Autor Wątek: magistrala adriatycka - Chorwacja  (Przeczytany 860 razy)

Offline Mężczyzna marog6

• Miasto: Gdansk, Pomerania, Poland
  • Na forum od: 09.11.2014
magistrala adriatycka - Chorwacja
« 9 Lis 2014, 17:54 »
mam nadzieję, że nie powtarzam pytania, ale google nie pomogl w przeszukaniu forum.

Otóż, moim celem - marzeniem jest pokonanie trasy z Polski przez Słowenie i dalej wzdłuż Adriatyku właśnie magistralą adriatycką aż do Grecji. Konkretnie interesuje mnie czy ktoś z Was ma doświadczenia rowerowe z tego regionu. W zeszlym roku jechałem końcową częścią tej trasy do Dubrownika i widoki były tak powalacjące, ze okazaly sie niemal lepsze od Dubrownika... zakochałem sie na tyle, ze chciałbym tam wrocic.

krotkie video o trasie.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Odp: magistrala adriatycka - Chorwacja
« 9 Lis 2014, 19:04 »
Czy zalinkowany film nie wyjaśnia dlaczego na tym forum nie ma wiele o Jadranskiej?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 9 Lis 2014, 19:26 »
Ja przejechałem fragmentami, ale ok 50% długości zaliczone. Najbardziej podobał mi się odcinek Senj - Starigrad (wzdłuż Velebitu). Wzdłuż drogi jest kilka przełęczy do zaliczenia i podjazd na najwyższą drogę w Chorwacji (Sveti Jure).

Rok temu jechałem w drugą stronę, od Grecji do Podgoricy. Odcinek granica - Vlora jest ładnym asfaltem, ale poprowadzony starym śladem typu rollercoaster. Ruch niemały (innej drogi do Epiru w zasadzie nie ma).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna marog6

• Miasto: Gdansk, Pomerania, Poland
  • Na forum od: 09.11.2014
« 9 Lis 2014, 19:40 »
Później w komentarzach doczytałem, ze to raczej stary film stąd też duzy ruch, bo rownoległa autostrada A1 była sukcesywnie przedłuża od 2003 a obecnie do granicy z BiH dochodzi. Jadąc samochodem zeszlego roku ze Splitu do Dubrownika, wlasnie poprowadzilo nas na autostrade i dopiero pozniej na ta drogę.

ten link lepiej pokazuje trasę, ale w sumie też odpowiedział na moje pytanie, wystarczy tylko przesiedziec 80min. Warto obejrzec dla widoków.

No cóż, żeby podziwiac widoki trzeba się namęczyć. Samochodów szczegolnie sie nie boje, moze nawet i motywują do jazdy i zabijają monotonnie, ktora moze sie wkraść jak nic sie nie dzieje.
@Globalbus, dzieki za odp

Offline Pyska_25

• Miasto:
  • Na forum od: 18.11.2014
« 19 Lis 2014, 11:32 »
Ja w tym roku jechalam z Polski docelowo na Chorwacje ale przez Slowacje :) Widoki, przezycia z ej trasy niesamowite, ale pogoda w tym roku bardzo nie dopisala. :) co chcesz konkretnie wiedziec?:)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 19 Lis 2014, 17:38 »
Ja jechałam fragmentami w Czarnogórze. Dokładnie od Dubrownika w Chorwacji, przez Herceg Novi, Zatoka Kotorska, Kotor. Potem jeszcze Bar- Ulcinj. Co kto lubi, po dwóch dniach jazdy nad morzem miałam szczerze i serdecznie dość, nie żałuje chyba jedynie widoku Boki Kotorskiej i Kotoru, a samej Magistrali świetnie by mi wystarczyło jakieś pół dnia.:) Nie wiem w sumie czy zrozumiałam, czy interesuje Cie częśc jedynie chorwacka, jak sugeruje temat?
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum