Autor Wątek: Palnik  (Przeczytany 74765 razy)

Offline Mężczyzna Szeli

• Miasto: miasto Świętej Wieży
  • Na forum od: 18.03.2010
    • http://www.szeli.ayz.pl
Palnik
« 1 Kwi 2010, 23:21 »
Nie zależy mi na przekonywaniu akurat Ciebie. Przeczytaj sobie cały post od początku, bo widzę, że nie rozumiesz o czym piszę. "W przypadku Primusów" różnica to 10 zł, które pozwoli Ci mieć większą niezależność. Inwestując w taki sprzęt warto mieć szerszy zakres wyboru paliwa niż węższy zwłaszcza jeśli to kwestia 10zł.

Słodko - gorzki smak każdej chwili poznać.

Życie to podróż, nie dom.

Offline Mężczyzna Szeli

Palnik
« 2 Kwi 2010, 00:15 »
Pokaż mi gdzie ja napisałem, że gaz jest bardziej dostępny niż paliwo, że ciągle wytykasz tylko ten argument. Ja doskonale o tym wiem, ale to nie znaczy, że polecam ludziom ograniczać się tylko i wyłącznie do jednego sposobu zaopatrywania w paliwo. Nie wszystkim też musi odpowiadać tylko i wyłącznie wieczne korzystanie z paliwa płynnego. Na rowerze ok, ale z worem to już tego nie widzę. Nigdy nie byłem w sytuacji, że musiałem zdać się tylko i wyłącznie na paliwo płynne i spokojnie wystarcza mi gaz, a nie zużywam go w takich ilościach żebym potrzebował innego palnika. Natomiast jeśli miałbym wydać tutaj taką kwotę to wolę wydać na coś o szerszym zastosowaniu.
Poza tym to, że Ty, ja albo kilka innych osób stąd kupujemy co jakiś czas sprzęt za granicą nie oznacza, że robi to każdy więc odnoszę się do polskich cenników i to jest różnica 10zł w tych realiach.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Palnik
« 2 Kwi 2010, 00:44 »
no to lecimy bo widzę [czytam] że niezłe kwiatki ...

Cytat: "Szeli"
W Primusie paliwo jest wstępnie ogrzewane więc to na plus.

w MSR tak samo
Ponadto w Primusie masz pompkę, a w tym MSRze chyba jej nie ma.

:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:
Ciężko jest mi polecić coś konkretnego ponieważ sam nie używałem na paliwa płynne

to po co się kolega w temacie wypowiada ?
 :lol:  :lol:  :lol:

Zawsze to większa wygoda, jak uda Ci się kupić kartusz w większym mieście to możesz mieć go awaryjnie gdybyś nie mógł skołować paliwa.

eeeeee . .przepraszam, ale w jakim "większym mieście" , albo malutkim, albo wsi, albo bezludziu z jedną stacją benzynową łatwiej kupić kartusz niż paliwo ?

decydując się na taki zakup szukałbym jakiegoś omnifuela tak żeby obsługiwał poza płynnymi paliwami również gaz

i podajesz link do palnika .. [polecasz go nawet] o który pytał michał gustaw ... :-)
gdybyś sprawdził jego linki wiedział byś

oj kolego kolego ....
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Szeli

Palnik
« 2 Kwi 2010, 00:50 »
Chyba Ci się coś cytowanie pomieszalo bo niezrozumiałe są Twoje wypowiedzi. Pisałem o zastosowaniu palników, a nie o ich właściwościach użytkowych o ile przeczytaleś te posty. Widzę, że sam wiesz najlepiej co kto robi. Polecam ten, bo właśnie o nim rozmawiałem ze znajomym jak mu się sprawuje.
Miałem tutaj na myśli Irkuck lun UB.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
Palnik
« 2 Kwi 2010, 00:57 »
piszesz o czymś czego nie znasz ... i tyle
więc lepiej się nie wypowiadaj i nie wprowadzaj w błąd innych

wyluzuj
znasz Camping Gaz'a . .super . jak ktoś będzie pytał to napiszesz
ktoś pyta u "mutlifuel" . .siedź cicho bo to nie do Ciebie było

po prostu - więcej pokory
… why so serious ?

Offline Mężczyzna xArEs

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 15.02.2010
Palnik
« 2 Kwi 2010, 10:49 »
Luzik Panowie świeta idą a tu sie zara krew poleje  :D :D  :D  :D
Wracajac do tematu ....czy do palnika http://www.bartsport.pl/palniki-gazowe/msr-whisperlite ta butla to jakaś specjalistyczna jest czy to zwykły Sigg ??
pozdr

Krzych

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
Palnik
« 2 Kwi 2010, 15:02 »
xArEs, z Ziggiem próbowałem i .. to trochę nie to samo. Nie tylko chodzi o to, że MSR czy Primus nie są powlekane od wewnątrz czy wytrzymałość ciśnieniową, ale gwint .. który jest .... prawie taki sam ..

i tu to prawie robi dużą różnicę

jednym słowem - nie polecam
pozdr
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Szeli

Palnik
« 2 Kwi 2010, 15:24 »
Jasne Michał Wolff rozumiem co masz na myśli i uważam, że faktycznie masz tu rację natomiast moja wypowiedź dotyczyła wyłącznie Primusów i porównałem je w warunkach polskich. Cenie Twój wkład w to forum, a zwłaszcza Twoje dyskusje ponieważ przytaczasz argumenty, które wnoszą dużo do dyskusji.

quote="robb"]
znasz Camping Gaz'a . .super . jak ktoś będzie pytał to napiszesz
ktoś pyta u "mutlifuel" . .siedź cicho bo to nie do Ciebie było

po prostu - więcej pokory[/quote]

ty już wiesz najlepiej wszysko, rzucasz argumentami, które nie mają pokrycia w rzeczywistości więc jak masz się wypowiadać bez sensu to sobie daj spokój albo pisz na pw
Michał akurat popiera swoje wypowiedz argumentami, a ty swoimi domysłami więc weź sobie na wstrzymanie, pozdrawiam i życzę powodzenia na najbliższej podróży

Offline Mężczyzna xArEs

Palnik
« 2 Kwi 2010, 23:06 »
Cytat: "robb"
xArEs, z Ziggiem próbowałem i .. to trochę nie to samo. Nie tylko chodzi o to, że MSR czy Primus nie są powlekane od wewnątrz czy wytrzymałość ciśnieniową, ale gwint .. który jest .... prawie taki sam ..

i tu to prawie robi dużą różnicę

jednym słowem - nie polecam
pozdr

Kurcze...a na fotach wyglądają prawie tak samo .
Nie no cena butli nie jest jakaś gigantyczna. Ale Siggów z Tesco ma kilka sztuk i nie musiał bym dokupywać oryginalnej. Ale skoro to nie to samo to trza będzie dokupić ze 2szt jednolitrowych a to kolejne 140-160 zł .
Dziękuje bardzo  za odpowiedź !
pozdr

Krzych

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
Palnik
« 2 Kwi 2010, 23:37 »
xArEs, polecam orginalną 0.6 litra. Wchodzi idealnie do koszyka na bidon, zostaje na zewnątrz, nie smierdzi, nie brudzi itp.

Do tego "sigga z Tesco" to nalewając paliwa popełnisz ten sam błąd co ja kiedyś :-) Ciśnienie paliwa [chyba chodzi o jego parowanie?] zniszczy Ci korek. Już chyba zwykły PET jest lepszy jako zapas.

pozdrawiam
… why so serious ?

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Palnik
« 3 Kwi 2010, 13:54 »
dokładnie, dokładnie - butelki "spożywcze" nie powinny zastępować paliwowych!
warto kupić tą jedną do współpracy z palnikiem jeśli nie ma jej w zestawie, a resztę paliwa można przewozić już choćby w butli PET żeby nie mnożyć kosztów

Offline Mężczyzna xArEs

Palnik
« 3 Kwi 2010, 21:49 »
no to 0.6 już wogóle jest w miarę ludzkiej cenie.
A powiedzcie mi jeszcze ostatnią rzecz - Czy warto dołożyć te 60 zł do wersji którą dodatkowo  można opalać naftą ? Jak to wygląda np, w Azji, Afryce  , południowej europie (bułgaria,  rumunia, była jugosławia) z Waszej praktyki korzystał ktoś kiedyś z innego paliwa niż benzyna ?? (ropa, nafta, może jakieś alkohole).
pozdr

Krzych

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
Palnik
« 3 Kwi 2010, 21:59 »
ja jedynie z benzyny "chrzczonej" naftą ;-) i mój Primus dawał radę
ale wydaje mi się, że praktycznego zastosowania taka opcja o której piszesz chyba nie ma. Rzadko coś takiego się zdarza ...

tereny które wymieniasz są "pełne" benzyny :-)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna xArEs

Palnik
« 4 Kwi 2010, 23:53 »
Cytat: "robb"
ja jedynie z benzyny "chrzczonej" naftą ;-) i mój Primus dawał radę
ale wydaje mi się, że praktycznego zastosowania taka opcja o której piszesz chyba nie ma. Rzadko coś takiego się zdarza ...

tereny które wymieniasz są "pełne" benzyny :-)

No to tak jak sądziłem ....bena rządzi na całym świecie :)
Kupię zwykłego MSRa bez nafty ... a za zaoszczędzoną kasę dokupię se zapasowa butelkę.
Dzięki za informejszyn.
pozdr

Krzych

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
Palnik
« 5 Kwi 2010, 21:03 »
Cytat: "van"
W tej chwili również ja jestem na poziomie wyboru palnika, zastanawiam się pomiędzy tymi dwoma:

1) http://www.decathlon.com.pl/PL/kuchenka-duo-stove-118775338/ I automatycznie pytanie do tego rodzaju kartuszy gwintowanych - czy będą one kompatybilne z standardowymi palnikami do dużych butli na gaz ? Np. takiej : http://www.dostawy.pl/sklep/img_items/b/320/32023.jpg  ?? Jeżeli tak, to by się okazało, ze muszę tylko naboju kupić, ale też nie wiadomo ile ten mój stary palnik będzie ciągnął gazu.

ktoś kupił w końcu ten palnik? Jeśli tak to jak się sprawuje?
Szukam czegoś w miarę uniwersalnego i przy tym taniego. Czy dostanę coś o lepszym stosunku cena/jakość niż ta powyżej?
Przeglądałem też, allegro, a tam pełno kuchenek tego typu: http://allegro.pl/item985178863_turystyczna_kampingowa_kuchenka_4_kartusze_gratis.html
Czy jedną jej wadą jest waga? Ktoś próbował takiego wynalazku?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum