Autor Wątek: Terenowo-trekkingowa maszyna  (Przeczytany 10275 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Terenowo-trekkingowa maszyna
« 20 Lis 2014, 22:25 »
Kupiłem jakiś czas temu fajną ramę na koła 26" pod amortyzator 80mm. Mniejsza o to co to za wynalazek, jest lekka (coś ok 1,6kg) i ma otwory pod bagażnik :)
Służyłby (teoretycznie) do jeżdżenia i pchania tam, gdzie teraz szlag mnie trafia. Czyli szutry, singletracki. Bynajmniej nie na lekko.

Postanowiłem w końcu powoli poskładać coś na nowy rok z tego co uda się upolować i tego co już mam w garażu.
Hamulce - klamki avid SD7 i zaciski BB7, tarcze chyba 160mm. Nigdy nie brakowało mi mocy w BB7, w hydraulikę nie mam ochoty się pchać.
Napęd - będzie 3x9, mam manetki deore, kaseta pewnie też deore. Przerzutki mam (xt). Korba na kwadrat jest, chyba, że ktoś mnie przekona do HT2 ;)
Kiera, mostek, itp znajdzie się (nie pcham baranka tym razem :D )
Z akcesoriów, jakiś tubus i pewnie odsunięcie go w tył (tylne widełki 420mm). Błotników, stopek nie będzie.

Koła, hmm. Rama przyjmuje nawet 2,5 cala, myślałem nad wpakowaniem mondiali 2,15 (najszersze). Do tego szeroka obręcz, co by był dobry kapeć.
Najchętniej znowu wpakowałbym się w novateca D041SB/D042SB, bezproblemowa rzecz. Tylko, że to kloc straszny... Macie inną propozycję do 400zł za komplet piast?

Największa zagwozdka dla mnie, potencjalnie najważniejsza. Amortyzator. Nie mam zbyt wielkiej wiedzy w tym temacie, a chce coś pancernego i zdolnego przetrzymać bez serwisu parę tysięcy km. Raczej też nowy, chyba, że ktoś z was pozbywa się amortyzatora i "nie jest workiem" :D Jak przeglądam allegro to aż się odechciewa używki.
Moje typy:
- RS Tora z solo air, stalowe lagi, waga ciężka. Można w miarę tanio kupić.
- Manitou R7, waga lekka. Za przemawia też nieco bardziej inteligentny tłumik. Tani zakup wymaga ściągnięcia go z zagranicy.
- SR epicon, strasznie podrożał przez te parę lat.

Jakieś rady/sugestie co do moich dylematów sprzętowych? Nie chce tworzyć potworka.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Terenowo-trekkingowa maszyna
« 20 Lis 2014, 23:20 »
Kiera, mostek, itp znajdzie się (nie pcham baranka tym razem :D )
Jakieś rady/sugestie co do moich dylematów sprzętowych? Nie chce tworzyć potworka.
TAKI ZAWÓD! :( A nowa kierownica leży i się kurzy :|
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 21 Lis 2014, 08:04 »
Na allegro bywają piasty DT Swiss 340/350 w dobrych cenach. Przy założeniu, że do przedniego koła bierzesz cokolwiek i że zamiast kasety klasy Deore bierzesz coś na aluminiowym pająku - jesteś w stanie zmieścić się w 400 PLN. Moim zdaniem lepiej jednak pozostać przy tańszych piastach, a zainwestować w lżejsze obręcze i szprychy.
Zamiast Tory - Recon, na allegro ceny podobne, a zawsze te 200-300 gram mniej ;)

• blog podróżniczy
« 22 Lis 2014, 13:40 »
Przy założeniu, że do przedniego koła bierzesz cokolwiek i że zamiast kasety klasy Deore bierzesz coś na aluminiowym pająku - jesteś w stanie zmieścić się w 400 PLN
Aluminiowe pająki odpadają, zatem chyba wszystkie lepsze piasty odpadają (widział ktoś coś pokroju dt na stalowym bębnie?)

Zamiast Tory - Recon, na allegro ceny podobne, a zawsze te 200-300 gram mniej
Faktycznie, skorzystałem z rady i zakupiłem recona silver tk (615zł z kuponem allegro). Niestety oś 15mm, więc piasta przód nieco mniej budżetowa ;)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 22 Lis 2014, 13:48 »
Będziesz pan zadowolony :).
Mogłeś jedynie wersję gold szukać. Tak wiem droższa, ale zima przed nami, ceny można negocjować.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 22 Lis 2014, 14:21 »
Rock Shox-y mają bardzo mało (o ile w ogóle) smaru więc raczę go rozkręcić i dolać.

• blog podróżniczy
« 22 Lis 2014, 14:22 »
gold różni się od silver tylko materiałem górnych goleni, prawda? Gdybym usilnie walczył o wagę to kupiłbym manitou R7 ;)

Rock Shox-y mają bardzo mało (o ile w ogóle) smaru więc raczę go rozkręcić i dolać.
Będę rozkręcał, by zmniejszyć skok na 80mm, także zerknę co jest w środku.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 22 Lis 2014, 17:48 »
Nie, o wadze nie myślałem.
Chodziło mi o o anodę, lepsza kultura pracy oraz wyższa trwałość uszczelek.
Zakup R7 do turystyki, nie byłby dobrym pomysłem. Widelec lubi opiekę. Jest jeszcze duże ryzyko zakupu. Bez wdawania się w szczegóły, dużo R7 zostało wyprodukowanych bez wiedzy producenta. Dlatego jakość to loteria.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

• blog podróżniczy
« 11 Gru 2014, 20:26 »

Kółka już są :)
Reszta z braku czasu pewnie dopiero po świętach...

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 12 Gru 2014, 08:02 »
Na laptoku wyglądało mi to na kobaltowy, na monitorze na lapis lazuli.

• blog podróżniczy
« 12 Gru 2014, 09:00 »
Wedle producenta to niebieski. Alexrims FR30, szprychy dt alpine III, mosiężne nyple. Na przodzie hope 2 pro Evo, z tyłu novatec D882 z ośką 10mm. Komplet trochę poniżej 2,3 kg razem z tą grubaśną ośką.

• blog podróżniczy
« 29 Gru 2014, 20:22 »
Robota pomału postępuje, mostek niedocelowy, nad kierownicą jeszcze się waham :P

Amortyzator jeszcze na 100mm, ale jak widać jest za wysoko.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 29 Gru 2014, 21:06 »
Zaraz się pojawi Wilk i skrzyczy za niebieskie obręcze do srebrnej ramy ;)

Wyszło całkiem fajnie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna xbartolinix

• Miasto: Strzyżów|Rzeszów
  • Na forum od: 16.09.2014
    • jakieś tam relacje
« 29 Gru 2014, 21:22 »
Mi także się podoba :)
Wolniej jedziesz, dalej zajedziesz...

http://xbartolinix.bikestats.pl/

Offline Mężczyzna Włod

• Na forum od: 04.04.2011