112284

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 5 Lis 2014, 12:53 »
Pogies to fajna rzecz, ale przy zostawianiu roweru na dworze, z narażeniem na deszcz to chyba słaby pomysł. I tracę lusterka :P
Wygląda, że w temacie Ameryki się już nie odkryje i po prostu trzeba szukać normalnych narciarskich.
Bierzemy te:
http://www.decathlon.pl/rkawice-narciarskie-firstheat-id_8284217.html
Ewentualnie te:
http://www.decathlon.pl/rkawice-narciarskie-id_8316610.html
Z ewentualną gwarancją w Decathlonie chyba problemów nie będzie, więc na 2 lata temat rękawiczek z głowy :P

Cienkie+ grube rękawiczki są spoko. Tylko z dostępnych w Decathlonie w XXL dopiero jest mi w miarę wygodnie, a po wsadzeniu czegokolwiek pod spód jest ścisk na palcach. Kiedyś miałem na prawdę ogromne narciarki z second-hand i wtedy ten patent stosowałem.

Alek
- W tych shimano byłoby mi dobrze tak na oko -2 - 5*C a jednak -10 czy -15 w Polsce jest na porządku dziennym.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 5 Lis 2014, 13:08 »
W tych pierwszych to ja np marznę już przy 0 stopni. Mam podobnej grubości dare 2be (w real-u kupione) i się nieco lepiej sprawdzają.
Jak zostawiam rower, to łapawice zabieram ze sobą - zakładanie ich na kierownicę zajmuje kilka sekund. A gdy pada deszcz to jest za ciepło na łapawice.
Pustelniku, o zaliczaniu gleby dyskusja już była. One są szerokie i śliskie więc łatwo ręce wyjąć. Jak ktoś chce zimą przetestować to mogę pożyczyć. Ale nie wysyłam, a że zanosi się na zimę bezrowerową dla mnie, to chyba tylko w Trójmieście taka możliwość będzie.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 5 Lis 2014, 13:09 »
Alek - W tych shimano byłoby mi dobrze tak na oko -2 - 5*C a jednak -10 czy -15 w Polsce jest na porządku dziennym

No wiem, dlatego pisałem o temperaturach.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 5 Lis 2014, 14:29 »
Ja rowniez uzywam narciarskich, niezbyt grubych, bo tak jak napisal Alek, tu nie ma wielkich mrozow ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum