Autor Wątek: Problem z przesiąkającą podłogą w namiocie.  (Przeczytany 4069 razy)

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
Wydaję mi się że fabsil gold w płynie byłby lepszy (więcej silikonu)  i rozprowadził pędzlem z gąbki takim do bejcowania (brak strat impregnatu). Ja nie mogłem golda dostać.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011

Offline Mężczyzna JUREK

Tym samym robiłem, tylko w areozolu.
Była wiosna i koniecznie przed sezonem chciałem zaimpregnować.
Zastanów się czy nie warto kupić fabsil golda ma 5x większe stężenie silikonu.
Z drugiej strony nie wiem jak z penetracją między włókna podłogi, impregnatu o większym stężeniu.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
OK, dzięki za doinformowanie o goldzie.
Jakiej pojemności miałeś pojemnik z aerozolem, bo widzę, że są różne a nie wiem ile potrzeba na podłogę dwójki? :)
« Ostatnia zmiana: 21 Lis 2014, 22:41 Karol »

Offline Mężczyzna JUREK

Areozol którym robiłem, pisałem wyżej, miał 600 ml.
Gold w płynie były 0,5 ; 1 ;2 i 5 litrów nie wiem jak jest teraz.
Ja nie miałem wyboru, bo był tylko zwykły i taki kupiłem
To zależy od powierzchni. Dwójka około 300ml

« Ostatnia zmiana: 17 Lis 2014, 20:35 JUREK »

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
W sieci gdzieś powinny być porady jak tego używać (pewnie -jak zawsze- więcej po angielsku niż po polsku). Jak impregnowałem 3 osobowego Marabuta to przed impregnacją (płynem/koncentratem, a nie sprayem) namiot trafił do pralki. Następnie rozstawiłem go by trochę przesechł i jeszcze lekko wilgotnego spryskałem impregnatem. Powstały zacieki, je przetarłem. Po pewnym czasie powtórzyłem czynność w newralgicznych miejscach, żeby pozbyć się nadmiaru płynu (zostało ok 1/4-1/5 z 200ml). Po wyschnięciu namiot był zauważalnie bardziej śliski i woda z węża ogrodowego ładnie się na nim perliła i spływała.
Moje spostrzeżenia: jeśli to możliwe to warto całą operację przeprowadzić jak jest sucho i ciepło (wiosna-lato). Na pewno trzeba robić to na otwartym powietrzu i pozwolić podłodze wyschnąć. Stara szkoła impregnacji sugeruje podgrzanie opakowania z płynem (wkładamy do b. ciepłej wody jeszcze przed otwarciem i trzymamy tam przez 2-3min) i podgrzanie/przesuszenie suszarką (czasem żelazkiem ale to niezbyt bezpieczne) po zaimpregnowaniu. Producenci (Nikwax i Grangers) chwalą się, że współczesne środki nie wymagają podgrzewania bo doskonale penetrują tkaniny i się z nimi "łączą"... Na pewno nie zaszkodzi.

Offline Mężczyzna JUREK

Leśny masz rację.
Na wyrobie była instrukcja po polsku, jak stosować do której się dostosowałem
Podłogę trzeba wyczyścić i wysuszyć.
Impregnację robiłem  w ogrodzie w miejscu zacisznym.
Natryskując na wietrze traci się dużo impregnatu.
Robią się zacieki, trzeba je natychmiast rozcierać szmatką równomiernie.
Impregnat schnie dosyć szybko, podłogę natryskiwałem trzykrotnie. Tropik profilaktycznie jeden raz.
Materiał podłogi i tropiku lekko przyciemnił się.
Wydaje mi się że impregnat w płynie byłby wygodniejszy w użyciu.

« Ostatnia zmiana: 22 Lis 2014, 15:15 JUREK »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Można by spróbować ze zwykłym sanitarnym silikonem 100% (cała tuba starcza na wymoczenie dwóch sporych tarpów, tu trzeba dużo mniej silikonu). Rozpuścić w benzynie ekstrakcyjnej do odpowiedniej konsystencji i nakładać pędzlem. Raczej imperegnowałbym spód niż wnętrze, bo tam się bardziej szura ;) Działanie powinno być identyczne jak spreju.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum