Autor Wątek: Palnik  (Przeczytany 74755 razy)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Palnik
« 10 Mar 2010, 15:08 »
No, nie chciałem Ci naubliżać. Wybacz :D  Nie bardzo rozróżniam te rzeczy po prostu :oops:

Offline Jakub Gdula

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.06.2008
    • http://www.jgdula.friko.pl
Palnik
« 11 Mar 2010, 10:55 »
Cytat: "Michał Wolff"
Cytat: "robertrobert1"

To prawda ale paliwo do niego tyle co nic.

Nie znowu tyle co nic. Pół litra ekstrakcyjnej kosztuje jakieś 5-6zł, litr więc 10-12zł. To starcza na mniej więcej tyle czasu co duży kartridż gazu 450g, kosztujący koło 30zł, czyli gaz jest droższy zaledwie 3 razy.

A propos rozważań co się bardziej kalkuluje, podpowiem mój patent, bo może nie każdy go zna. Otóż ja nie kupuję kartridży z gazem, tylko już od paru ładnych lat używam jednego i tego samego, który ładuję gazem do zapalniczek. Konkretnie używam gazu firmy Ronson, opakowanie ma 300 ml i kosztuje w okolicach 6 zł. Co prawda nie jest on tak wydajny jak oryginalny gaz, ale i tak wychodzi to dużo taniej.

Na 2 tygodniowej wycieczce zużywam tak średnio półtorej opakowania tego gazu, czyli za jakieś 10 zł. Kiedyś myślałem o kupnie maszynki tego typu co masz Ty i Robert, ale przy moich krótkich wyprawach nie zwróciłaby mi się chyba do końca życia...

Pozdrawiam, JG
Wyprawy rowerowe po Europie
www.jgdula.friko.pl

Offline Mężczyzna xArEs

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 15.02.2010
Palnik
« 11 Mar 2010, 11:25 »
Cytat: "Jakub Gdula"

,...Otóż ja nie kupuję kartridży z gazem, tylko już od paru ładnych lat używam jednego i tego samego, który ładuję gazem do zapalniczek. Konkretnie używam gazu firmy Ronson, opakowanie ma 300 ml i kosztuje w okolicach 6 zł. Co prawda nie jest on tak wydajny jak oryginalny gaz, ale i tak wychodzi to dużo taniej.

mozna tez i jeszcze taniej!  Na Allegro mozna było kiedyś  kupić (teraz nie ma akurat na aukcji) specjalny adapter do przelewania gazu z duzych butli turystycznych. Koszt adaptera wynosił ok 35 zł a potem to już się  tylko przelewało z butli 11 Kg (koszt naładowania takowej to ok. 45zł). Reszta kalkulacji to juz prosta matematyka :)
Jedyna wada - to że chyba (pewnosci nie mam ale nie widziałem)   nie robią takich adapterów do Cemping Gaza i pochodnych a jedynie na te gwintowane kartusze  jak primus, coleman.
pozdr

Krzych

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Palnik
« 11 Mar 2010, 11:28 »
Ciekawe na ile bezpieczny jest taki adapter, czy ma atest :wink:

Dyskusja na temat napełniania jednorazowych kartuszy - http://www.forum.outdoor.org.pl/kuchnia/(kuchnia)-napelnianie-kartuszy/
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Palnik
« 12 Mar 2010, 12:17 »
Atestu nie ma. Do camping gaza nie pasuje. Ja używam i żyję...póki co. :twisted:

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Palnik
« 15 Mar 2010, 21:23 »
Podobno z tym przelewaniem gazu z dużych butli łatwo przeholować - jak się wypaczy denko kartusza, to lepiej taki jednak wyrzucić ;)

A jeśli chodzi o wyrzucanie zużytych kartuszy, to znam taką grę, w sam raz na zlot:
Grupa siedząca przy ognisku wrzuca w ognisko zużyty kartusz po gazie (typ z zaworem). Ta osoba, która najdłużej pozostanie przy ognisku dostaje od wszystkich kolejkę (o ile przeżyje ;) )
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline toosh

• Miasto: Żywiec
  • Na forum od: 14.02.2009
    • http://toosh88.blogspot.com/
Palnik
« 15 Mar 2010, 22:11 »
Wrzucaliście kiedyś kartusz do ogniska? Nie robi bum, w środku jest topliwy zaworek, który topi się w wypadku przegrzania i robi się z kartusza raca. Sprawdziłem.

Kiepska ta gra :p
www.toosh88.blogspot.com "prawie ULTRALIGHT"

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Palnik
« 15 Mar 2010, 22:15 »
Raca też fajna ;).
Wracam do jeżdżenia.

Offline rrozak

• Miasto: Kłodzko
  • Na forum od: 21.02.2010
Palnik
« 18 Mar 2010, 13:40 »
A możecie przybliżyć, który to typ kartuszy można awaryjnie nabić gazem do zapalniczek ?
Pozdrawiam,
Robert

Offline Mężczyzna ziulko

• Miasto: Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 13.06.2009
Palnik
« 18 Mar 2010, 20:10 »
Ja używam palnika benzynowego Colemana Dualfuel 533. Jest trochę nieporęczny. Ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma  :)
.alleluja i do przodu.

Offline jasiomlc

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2009
Palnik
« 18 Mar 2010, 22:14 »
Cytat: "ziulko"
"...Colemana Dualfuel 533 Jest trochę nieporęczny."

ziulko, rozwiń się i powiedz dlaczego tak uważasz.
Od dłuższego czasu szykuję się do kupna tego palnika, także Twoja opinia może być istotna  :)
Któregoś dnia rzucę to wszystko i pojadę rano niby po chleb

Offline Mężczyzna ziulko

• Miasto: Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 13.06.2009
Palnik
« 19 Mar 2010, 09:37 »
Bo ten palnik jest goły, taki niby walec z rogami i długo stygnie i w namiocie jej raczej nie odpalę. Nie jak radziecka kostka która była pakowana w pudełeczko :)  I muszę go pakować w garnek , a palnik trochę zalatuje benzyną (minus palników benzynowych). Ale to takie malutkie minusy.  :D No i waga 1,3 kg ale z bagażem to różnicy nie robi. Więcej miała plusów i dlatego jestem w posiadaniu tego palnika. Pali bez problemu na benzynie ekstrakcyjnej i bezołowiowej ze stacji samochodowej, na samochodowej lubi pryknąć i trochę kopci. Ale za 1,5 jurka od groma palenia.

Generalnie z niego jestem zadowolony :)
.alleluja i do przodu.

Offline Mężczyzna Szeli

• Miasto: miasto Świętej Wieży
  • Na forum od: 18.03.2010
    • http://www.szeli.ayz.pl
Palnik
« 19 Mar 2010, 11:23 »
Temat pełen różnych propozycji, ale ilu użytkowników tyle opinii. Osobiście miałem okazję używać kilku i z doświadczenia mogę powiedzieć tak - wszystko zależy od funduszy jakie chcemy przeznaczyć, bo cudów nie ma - za niską kwotę nie dostaniemy czegoś lekkiego, uniwersalnego i wydajnego.

Wiadomo - najtaniej Campingaz, czyli na uszczelkę, ale z dostępnością najlepiej we Francji i u nas po hipermarketach; w innych miejscach to loteria. Jeśli chodzi o gwint to o wiele popularniejszy, ale też droższy, jednak moim zdaniem to pewniejsza inwestycja.

Jeśli chodzi o uniwersalność palników gazowych to polecam palniki z możliwością montowania zarówno na gwincie jak i na uszczelce - nie jest się zależnym od tego co dostaniemy w sklepie i mamy spokój, że każdy kartusz do wielokrotnego montażu będzie pasował.

Natomiast jeśli często używamy palnika to warto zainwestować w adapter do kartuszy przebijanych; można wykorzystywać tańsze kartusze jednorazowe, oszczędność całkiem spora zwłaszcza, że jednorazówka 190g kosztuje 6-7zł, a kartusz ~220g ok. 16-19zł. Także koszt adaptera w zależności od modelu zwróci się po 7-12 kartuszach.
Oczywiście można używać palnika zintegrowanego z adapterem, ale ustrojstwo ma jak dla mnie zbyt pokaźne gabaryty.

Słodko - gorzki smak każdej chwili poznać.

Życie to podróż, nie dom.

Offline Mężczyzna xArEs

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 15.02.2010
Palnik
« 31 Mar 2010, 18:32 »
Cytat: "Szeli"

Jeśli chodzi o uniwersalność palników gazowych to polecam palniki z możliwością montowania zarówno na gwincie jak i na uszczelce - nie jest się zależnym od tego co dostaniemy w sklepie i mamy spokój, że każdy kartusz do wielokrotnego montażu będzie pasował.

możesz zapodać jakiś  sprawdzony model w który warto zainwestować ? szukałem takiego rozwiązania jakiś czas temu ale nie produkowali chyba jeszcze tego.
pozdr

Krzych

Offline Mężczyzna Szeli

• Miasto: miasto Świętej Wieży
  • Na forum od: 18.03.2010
    • http://www.szeli.ayz.pl
Palnik
« 31 Mar 2010, 18:58 »
W tym momencie najtańszy palnik tego typu w segmencie godnym polecenia to
http://www.decathlon.com.pl/PL/kuchenka-duo-stove-118775338/
Jeśli nie szukasz palnika z zapalnikiem piezo i nie przeszkadza Ci to, że jest trochę większy niż te składane to mogę go polecić. W tej chwili do dostania jedynie w sieci Decathlon.
Inne palniki tego typu godne polecenia produkuje Primus i MSR, ale koszt oscyluje w granicach 200 zł. Jeśli chcesz mogę podrzucić pozostałe modele.

Jeszcze ciekawy model z piezo znajdziesz tutaj
http://www.e-horyzont.pl/kuchenka-express-stove-duo-z-piezozapalnikiem_33478t.html

Zamiast wydawać 200zł lepiej dokupić adapter do kartuszy przebijanych i będziesz mógł korzystać z kartuszy po 6-7zł. W ten sposób każdy kartusz będzie pasował - przebijany, z zaworem i z gwintem.

Słodko - gorzki smak każdej chwili poznać.

Życie to podróż, nie dom.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum