Autor Wątek: Palnik  (Przeczytany 74761 razy)

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
Odp: Palnik
« 23 Paź 2014, 11:17 »
Dzięki.
Ale cena!!!
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 23 Paź 2014, 11:20 »
Drugi (ten biały odsyłacz) tańszy, ale nie wiem, czy ma blaszki do mocowania ;)

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
« 23 Paź 2014, 11:25 »
Drugi (ten biały odsyłacz) tańszy, ale nie wiem, czy ma blaszki do mocowania ;)

Dobre. :lol:
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna maciek.klenczon

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 25.12.2014
« 20 Sty 2015, 13:33 »
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc napiszę w istniejącym.
Noszę się z zamiarem kupna palnika Optimusa Crux. Po przeczytaniu sporej ilości opinii, można powiedzieć, że jedyną wadą jest kiepska kontrola płomienia. Czy ta wada jest tak denerwująca, że zupełnie dyskwalifikuje Crux'a ? Szukam czegoś do max. 250-300 zł i nie ukrywam, że ten palnik bardzo mi się spodobał ( cenowo, gabarytowo i wizualnie ).

jendrzych

• Gość
« 20 Sty 2015, 14:08 »
Spieszę z opinią - faktyczny kłopot z regulacją płomienia w przypadku rzeczonego palnika wiąże się z tym, iż po rozgrzaniu płomień nieco przygasa - wygląda to jakby kończył się gaz. Przy ustawionym małym płomieniu palnik potrafi z tego powodu sam zgasnąć, zaś pokrętło zaworu jest na tyle czułe, że można niechcąco zdusić płomień przy próbie regulacji. Relacje innych użytkowników znalezione w sieci potwierdzają te przywary; jest to nieco irytujące, choć można się przyzwyczaić. Ponadto składana wersja może być nieco chybotliwa przy stosowaniu "dużych" garnków.

Ja gotuję tylko wodę w kubkach o wielkości maks. 750 ml i parzę kawę w kompaktowych kawiarkach, więc powyższe mankamenty nie mają dla mnie większego znaczenia; jestem zadowolonym użytkownikiem.

« 20 Sty 2015, 14:23 »
Myślałem o stosowaniu tego palnika z naczyniami http://www.outdoorzy.pl/3227-optimus-zestaw-naczyn-terra-weekend-he-cook-set.html, oraz stojakiem http://www.outdoorzy.pl/17399-optimus-stojak-pod-kuchenke-gazowa-foot-stand-for-gas-canisters.html Palnik ma służyć nie tylko do zagotowania wody ale również podgrzewania gotowych potraw, także bezproblemowa regulacja płomienia jest mi raczej niezbędna. Pozostaje mi szukać dalej ... Aczkolwiek z Crux'a jeszcze definitywnie nie rezygnuję  ;) 

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 20 Sty 2015, 14:32 »
Spieszę z opinią - faktyczny kłopot z regulacją płomienia w przypadku rzeczonego palnika wiąże się z tym, iż po rozgrzaniu płomień nieco przygasa
Ja tak miałem w taniej chińszczyźnie za 20zł. Problem polegał na kijowej uszczelce, która rozszerzała się pod wpływem ciepła i odcinało to zawór w kartuszu. Więc albo uszczelka, albo niekompatybilny kartusz.

My home is where my bike is.

jendrzych

• Gość
« 20 Sty 2015, 14:38 »
Kartusze Optimusa. Trzeba będzie przyjrzeć się bliżej bebechom Cruxa, choć zważywszy podobne spostrzeżenia innych użytkowników, mamy do czynienia z wadą projektową.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 20 Sty 2015, 17:02 »
Spieszę z opinią - faktyczny kłopot z regulacją płomienia w przypadku rzeczonego palnika wiąże się z tym, iż po rozgrzaniu płomień nieco przygasa - wygląda to jakby kończył się gaz. Przy ustawionym małym płomieniu palnik potrafi z tego powodu sam zgasnąć, zaś pokrętło zaworu jest na tyle czułe, że można niechcąco zdusić płomień przy próbie regulacji. Relacje innych użytkowników znalezione w sieci potwierdzają te przywary; jest to nieco irytujące, choć można się przyzwyczaić. Ponadto składana wersja może być nieco chybotliwa przy stosowaniu "dużych" garnków.

Ja gotuję tylko wodę w kubkach o wielkości maks. 750 ml i parzę kawę w kompaktowych kawiarkach, więc powyższe mankamenty nie mają dla mnie większego znaczenia; jestem zadowolonym użytkownikiem.

Fryderyki TVP Kultura w kategorii 'Przyczynek'.
Zwłaszcza pierwszy akapit prześlicznie skreślony - już 3x czytałem.
Wpis posiada silne działanie lecznicze. Stosowanie nie wymaga konsultacji z lekarzem specjalistą - jego funkcję przejął Autor. :)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

jendrzych

• Gość
« 20 Sty 2015, 17:22 »

Offline Mężczyzna renifer

• Miasto: w polu i w lesie
  • Na forum od: 22.01.2012
« 20 Sty 2015, 17:28 »
Fryderyki TVP Kultura w kategorii 'Przyczynek'.
Zwłaszcza pierwszy akapit prześlicznie skreślony - już 3x czytałem.
Wpis posiada silne działanie lecznicze. Stosowanie nie wymaga konsultacji z lekarzem specjalistą - jego funkcję przejął Autor. :)
łato!  łatośłętka! niech żyje, żyje nam!
Jeśli ty dasz mi trochę - ja dam ci dużo!
Jeśli ty dasz mi dużo - ja dam ci dużo więcej!
Jeśli ty dasz mi wszystko - ja też dam ci wszystko!

« 20 Sty 2015, 21:03 »
Wracając do tematu, czy za 250-300 zł ( oczywiście może być taniej ) możecie polecić mi jakiś gazowy palnik ? Jest to mój pierwszy zakup kuchenki i szczerze mówiąc ciężko mi coś dobrego wybrać przy takiej różnorodności sprzętowej

Offline Mężczyzna milominder

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 09.03.2014
« 20 Sty 2015, 22:00 »
Szukasz palnika możliwie zminiaturyzowanego (jak ten crux), czy nie ma to decydującego znaczenia?
pozdrawiam,
Paweł

« 20 Sty 2015, 22:06 »
Szukasz palnika możliwie zminiaturyzowanego (jak ten crux), czy nie ma to decydującego znaczenia?
Nie, nie musi być totalnie zminiaturyzowany. Zależy mi na prawidłowym działaniu i żeby nie zajmował całej sakwy

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 21 Sty 2015, 00:47 »
MSR Pocket Rocket i tyle w temacie. A za resztę gotówki kupisz sobie kilka ciepłych obiadów na trasie, żebyś nie musiał sam gotować ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum