Autor Wątek: Jesień na Bałkanach  (Przeczytany 2090 razy)

Offline Kobieta mmarzenie

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 19.08.2014
Jesień na Bałkanach
« 17 Lis 2014, 20:16 »
czyli moja pierwsza zorganizowana wyprawa przez Albanię, Czarnogórę, Chorwację oraz Bośnię i Hercegowinę. ech, chyba lepiej być nie mogło, przynajmniej jak na początek ;)

krótka relacja pod adresem:
https://plus.google.com/photos/100656174217466332134/albums/6069338508754578529?authkey=CJnOiv6C9ITGPw

Offline Mężczyzna poltegreist

• Miasto: Krosno
  • Na forum od: 31.05.2009
    • https://www.facebook.com/tomkros
Odp: Jesień na Bałkanach
« 17 Lis 2014, 22:20 »
no piękne fotki :)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 18 Lis 2014, 15:24 »
super, fajnie, że umieściłaś to osobno, bo było w miejscu Twojego powitania.
Bałkany są pociągające.

Offline Mężczyzna Waldemar

• Miasto: Reszel
  • Na forum od: 20.01.2010
« 18 Lis 2014, 15:36 »
Bałkany są pociągające.

...i nie tylko Bałkany. ;)

Piękna wycieczka.
   Nie ocze­kuj wzlotów, lecz tre­nuj upadki !

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 18 Lis 2014, 16:09 »
mmarzenie napiszesz dokładniej jak przebiegał twój wyjazd. Po pierwsze przynajmniej przybliżona trasa, a po drugie jak to logistycznie rozegraliście. W sensie ile km dziennie, jak z transportem, noclegami, wyżywieniem. Ciekawi mnie po prostu jak wygląda organizacja tego typu wyjazdów i kto się na nie decyduje.

A widoki, jak to na Bałkanach piękne. No i ważne, że jesteś zadowolona.

« 18 Lis 2014, 20:09 »
dziękuję za zainteresowanie :) niech no tylko ogarnę się po remoncie mojej kuchni, to otworzę jakieś bałkańskie winko i postaram się skrobnąć więcej. z wielką przyjemnością wrócę do tamtych chwil i pokuszę się o stworzenie profilu takiego podróżnika.

Offline EASYRIDER77

« 19 Lis 2014, 08:31 »
stawiasz winko bałkańskie? Daj znać tylko kiedy...  ;D

wtedy jest "wena twórcza".

« 19 Lis 2014, 17:44 »
Nie chciałabym robić reklamy, więc nie napiszę kto organizował wyjazd ;) ale chyba nie trudno się domyślić, oglądając zdjęcia. Trafiłam na ich ofertę w internecie, nikt mi niczego nie polecał. Pierwszy kontakt z firmą niezadowalający, tj. nie potrafili niezwłocznie odpisać na maila. Dopiero po wykonaniu telefonu przyszła odpowiedź. Trochę się zraziłam, ale oferta wydawała mi się wyjątkowo pociągająca. Do tego miałam wielkie parcie na urlop na rowerze, więc bez dłuższego zastanawiania wysłałam aplikację i zrobiłam przelew! I nie pożałowałam. Ja to jednak mam intuicję ;)

Jedziemy na Bałkany dwoma busami 9 osobowymi, i to (jak i zresztą powrót) było chyba najbardziej męczące w tej wyprawie. Trafia mi się miejsce obok kierowcy, który zmienia się co jakiś czas, więc z każdym po kolei robię wywiad: czy zasypia za kierownicą, który to jego wyjazd, czy rowery spadły kiedyś z dachu, jakie wypadki zdarzają się na takich wyprawach, czy ja w ogóle dam radę w tych górach, itp. Nie ma to jak "pozytywnie" się nakręcić przed. Ale przecież ktoś musiał ich wspierać, kiedy już wszyscy zaniemogli!

W tym roku pogoda wyjątkowo nie rozpieszczała Bałkanów, powodzie tu i tam, stąd miałam pewne obawy, czy nie skończymy w kajakach, z moim szczęściem (jeden i drugi urlop w Hiszpanii częściowo deszczowy!), ale uff, niepotrzebnie. Chcesz mieć pogodę na urlopie, nie zabieraj ze sobą Marzeny ;) Czarnogóra wita nas ciepłym słońcem i bezchmurnym niebem, w ciągu całego wyjazdu pada tylko raz. Na szczęście właśnie tego dnia zaplanowany jest 30 km zjazd do Kotoru, a potem jakieś 15 km po płaskim, więc można spokojnie jechać w ortalionach i nie zapocić się w nich na śmierć. Mój patent na buty okazał się niezawodny, jako jedyna miałam suche buty! Mamuś, dzięki!

Towarzystwo też okazuje się całkiem znośne. Wszyscy cholernie ambitni i mocni w nogach, czasem trochę odstawałam, zajmowałam zwykle ostatnie miejsce w peletonie. Zresztą fajnie tak czasem popatrzeć od tyłu na co poniektórych ;) ale i tak byłam z siebie dumna! Szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że na co dzień nie jeżdżę po górach! Okazuje się, że współuczestnicy wyprawy, jak i organizatorzy nie tylko potrafią jeździć na rowerze, ale i czasem mądrze gadać, i żartować, i nawet jeść i pić! ;) Wieczorem zazwyczaj leje się wino, rakija, do tego zagryzamy mule, sery, oliwki, i co tam się nawinie.

Połowa uczestników to debiutanci, druga połowa z doświadczeniem w wyprawach zorganizowanych i samodzielnych, często nie mają w swoim otoczeniu osób, z którymi mogliby dzielić swoją pasję, często też nie poradziliby sobie z wymianą gumy, czy inną awarią sprzętu, stąd cenią sobie kompetentne i pomocne w tym zakresie towarzystwo (wstyd przyznać, ale ja to zielona jestem w tej materii), część na pewno ceni komfort jazdy bez obciążenia w postaci bagażu, i wszyscy bez wyjątku przygotowani kondycyjnie.

Trasy przepiękne. Szczęka opadała mi dzień, w dzień. Najgorsze, jak było ostro w dół, i lał deszcz i nie bardzo można było rozglądać się na boki, tylko raczej uważać na śliską nawierzchnię i pilnować hamulców. Ale jaka adrenalina! Każdy etap wyjątkowy i mega widokowy, trochę górskich etapów i kilkunastokilometrowych podjazdów, do tego mnóstwo ciekawych miejsc po drodze (wodospady, ruiny zamków, pola minowe, itd.). Organizatorzy nie odkrywali nowych dróg (akurat ta wycieczka powtarzana jest co roku) wyjątkiem był ostatni dzień, kiedy postanowili wybrać inną drogę. Na szczęście okazała się przejezdna, choć chwilami wątpiliśmy, że się uda, jak zaczęliśmy przedzierać się przez kłujące krzaki. Ostatni dzień, resztki sił, każdy kolejny podjazd to katorga, lecą wiązanki różnych epitetów, a tu jeszcze mogło się okazać, że trzeba wracać, mogłabym tego nie przeżyć.

Najbardziej urzekła mnie Bośnia i Hercegowina, wydaje się najmniej turystyczna, i do tego niedroga. Najnudniejsze były dla mnie: Dubrownik i Kotor - drogo jak cholera, do tego tłumy turystów, w tym całe mnóstwo niemieckich emerytów. Chciałam uciekać stamtąd jak najprędzej. Nie zachwyciła mnie też Albania, z uwagi na wszechogarniającą biedę i brud. Kolejno wyglądało to chyba mniej więcej tak: Ulcinj - Szkodra - Jezioro Szkodarskie - Cetinje - Kotor - Perast - Cavtat - Dubrownik - Trebinje - Medjugorje - Mostar. Średni dzienny dystans, to ok. 70-80 km, przy czym najdłuższy 130 km, najkrótszy na rozruch 10 km pierwszego dnia po 24h podróży.

Noclegi zaplanowane były codziennie w innym miejscu, zwykle w uroczych mało turystycznych miejscowościach i bardzo komfortowych warunkach, za każdym razem zakwaterowanie w innej konfiguracji osobowej, co by zintegrować zespół, i co by nie być skazanym na chrapanie J. przez cały wyjazd ;) Bus transportował nasze bagaże między kwaterami. Każdego dnia jest opcja skrócenia trasy, jeżeli ktoś jest w słabszej formie, lub zrezygnowania z jazdy rowerem, można podjechać busem, ale kto by z tego korzystał?

Na trasie opiekuje się nami 2 pilotów, po jednym na grupę słabszą i mocniejszą, choć różnica między nami była minimalna, tzn. Amatorzy dojeżdżali do miejsca docelowego 5 minut później od Zawodowców. Nie ma szans się zgubić! Nawet gdy jadę sobie ostatnia i nikogo już nie widzę przed sobą, to na skrzyżowaniu, kiedy trzeba skręcić, zawsze na mnie ktoś cierpliwie czekał.

CDN

P.S.
Wino otwarte, jakby co ;)

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 19 Lis 2014, 19:09 »
Wino otwarte, jakby co ;)
tak z gwinta mam ciągnąć ?
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

« 19 Lis 2014, 20:23 »
tak z gwinta mam ciągnąć ?

szkło stoi na parapecie, na wyciągnięcie ręki, może lekko zakurzone, ale można je opłukać i się obsłużyć :P

Offline EASYRIDER77

« 20 Lis 2014, 08:46 »
aż musiałem spojrzeć na mapę gdzie ten Rybnik.
Szkoda, że na to wino tak daleko, i to samoobsługowe!  :D

Fajnie piszesz. A czy po tym zorganizowanym wyjeździe czujesz się już na siłach aby pojechać niezależnie?
W związku z tym jakieś plany wyjazdowe?

Offline Mężczyzna sebekfireman

• Miasto: Trzemeszno k/Gniezna
  • Na forum od: 09.03.2011
    • http://www.rowersebek.xt.pl
« 20 Lis 2014, 09:34 »
Jak fajnie sobie powspominać wyjazd na Twoich zdjęciach :) Widzę nawet parę znajomych twarzy (Gosia, Kamil, Maciej).
Jechałem tą samą trasą w 2012 roku (link http://sebekfireman.bikestats.pl/c,26479,Balkany-2012.html ). Też mi się bardzo podobało - trasa bardzo ciekawa, różnorodna z dużą liczbą atrakcji.

« 20 Lis 2014, 12:06 »
aż musiałem spojrzeć na mapę gdzie ten Rybnik.
Szkoda, że na to wino tak daleko, i to samoobsługowe!  :D

Fajnie piszesz. A czy po tym zorganizowanym wyjeździe czujesz się już na siłach aby pojechać niezależnie?
W związku z tym jakieś plany wyjazdowe?

Dziękuję :) na pewno nie chce mi się jechać samej, raźniej z kimś. Poza tym, nie ukrywam, jestem wygodna i nie uśmiecha mi się ładować na mój i tak ciężki rower kilku/kilkunastu kg, ale nie mówię NIE. No i koniecznie musi wrócić ciepełko. Konkretnych planów jak na razie brak, wcześniej raczej wybiorę się na narty, niż na rower. Niemniej po cichu myślę o Portugalii w przyszłym roku, co z tego wyjdzie, się okaże.

Ach, i najchętniej to zwiałabym gdzieś na święta! :)
« Ostatnia zmiana: 20 Lis 2014, 19:34 mmarzenie »

« 20 Lis 2014, 12:08 »
Jak fajnie sobie powspominać wyjazd na Twoich zdjęciach :) Widzę nawet parę znajomych twarzy (Gosia, Kamil, Maciej).
Jechałem tą samą trasą w 2012 roku (link http://sebekfireman.bikestats.pl/c,26479,Balkany-2012.html ). Też mi się bardzo podobało - trasa bardzo ciekawa, różnorodna z dużą liczbą atrakcji.

Masz bajeczne zdjęcia! Faktycznie trasa jakby podobna ;)

Offline Kobieta Kot

• Miasto: Blisko Poznania
  • Na forum od: 29.08.2013
« 20 Lis 2014, 12:45 »
Chcesz mieć pogodę na urlopie, nie zabieraj ze sobą Marzeny ;)

Nie strasz w ten sposób, bo robisz nam antyreklamę! :P Ludzie przeczytają i jeszcze gotowi pomyśleć, że to prawda.
Pozdrawiam/Marzena :).
Ég hjóla oftast nær í vinnua.
www.kot.bikestats.pl

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum