Nie wiem co na pewno znaczy cane-creek compatible - ale można kupić w Cult Bikes - wim bo kupowałem - łożyska, bieżnie.
With 36°/45° micro angular contact bearings for increased durability and stiffness, 7075 T6 aluminium cone, with top cover pro seal. Fits for steerers with 44 mm inner and 50 mm outer diameter.
To są właśnie kąty, 36/45. Podane wymiary odnoszą się do główki ramy (to są łożyska półzintegrowane), łożysko będzie mniejsze, najprawdopodobniej 30 wewnętrznej i 41 zewnętrznej (takie mam teraz w rękach)
http://www.parktool.com/blog/repair-help/headset-standards
kąty ściętego zewn. boku łożyska (36?), a 45?
W tym przypadku 36 to kąt wewnętrznego ścięcia, a 45 to kąt zewnętrznego. Takie są najpopularniejsze.
W temacie wyszukiwania łożysk do sterów nie pomogę, ale mogę polecić zastosowanie sterów na łożyskach wałeczkowych zamiast kulkowych. Jak ścigałem się na szosie, to w klubie używaliśmy sterów wałeczkowych Saiko (polska firma — Kowalski). Bardzo trwałe i za rozsądną cenę. Na sztywnej szosówie żadne kulki nie wytrzymywały długo.
Potwierdzam, ze łożyska sterowe wałeczkowe są "niezniszczalne". Mam założone takie łożysko (Stronglight), tylko dolne, i po kilku latach eksploatacji wymieniłem tylko smar - żadnych objawów zużycia. Górne, mniej obciążone, jest kulkowe.Problem może być z dopasowaniem takich łożysk do sterów zintegrowanych, czy pół-zintegrowanych.
preload (jak to jest po polsku? ścisk?)