Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378414 razy)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 8 Cze 2016, 09:14 »
Ale tu nie ma miejsca na łaskę, masz bilety na rowery, masz miejscówki, więc jedziesz.

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013
« 8 Cze 2016, 09:29 »
Będzie dobrze. W razie posiadania biletów i jakiegokolwiek konfliktu z kolejarzami, należy wykazać się determinacją, asertywnością i świadomością że racja jest po naszej stronie: mam bilety na rower i pojadę tym pociągiem! Ba, ćwiczyłem też wersję: nie mam biletu i pojadę, no i pojechałem ;)
Na metalowych półkach w przedziałach dobrze się wiesza rowery za siodełka i nawet przy zawalonych przedsionkach jest całkiem wygodne rozwiązanie, siedzi się przy rowerach.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 8 Cze 2016, 09:32 »
Masz zdjęcie tak powieszonych rowerów? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić.

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013

Offline Mężczyzna YeLLoW

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 16.03.2014
« 8 Cze 2016, 09:50 »
Tylko w taki sposób zajęte są co najmniej dwa miejsca siedzące.
« Ostatnia zmiana: 16 Paź 2016, 16:48 Turysta »

Offline Kobieta emonika

• Miasto: Kościerzyna/Kaszuby
  • Na forum od: 26.05.2014
« 8 Cze 2016, 10:00 »
no tak - dziękuję za słowa otuchy  :D

wieszaki - mega ! ja bym sie tam wcisnęła pomiędzy rowery - oczywiście w kasku  ;D ;D
"Uśmiech kosztuje mniej niż elektryczność i daje więcej światła"

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
« 8 Cze 2016, 10:17 »
Ba, ćwiczyłem też wersję: nie mam biletu i pojadę, no i pojechałem ;)

Ja również. Wracając z MP chciałam kupić bilet na TLK z Koniecpola do Poznania. Kobieta w kasie w Kielcach powiedziała, że mi nie sprzeda bo nie ma miejsc (nie sprawdziłam wcześniej, że w składzie nie ma przedziału/miejsa na rowery). Poprosiłam więc o wystawienie biletu tylko dla mnie. Początkowo nie chciała ale po tym jak na jej pytanie "A co Pani zrobi z rowerem?" odpowiedziałam, że zostawię u cioci w Koniecpolu, otrzymałam bilet. W pociągu trafiłam na bardzo miłą Panią Konduktorkę, która bez problemu wystawiła mi bilet na rower bez dodatkowej opłaty za jego wystawienie. Co więcej, sama zaproponowała, żebym wstawiła rower do pustego przedziału jeśli taki znajdę (co też uczyniłam) :)

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna YeLLoW

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 16.03.2014
« 8 Cze 2016, 10:41 »
Czyli wszystko zależy na jakiego trafi się konduktora jeśli jedziemy bez biletu.

« Ostatnia zmiana: 16 Paź 2016, 16:48 Turysta »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 8 Cze 2016, 15:31 »
Dzieci nigdy na peron  nie wyrzucają. :-)

Offline Kobieta emonika

• Miasto: Kościerzyna/Kaszuby
  • Na forum od: 26.05.2014
« 8 Cze 2016, 19:28 »
Jo, tylko że to moje dziecko jest większe ode mnie (no prawie) mimo że ma 12 lat.
 ;)
Wierzę że będzie ok
"Uśmiech kosztuje mniej niż elektryczność i daje więcej światła"

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 8 Cze 2016, 21:50 »
Trasa Białystok-Gdynia to nie jest chyba jakiś mega oblegany kierunek
:lol: akurat... To jest jedyna trasa na jakiej widziałam jak się ludzie nie zmieścili do pociągu i to przed wprowadzeniem miejscówek. Setki osób w Giżycku zostały.
Jak będziesz wsiadać w Białymstoku na dworcu głównym to bym się nie martwiła jednak o miejsce. Bilet kupisz wcześniej, to miejsce będzie musiało czekać - nie ma innej opcji.

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
« 9 Cze 2016, 06:49 »
Kto nie ryzykuje ten nie zyskuje.
Kiedyś miałam taką sytuację. Miałam powrotny pociąg TLK (w niedzielę) z Leszna. To było ostatnie sensowne połączenie, żeby wrócić do domu. W kasie bez problemu kupiłam bilet dla siebie i na rower ale pociąg był kompletnie zawalony ludźmi. Konduktor na mój widok na peronie od razu powiedział, że nie pojadę bo nie ma miejsca i koniec kropka. Usiłowałam tłumaczyć, że przecież mam bilety więc muszę wejść i że skoro nie ma miejsc to kobieta w kasie nie powinna mi wystawiać biletów (itd. itd.). Oczywiście nic to nie dało. Poczekałam aż Konduktor zniknie i wcisnęłam się do pierwszego lepszego przejścia między wagonami (pasażerowie okazali się bardzo pomocni, sami wciągali mi rower i się rozsuwali robiąc mi ciut miejsca). Jechaliśmy jak zmiażdżone sardynki w puszce ale dojechaliśmy :)
Generalnie unikam pociągów TLK, raz, że droższe, dwa, że ciężej wejść z rowerem. No ale czasami nie ma innego połączenia.

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna jorisvoorn

• Miasto: Rypin
  • Na forum od: 03.05.2016
« 27 Cze 2016, 22:22 »
Mam podobny dylemat co emonika, chcę ruszyć w swoja pierwszą trasę z wykorzystaniem pociągu i mam małe obawy co do dostępności miejsc przy zamówieniu biletu przez internet. Chodzi o PKP Intercity trasa Wrocław - Białystok, będę wsiadał w połowie trasy Jabłonowo Pomorskie. Jedziemy z dziewczyną do Ełku albo do Olsztyna pokręcić się tydzień z sakwami :) Nie chce żeby się okazało, że nas nie wpuszczą albo będziemy całą trasę stać w jakimś przedsionku. Chyba, że wybrać Przewozy Regionalne, z jedną przesiadką kilkominutową? Sam bym zaryzykował, ale we dwójkę to już inna bajka.

@emonika
już po wyjeździe czy jeszcze przed?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 28 Cze 2016, 08:03 »
Dlaczego przesiadka we dwójkę ma być problemem?

Offline Mężczyzna jorisvoorn

• Miasto: Rypin
  • Na forum od: 03.05.2016
« 28 Cze 2016, 09:07 »
Przesiadka we dwójkę nie powinna być problemem, chodziło mi o pkp intercity, że we dwójkę mogą być problemy z tego co się naczytałem na forum.
A jeszcze pytanko czy sakwy muszę odpinać czy w wejściu do pociągu się zmieszczę? Minuta na wejście to szybka akcja musi być.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum