Autor Wątek: Baranek do turystyki?  (Przeczytany 9477 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Odp: Baranek do turystyki?
« 30 Gru 2012, 14:02 »
Aha, ojej   :P

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 30 Gru 2012, 14:32 »
też nie jestem przekonany do baranka, ale jaskółka najlepsza? mój Boże, nigdy w życiu bym się na nią nie zdecydował. prosta kierownica, rogi i lemondka i jest dla mnie idealnie.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 30 Gru 2012, 14:42 »
andreas37 - masz jakieś praktyczne doświadczenia z barankiem, czy tylko tak sobie myślisz?

Nie to, żebym był jakimś fanatykiem baranka, tym bardziej że sam mam w obu rowerach proste kierownice, ale kiedyś tam parę latek z barankiem jeździłem i teraz za mną trochę ten baranek chodzi (na razie tylko chodzi bo mi szkoda kasy na eksperyment).

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 30 Gru 2012, 14:43 »
Najlepsza jest taka kierownica z jaką komu wygodnie :P
Jedni lubią prostą, inni giętą. To jest jak rozmowa o kolorze ramy ;)
Baranek jest wąski, dla mnie hamowanie jest mniej komfortowe przy baranku (ale moje hamulce w szosie są słabe). Motylek ma dużo chwytów, na lemondce można leżeć i odciążyć ręce. Co kto lubi...

Offline Mężczyzna mula53

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 29.01.2009
« 30 Gru 2012, 23:17 »
Proponuję wybrać się z takową kierownicą w góry.Życzę powodzenia
Dzięki miki150 za takie życzenia. Ja akurat mam jaskółkę w rowerze do turystyki ( Koga Miyata Traveller - jaki te "japońce" złom robią!!!) oraz - o zgrozo - Brooks'a ( Tak!!!) B17. I tak - zadając wsi - wjechałem na Hochtor ( taka przełęcz w Alpach ) bez obtartego tyłka i zdrętwiałych od "sportowej" kierownicy dłoni.
Taka jak w holendrach - a te, jak wiadomo, są najlepsze
Wiadomo też, że najlepsze do jazdy po miejskim parku są "górale z tarczówakami". Polskim parku... bo w parku holenderskim  to "polska wieś tańczy i śpiewa".
andreas37 - masz jakieś praktyczne doświadczenia z barankiem, czy tylko tak sobie myślisz?
Borafu, mądremu wystarczy popatrzeć jak inni się męczą i wyciągać wnioski. Po to mamy rozum. I to jest ten przypadek.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 30 Gru 2012, 23:31 »
I tak - zadając wsi - wjechałem na Hochtor ( taka przełęcz w Alpach )
Jedna przełęcz (jaskółka?) wiosny nie czyni. :P

Zapewne większe masz doświadczenie ode mnie, ale z prostą kierownicą w góralu i barankiem w szosie nigdy nie miałem problemów z wygodnym chwytem, a też trochę po górach jeździłem.

A baranek tak mi przypadł do gustu, że teraz zastanawiam się czy w ogóle na wyprawę nie ruszyć z taką kierownicą (bo dotąd to tylko max 4-dniowe wyjazdy tak uskuteczniałem).

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 30 Gru 2012, 23:33 »
"w góry" - poza asfaltem. Najlepszą kontrolę nad kołem gwarantuje prosty chwyt, którego w jaskółce w ogóle nie ma.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 31 Gru 2012, 09:43 »
Borafu, mądremu wystarczy popatrzeć jak inni się męczą i wyciągać wnioski. Po to mamy rozum. I to jest ten przypadek.
Mnie się jeździło dobrze, Wilk zadowolony jeździł baardzo długie trasy, w tym także BBTour, Daniel (też trochę km robi) przesiadł się na baranka i chwali sobie.
To jak to jest z tymi wnioskami i używaniem rozumu, co?  :P

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 31 Gru 2012, 10:02 »
najlepsza opcja to kiera typu jaskółka

Dla mnie chyba najgorsza. Miałem taką trochę mniej wygiętą niż jaskółka - dłonie drętwiały i na siłę chciały układać się jak na prostej kierownicy. No i tylko jedna pozycja dla rąk, to zdecydowanie za mało.

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 31 Gru 2012, 15:39 »
ps. to jaskółka:

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna mula53

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 29.01.2009
« 31 Gru 2012, 17:25 »
Jedna przełęcz (jaskółka?) wiosny nie czyni.
Rafał, proszę... było kilka takich przełęczy. Przyznaję, w większości po asfalcie. Na Fernpass wjeżdżałem tą samą rzymską drogą, którą Ty z Wilkiem zjeżdżaliście. Może pamiętasz jaka tam była nawierzchnia? W moim przypadku po sporej nocnej ulewie. Odcinkami pchałem rower. Jaskółka dobrze nadaje się do pchania roweru. :)
Odbyliście z Wilkiem kapitalny terenowy TransAlp, ale... na tzw. full'u i hardtailu. Przecież nie przyszło Wam do głowy zakładać baranka!!! Prawda?
W tym roku na BBTour przejechałem z barankiem 1000km jednym ciągiem
Też innej bym nie wybrał, ale BBTour to wyścig a nie turystyka, a Twoje pytanie brzmi: Baranek do turystyki?
Może właściwa odpowiedź powinna być taka: zależy do jakiej turystyki!!!
Udanej sylwestrowej zabawy. Zdrowia. Spełnienia turystycznych i sportowych planów w Nowym2013Roku. Wszystkiego Najlepszego.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 31 Gru 2012, 17:29 »
Nie wspominając o cholernie rzadkich barankach typu randonneur (cały 1 raz widziałem na allegro) - są rozszerzone po bokach, chwyt ala jaskółkowy na końcach (a ma jeszcze normalny chwyt na klamkach)
temat jest dość szeroki... http://ruedatropical.com/2009/03/road-drop-bar-geometry/

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 31 Gru 2012, 18:05 »
Cytat: rafalb w Wczoraj o 23:31Jedna przełęcz (jaskółka?) wiosny nie czyni.Rafał, proszę... było kilka takich przełęczy.
Luzzz, emotikonkę na końcu dodałem. To raczej oczywiste, że nie pojechałeś w Alpy zaliczyć tylko Hochtoru. Tak mi się tylko z jaskółką skojarzyło. ;)

Przecież nie przyszło Wam do głowy zakładać baranka!!! Prawda?
Prawda, ale mimo, że temat dotyczy baranka to:
najlepsza opcja to kiera typu jaskółka, potem prosta z rogami /  najlepiej wygietymi - by mieć dodatkowo chwyt /  i chwytami ergo lub podobnymi , nastepnie typu multi tzw. motylek, a na samym końcu baranek.
...a ja nie zgadzam się z opinią, że jaskółka jest najlepszą kierownicą bo na innych drętwieją ręce (o czym Ty napisałeś). Mi na prostej nie drętwiały jak na TrasAlpie jechałem. Nie drętwiały mi też na baranku jak jeździłem po Polsce i górach polskich.

Ale jak Tobie dobrze na jaskółce to jeździj tak, co się tu spierać będziemy. ::)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 31 Gru 2012, 19:15 »
Na jaskółce mogą nie drętwieć, bo człowiek bardziej wyprostowany siedzi, a to ma za to dużo innych minusów.

Offline Mężczyzna andreas37

• Wiara Czyni Cuda..
  • Miasto: szczecin
  • Na forum od: 12.11.2011
« 1 Sty 2013, 15:59 »
No to się Szanowne Towarzystwo wypowiedziało...he, he..
Niech każdy z was jeżdzi na czym uważa i będzie zadowolony po wsze czasy..I niech nikt nigdy nie przkonuje innych do swego zdania i poglądów, bo mi tu śmierdzi polityką..
Ja wyrazłiem tylko swoje zdanie..., powiem więcej, wolno mi takowe  posiadać...

Pozdrawiam wszystkich myślących inaczej .. . Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum