Autor Wątek: Szarak  (Przeczytany 4166 razy)

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
Odp: Szarak
« 13 Lis 2014, 21:29 »
Te problemy z bębenkami dotyczą wszystkich piast Novatec?
Z tego co wiem są dwa rodzaje bębenków w nich.
1) podobne jak shimano gdzie zapadki są w bębenku, a sam bębenek jest na kulkach.
2) zapadki są na zewnątrz bębenka i zazębiają się z korpusem piasty, w bębenku są dwa łożyska toczne (maszyny).

Odnośnie przypadku 1, widziałem pęknięty bębenek - zapadka wypadła i zakleszczyła się powodując pęknięcie obudowy.
Odnośnie drugiego rozwiązania czytałem, że wyginają się osie, powstają luzy i kaseta zaczyna pływać.
#Steel is Real

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 13 Lis 2014, 22:13 »
Novatec poprawił swoje piasty. W nowych bębenkach są już 4 zapadki, a sam kołnierz, na którym są mocowane jest grubszy. Nie wiem czy to poprawia ich jakość (wytrzymałość), ale na zdjęciu wyglądają one tak (po lewej nowy bębenek, właśnie taki będę montował pod kasetę 11s)

Zdjęcie pochodzi z bloga www.velotech.pl
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

« 13 Lis 2014, 22:37 »
Na razie złożenie kół na piastach DT Swiss jest poza moim zasięgiem. Koszt tylko tylnej piasty to mniej więcej tyle ile wydałem na złożenie kół, których obecnie używam. Jak mi się spodoba jeżdżenie na szosówce to pewnie zainwestuję w lepsze koła, mniej podatne na ryzyko awarii, bo niczego nie cierpię bardziej niż niedomagania sprzętu.

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
« 13 Lis 2014, 22:57 »
Jednak właśnie te press-fity - więc nie.
Skąd te obawy przed press fit ? Faktycznie wkład suportu Shimano to syf, mój rozleciał się po 10-12 tyś km (jeździć się dało jeszcze ale miał duże luzy), następny kupiłem Race Face i ma już ponad 20 tyś km. Kręci się bez oporu, luzów brak, wymieniać go na razie nie planuję. Wkręcany suport wcale dłużej nie pociągnie, a plusem pressfit jest jego średnica - łożyska w tym systemie są większej średnicy więc wolniej łapią luzy.

« 13 Lis 2014, 23:02 »
Osobiście wolę pozostać przy HT II, bo przemawia do mnie prostota ich wymiany. Mam narzędzia do ich wymiany i nie muszę dzięki temu korzystać z usług serwisu. Nawet nie wiem czego potrzeba, żeby wymienić "press-fity"?

Ładny. Tylko trzeba usunąć przebrzydłą osłonę za kasetą  ;)
Osłony nie usuwałem, bo tych kół i tak nie będę używał i są na sprzedaż. Niech przyszły właściciel ją sobie ściąga.
Chociaż muszę przyznać, że na zdjęciu wygląda to bardzo szkaradnie.
« Ostatnia zmiana: 13 Lis 2014, 23:08 4gotten »

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 13 Lis 2014, 23:06 »
żeby wymienić press fity trzeba narzędzi podobnych do tych od sterów.

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

« 14 Lis 2014, 10:53 »
Przecież suport Hollowtech II może być zarówno wkręcany jak i press fit. W obu przypadkach do wnętrza łożysk się nie dostaniesz by je przeserwisować bo są maszynowe. W dobrym suporcie da się wymienić same łożyska, w kiepskim Shimano wymienia się cały pakiet bo teoretycznie jest nierozbieralny, praktycznie podobno czasem się udaje.  Jeśli coś padnie na trasie to i tak skończysz w serwisie rowerowym bo nie sądzę by ktoś woził ze sobą nowy wkład suportu i klucz do jego wkręcenia. Tak więc nadal uważam problem za trochę wydumany, to że zapłacę 50 zł raz na 2-3 lata w serwisie za wymianę bo nie mam swojej prasy to chyba akceptowalny koszt.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 14 Lis 2014, 11:54 »
Skąd te obawy przed press fit ? /.../

Jak Cię czytam - z ignorancji wobec braku praktyki, zasłyszanych informacji.

Parę razy czytałem, słyszałem, że jak mi press-fit gdzieś w drodze ćwiknie - zupełnie nic już nie zrobię (kaplica na amen!). Z HTII ma być inaczej, łatwiej, tj. sprawa ma być do uratowania.

Na HTII mam teraz 11 tysi, pracuje bez zarzutu. Kiedy się skończy - bądź to powtórzę, bądź też kupię Acros (mam i chwalę odpowiednie piasty) lub Syntace.

Kilka miesięcy temu, wracając z lotniska w Norwegii, odwiedziłem rowerową manufakturę pod Berlinem:

http://www.kocmo.de/

Na jednej z kolarek odbyłem jazdę próbną (chciałem poczuć tytan), dłużej pogaworzyliśmy. Właśnie na podstawie informacji uzyskanych podczas tej rozmowy nabrałem przekonania, iż press-fity mam omijać. (Ci ludzie to wprost wyjadacze.)

Wobec Twego wpisu owładnęła mną bezsilna rozpacz ignoranta - teraz to już zupełnie nic nie wiem.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

« 14 Lis 2014, 14:13 »
padł mi jeden tego typu wkład, ale padł bardzo szybko, między pierwszymi symptomami a awarią było bardzo niewiele kilometrów, w efekcie kolega Krzyśka musiał nas zwozić spod Kampinosu, bo rower się do jazdy nie nadawał
W rowerze faktycznie się da tak zatrzeć łożysko że nie jesteś w stanie kręcić korbą ?
Chodziło mi o łożyska zewnętrzne wkręcane, te które weszły w użycie wraz z wprowadzeniem na rynek korb HTII
Michał, a jaka będzie praktyczna różnica dla użytkownika jak w terenie padnie press fit lub suport wkręcany z zewn. łożyskami (oba są HTII) ?
Łożyska wkręcane zmienisz praktycznie wszędzie, ale press-fit tylko w porządniejszych warsztatach.
Ten system już nie jest taki nowy, ja kupiłem taką ramę w 2011r. Nie wiem czy tak jest, czy mam po prostu szczęście ale nie spotkałem się jeszcze z sytuacją by odmówiono mi wymiany tego suportu bo nie mają narzędzi w serwisie.

Resztę informacji podałem na podstawie własnych doświadczeń, skoro suport press fit kręci mi się gładko od ponad 20 tyś km to uznaję system za udany, nie oczekuję jednak że wytrzyma mi 100 tyś. Daleki jestem natomiast od tego by dyskwalifikować ramę z powodu wkręcanego lub wciskanego suportu.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 14 Lis 2014, 14:26 »
Do wkręcanych misek musisz mieć klucz, aby nie niszcząc misek je wkręcić.
A do press fit potrzebujesz dwie duże podkładki, nakrętki oraz długą śrubę lub pręt nagwintowany. Czyli przy odrobinie zdolności manualnych, chcąc można wprasować miski samemu nie mając przyrządu. A bez klucza do wkręcanych nie zrobisz nic. Dla mnie jest to jakaś zaleta.
Trwałość obu będzie podobna ze względu na konstrukcję.
Wkręcanie i wprasowywanie misek w ramę niesie podobne niebezpieczeństwa uszkodzeń mufy suportowej.
« Ostatnia zmiana: 14 Lis 2014, 14:32 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: