Autor Wątek: Podklejanie szwów w tropiku  (Przeczytany 4036 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Podklejanie szwów w tropiku
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 27 Kwi 2015, 18:23 »
No i próba podklejenia wszystkich szwów w tropiku namiotu Veig III Pro klejem Seam Grip przeprowadzona. Niestety efekt jest kiepski :( Choć usunąłem wszystkie stare taśmy podklejenia szwów (trzymały bardzo słabo), dokładnie przemyłem miejsca nakładania kleju alkoholem izopropylowym i postępowałem zgodnie z zaleceniami producenta, to niestety tropik przecieka w kilku miejscach. Szczególnie na szwach pod tunelami na pałąki. (Namiot Veig III ma pałąki prowadzone w zewnętrznych tunelach). Co prawda tropik przecieka pod silnym strumieniem wody z węża ogrodowego ale spodziewam się, że na na silnym wietrze i deszczu też będzie przeciekał. Czyli cała robota i niemałe koszty (zużyłem pięć tubek kleju po 40 zł każda) na nic.
Mój wniosek: szwów całego tropiku skutecznie zalaminować klejem raczej się nie da.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 27 Kwi 2015, 18:32 »
dlatego nie doradzałem seamgripa. Drogi i kiepski.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 27 Kwi 2015, 18:54 »
Dziwneeee...w swoich tarpach używam właśnie SeamGripa i działa dobrze. ::)

« 27 Kwi 2015, 20:16 »
Dla mnie też dziwne. Po położeniu kleju szew wyglądał bardzo ładnie i szczelnie ale w praktyce okazało się, że jest nieszczelny. Dodam, że szwy narożne, te wzdłuż tuneli, pokryłem klejem dwukrotnie i też bez spodziewanego efektu.  :-\
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

« 27 Kwi 2015, 20:26 »
Muszę uściślić. Szwy płaskie, tzn. takie na płaskiej powierzchni tropiku trzymają dobrze i nie przemakają wcale. Problem dotyczy właściwie tylko szwów narożnych.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum