Autor Wątek: Palnik  (Przeczytany 74773 razy)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Odp: Palnik
« 3 Kwi 2014, 08:59 »
Czy system podgrzewania
Pod rurką jest jeszcze mały, prostokątny, wyściełany zbiorniczek, do którego leje się wachę.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 3 Kwi 2014, 09:15 »
Czy system podgrzewania
Pod rurką jest jeszcze mały, prostokątny, wyściełany zbiorniczek, do którego leje się wachę.

Ale na dobrą sprawę nie trzeba wykonywać tego zabiegu. Może zimową porą...poza tym pali bez podgrzewania.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 3 Kwi 2014, 09:41 »
Tak, mniej z tym zachodu i mniej sadzy od spodu ;)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 3 Kwi 2014, 10:32 »
Czyli EF tego nie ma, ale wlasciwie nie szkodzi? :-)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 3 Kwi 2014, 11:48 »
Zimą będziesz miał więcej problemu podejrzewam, ale tylko podejrzewam bo jeszcze nie korzystałem z benzynówki zimą.

Mój Gravity dotarł i odpaliłem go na ekstrakcyjnej bez problemu bez podgrzewania wstępnego (lania paliwa do tego zbiorniczka i podpalania).

Może by się ktoś wypowiedział, kto ma więcej doświadczenia z benzą? E? :P

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 3 Kwi 2014, 11:57 »
Zima nie zamierzam go uzywac, wiec powinno byc ok :-) Zreszta nawet jesli, to w koncu moge postarac sie o gaz.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 3 Kwi 2014, 11:58 »
Ja odpalałem na benzynie 95. Przy próbie nalania benzyny do tego zbiorniczka sporo poszło obok (przydałoby się mieć jakąś pipetę czy coś ;)). Po odpaleniu nabrałem podejrzeń, bo kuchenka pracuje jakoś mało spektakularnie, w porównaniu z chinolem BRS czy Novą plus jest bardzo cicha i spokojna, ale skuteczna. I moim zdaniem trochę wiotka - pod garnkiem z dwoma litrami wody deko się uginała.
Za to poziom wykończenia butelki primusa był słaby.

Offline Mężczyzna Neno

• Miasto: Zambrów
  • Na forum od: 09.01.2011
« 3 Kwi 2014, 14:29 »
Do tego zbiorniczka nic się nie nalewa :P
Odkręcamy zawór na kilka sekund, paliwo samo tam się zbiera, podpalamy, w tym czasie zaczyna nam się ogrzewać przewód, znajdujący się powyżej powolutku, z biegiem czasu (20-45sek) płomień w palniku głównym  zmienia swój kolor, przestaje kopcić , staje się niebieski i mniejszy....i to jest moment by odkręcić zawór w butelce i swobodnie zacząć gotować - bez sadzy na garnku itp. itd.

Pomysł gotowania na gazie w zimę, posiadając multifuela średnio dobry.  Przy -17 nawet gaz wyjęty z cieplutkiego śpiwora, palony przy ognisku ma problem z zagotowanie wody.  To właśnie na takie warunki kupuję się paliwowe kuchenki. IMHO - na lato to tylko samolot tłumaczy zabawę z tym wszystkim, no może jeszcze koszty eksploatacji.

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
« 14 Kwi 2014, 21:45 »
Czy któryś z forowiczów zamówił kuchenke wielopaliwową providusa? Ja podobno byłem jednym z ostatnich 'szczęśliwców', którym się udało. Trochę jestem rozczarowany, bo gdy otworzyłem pudełko to kuchenka była poskręcana, w pudełeczku z częściami zapasowymi rozlał się smar i wszystko w nim pływało. A do tego nie ma dodatkowej dyszy.. a może jest, tylko o tym nie wiem. Jak wygląda druga dysza?

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 15 Kwi 2014, 20:42 »
Czy któryś z forowiczów zamówił kuchenke wielopaliwową providusa? Ja podobno byłem jednym z ostatnich 'szczęśliwców', którym się udało. Trochę jestem rozczarowany, bo gdy otworzyłem pudełko to kuchenka była poskręcana, w pudełeczku z częściami zapasowymi rozlał się smar i wszystko w nim pływało. A do tego nie ma dodatkowej dyszy.. a może jest, tylko o tym nie wiem. Jak wygląda druga dysza?
..u mnie też było rozlane,ale to chyba żaden problem,a dysza to chyba w lewym górnym rogu..ja jestem zadowolony,fajnie to działa:)

Offline Mężczyzna ambi

« 16 Kwi 2014, 00:13 »
Niby nie jest to wielki problem, ale wszystko było w tym uciapane, a smaru nie ma;)
Zrobiłbyś jakiś filmik instruktażowy jak odpalić tą kuchenkę na benzynie?:)

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 16 Kwi 2014, 12:40 »
wszystko masz w instrukcji.lejesz paliwo-pompujesz-odkręcasz zaworek do momentu nawilżenia wkładki-podpalasz wkładkę-jak zacznie syczeć-odkręcasz zaworek regulując płomień :)

Offline Mężczyzna ambi

« 16 Kwi 2014, 23:27 »
Ok, jak zdobędę trochę paliwa to podzielę się wrażeniami.
A jak pakujesz palnik do tego woreczka? Przewód dość ciężki do skręcania, do tego w instrukcji jak byk jest, żeby go właśnie nie skręcać.

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
« 23 Paź 2014, 10:41 »
Poszukuję bez powodzenia palnika do kuchenki.
Chodzi o coś takiego.

Gdyby ktoś wiedział gdzie to można nabyć, byłbym wdzięczny
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« Ostatnia zmiana: 23 Paź 2014, 11:17 wilcze_stado »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....