Autor Wątek: Palnik  (Przeczytany 74751 razy)

Offline Dynuel

• Miasto: Zgierz, York UK
  • Na forum od: 21.12.2008
Palnik
« 4 Maj 2009, 22:52 »
tylko o ile sie nie myle tych gwintów to też są dwa rodzaje.... campingaz to akurat chyba ten mniej popularny

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Palnik
« 4 Maj 2009, 23:00 »
Campingaz IMHO jest bardziej popularny od Primusa/GoSystemu/Karrimora, czyli "reszty świata".
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Dynuel

Palnik
« 4 Maj 2009, 23:07 »
Cytat: "arkadoo"
Campingaz IMHO jest bardziej popularny od Primusa/GoSystemu/Karrimora, czyli "reszty świata".

to zależy jeszcze gdzie, np, tutaj u mnie z Campingazem sie jeszcze w ogole nie spotkałem ;P

Offline RoweR

• Miasto: Dąbrowa Górnicza/Krk
  • Na forum od: 28.03.2008
Palnik
« 4 Maj 2009, 23:34 »
TUTAJ jest lista krajów w których można dostać naboje do campingaza. Choć z tym też może być różnie ;) jak w przypadku Dynuela, niby powinny być a ich nie ma ;)

Offline Dynuel

Palnik
« 4 Maj 2009, 23:36 »
a ciekawe jak bardzo sie te gwiny różnią od siebie, moze jakaś przejsciówkę dało by się skombinować...

jak będę na mieście to popatrze za nimi dokładniej, może gdzieś sie zapodział jakiś... bynajmniej primusy tutaj rządzą...

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Palnik
« 5 Maj 2009, 16:54 »
Ja osobiście z przejściówkami pomiędzy Campingazem a "resztą Świata" się nie spotkałem
Natomiast jakieś 2 lata temu widziałem palnik MSRa kompatybilny z obydwoma systemami (modelu nie pamiętam)
A jak o temat przejściówek chodzi - są dostępne (GoGas to robi) adaptery do kartuszy przebijanych, aby dało się je rozłączac z palnikiem (taka plastikowa obudowa z zaworem) Jeśli ktoś sporo używa palnika może zatem kombinowac tak: palnik nakręcany + przejściówka + kartusze przebijane (cena kartusza spada wdety z 20 do ok 7zł)

Offline Joseph

• Miasto: Gdańsk / Lublin
  • Na forum od: 02.06.2008
Palnik
« 5 Maj 2009, 23:03 »
Cytat: "skolioza"
A jak o temat przejściówek chodzi - są dostępne (GoGas to robi) adaptery do kartuszy przebijanych, aby dało się je rozłączac z palnikiem (taka plastikowa obudowa z zaworem)

Campingaz też miał chyba coś takiego w swojej ofercie.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Palnik
« 6 Maj 2009, 21:19 »
Jest inny pomysł niż (wydające się z założenia zawodnymi) przejściówki na obniżenie kosztów kartusza. Nie miałem tego w rekach, ale znam specjalistów, którzy napełniają ponownie kartusze typu Karrimor/ reszta świata. Robi się to przy pomocy przejściówki do zwykłej butli na propan/butan. Butle odwraca się do góry nogami i po otwarciu zaworu gaz się pod własnym ciężarem przelewa. Oczywiście butla musi być w miarę pełna, bo tak czy owak nastąpi tylko wyrównanie ciśnień, co przy pustawej butli da mizerny efekt.

Zalety: tanio
Wady: ryzykownie podczas samego przelewania oraz ryzyko "przepełnienia" kartusza. Słyszałem o przypadku, że ktoś "przelał" za dużo i w kartuszu wybrzuszyło się denko. Potem nie wiedział, co z tym ustrojstwem zrobić, bo używać się bał  :twisted:

[ Dodano: Sro 06 Maj, 2009 ]
PS. Ogłoszenie przeniesiono.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Palnik
« 10 Maj 2009, 21:26 »
No jak dla mnie to atestowane przejściówki są pewniejsze i bezpieczniejsze niż - zabronione przez producenta - napełnianie kartuszy jednorazowych  :P
A denko w kartuszu to właśnie zawór bezpieczeństwa - przy rozprężeniu gazu np w skutek temperatury ma się wybrzuszyc i zmniejszyc ciśnienie wewnątrz Oczywiście wybulony kartusz do użytku się nie nadaje!

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Palnik
« 10 Maj 2009, 23:17 »
Cytat: "skolioza"
Oczywiście wybulony kartusz do użytku się nie nadaje!

Oczywiście! Bo na wybrzuszonym denku nie będzie palnik stabilnie stał ;)

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Palnik
« 10 Maj 2009, 23:52 »
łomatko :shock: to ciśnienie w butli może aż tak wzrosnąć żeby wybuliło dno :?: Przecież to są przeogromne naprężenia, a dno właśnie po to jest wklęsłe do wewnątrz żeby móc stawić opór jak największym ciśnieniom. Przeraziliście mnie
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

robb_01

• Gość
Palnik
« 8 Paź 2009, 00:01 »
No ... napelnianie nie jest grozne ale jak wam sie nagrzeje butla to makaron na drzewie  :lol:
Co do palnikow, ja uzywalem primusa, sam palnik jak palnik ale z butlami jest tak ze w niektorych krajach jedne butle sa np na stacjach benzynowych a drugie tylko w sklepach turystycznych. W kopenhadze musielismy wysledzic sklep bo akurat primus to tylko tam.
Rozwiazaniem jest palnik pasujacy na oba systemy
np. http://www.e-horyzont.pl/primus_33m/kuchenka-express-stove-duo-z-piezozapalnikiem_33478t.html
lub http://sherpa.pl/product_info.php/cPath/35_57_121/products_id/1983
troszke kosztuja ale to lepsze rozwiazanie niz latanie gdzies w poszukiwaniu gazu
a wiadomo jak jest, w tym roku jedziemy na poludnie europy a za rok na polnoc i przyjdzie nam kupowac drugi palnik lepiej kupic raz a dobrze
Sam osobiscie posiadam dwa  :(  drugi juz kupiony na oba systemy  :mrgreen:
Od 5 lat uzywam primusa technotrial --> http://ngt.pl/249,primus-technotrail.html
w tym roku dokupilem z podwojnym systemem
pozdrawiam

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Palnik
« 8 Paź 2009, 09:41 »
Rozwiazaniem jest palnik pasujacy na oba systemy
np. http://www.e-horyzont.pl/...iem_33478t.html

Taki palnik to świetna sprawa! Wreszcie ktoś pomyślał o stworzeniu palnika pasującego do wszystkich najpopularniejszych na rynku kartuszy gazowych. Następny palnik jaki kupię to będzie na pewno taki uniwersalny :D
robb_01, dzięki za info.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Palnik
« 8 Paź 2009, 09:56 »
Nie lepiej już kupić multifuel? Fakt, że jeszcze droższy, ale pasuje do wszystkiego :)

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
Palnik
« 8 Paź 2009, 20:48 »
...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: