Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378415 razy)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 20 Lip 2016, 09:25 »
Bilety już masz, więc się martwisz jak upchnąć rower. Kierownik powinien znaleźć Ci dogodne miejsce.
PS: Jeden powiedział mi, że chciałby by dało się kupić bilet na rower tylko u niego to nie byłoby problemu. ;-)

PS: Wyciąg rowerowy ze zmian obowiązujących od 01.07.2016 r. regulamnu przewozu RP:
Od 1 lipca 2016 weszły następujące zmiany w Regulaminie Przewozu (RPR) Przewozy Regionalne:
1. Wprowadzone zostają bilety z gwarancją lub bez gwarancji miejsca przeznaczonego do przewozu roweru.
2. Bilet na przewóz roweru bez gwarancji miejsca przeznaczonego do przewozu roweru wydaje się po wyrażeniu zgody przez nabywcę.
3. Bilet na przewóz roweru z gwarancją miejsca przeznaczonego do przewozu roweru ważny jest w dniu, relacji i pociągu/pociągach na nim wskazanych.
4. Do ważnego biletu na przewóz roweru wydanego do biletu turystycznego, okresowego: odcinkowego, sieciowego, REGIOkarnetu lub biletu sieciowego imiennego miesięcznego na przewóz roweru, podróżny może w kasie biletowej lub w pociągu nabyć nieodpłatnie kupon gwarantujący miejsce przeznaczone do
przewozu roweru, pod warunkiem, że w danym pociągu są wolne takie miejsca.
5. Przy nabywaniu biletu jednorazowego na przewóz (bagażu ręcznego, psa albo roweru bez gwarancji miejsca przeznaczonego do przewozu roweru) należy określić rodzaj i datę przewozu zawierającą się w ramach terminu ważności biletu na przejazd, a w przypadku biletu „tam i z powrotem” – również relację przewozu, a w razie biletu na przewóz roweru z gwarancją miejsca – każdorazowo relację przewozu i pociąg (pociągi), którym podróżny zamierza odbyć przewóz.
6. Podróżni z biletem na przewóz roweru z gwarancją miejsca przeznaczonego do przewozu roweru mają pierwszeństwo w zajęciu
tego miejsca [miejsca przeznaczonego na przewóz roweru].
« Ostatnia zmiana: 20 Lip 2016, 17:28 yoshko »

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 20 Lip 2016, 18:37 »
Jakby ktoś się wybierał SKM po linii PKM, to warto wiedzieć że póki co nie kursuje ona na odcinku Gdańsk Wrzeszcz - Gdańsk Port Lotniczy. Wszystko przez ulewę z zeszłego tygodnia - nasypy zmyło w bardzo(!) wielu miejscach.
Tu kilka zdjęć: http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Termin-wznowienia-ruchu-na-linii-PKM-nadal-nieznany-n103822.html
Pociągi jeżdżą z lotniska do Kartuz i z Gdyni do Kościerzyny. Z Gdańska Wrzeszcza do lotniska jest komunikacja zastępcza.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 21 Lip 2016, 18:09 »
Może to głupie pytanie, dlaczego układ wagonów w polskim pociągu sprawdza się na czeskiej stronie?

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 21 Lip 2016, 20:21 »
Układ wagonów to się sprawdza na polskiej, ale z rozkładem i numeracją miejsc do rezerwacji już nie jest tak różowo...
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
« 21 Lip 2016, 20:45 »
Może to głupie pytanie, dlaczego układ wagonów w polskim pociągu sprawdza się na czeskiej stronie?

można sprawdzać w na polskiej stroniej intercity, ale wygodniej i szybciej jest na czeskiej, bo masz rozkład wagonów, zdjęcia wagonów itp. Po prostu wygodniej :)
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline storm

• Miasto: Ożarów Mazowiecki
  • Na forum od: 14.04.2014
« 22 Lip 2016, 07:59 »

Bo Czesi się postarali, a nasi... Naszym jak zwykle na niczym nie zależy.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 22 Lip 2016, 08:22 »

Bo nadal jesteśmy setki lat za mu Czechami.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 22 Lip 2016, 11:29 »

Bo Czesi się postarali, a nasi... Naszym jak zwykle na niczym nie zależy.

Zależy na maksymalnych zyskach i minimalnych kosztach. ;)

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 22 Lip 2016, 14:01 »
Ja wolę sprawdzać bez pośredników. :)

http://www.intercity.pl/pl/site/dla-pasazera/informacje/pociagi-i-stacje/zestawienia-pociagow.html

Poza tym Intercity swoje a realne zestawie czasami swoje.

To jest znane, ale z wizualizacją miejsc w wagonie spotykam się po raz pierwszy.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 22 Lip 2016, 14:03 »
Intercity chyba też. (na stronie czeskiej albo DB) ;)

PS: https://www.bahn.de/i/view/POL/pl/prices/germany/sitzplatzreservierung.shtml

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 3 Sie 2016, 07:31 »
Tak marudzimy na nasze pociągi. A ja planowałem przejechać się trochę po Szwecji. Tam sprawa jest prosta. Nie i już.  :o

Marek

Offline Bartek

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 15.11.2010
« 3 Sie 2016, 08:28 »
Tak samo jest na Korsyce. Ostatniego dnia mieliśmy wrócić z Ajaccio do Bastii pociągiem. I wielkie zaskoczenie na dworcu, bo nie ma możliwości zabrania roweru do pociągu. Tak jak pisze memorek - nie i już.
Najwspanialsza mądrość – to poznanie samego siebie.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 3 Sie 2016, 09:07 »
Tam sprawa jest prosta. Nie i już. 

Z tego co wiem, nie jest tak prosta. Jeżeli pociąg prowadzi wagon bagażowy/pocztowy to można na ten wagon nadać na stacji swój rower i na swojej stacji odebrać. Taką informację uzyskałem kilka lat temu na stacji kolejowej.
Nie skorzystałem z tej opcji, ale wynikało to z tego, że na odcinku który chciałem przejechać były roboty i komunikacja zastępcza.

W Szwecji jest ok 10 spółek kolejowych i każda może mieć inne przepisy m.in
    Arlanda Express, Arriva, Krösatåg, Norrtåg, Öresundståg, Skånetrafiken,
    Tågkompaniet, Värmlandstrafik, Västtrafik

Znalazłem także następującą informację. 
Bikes on trains
Bicycles are allowed on local trains in the Skåne region and on Öresund trains serving the routes between Copenhagen and Gothenburg, Karlskrona and Alvesta.
« Ostatnia zmiana: 3 Sie 2016, 09:13 Diver »

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 4 Sie 2016, 13:55 »
Ale czy to nie piękne? Jest konkretna odpowiedź i nie kupisz w kasie biletu na nieistniejące miejsce jak u nas. Ja rower wysłałem cargo.

Ba na jednym bilecie przejechałem kawałek Norwegii oraz całą Szwecję. Pociągi były różnych spółek/firm a mimo tego zero problemów. Chciałby się aby u nas wróciły takie czasy...

A nie jak kilka dni temu w kasie sprzedali mi bilet mimo tego iż tego dnia koleje śląskie były za darmo dla wszystkich...

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 4 Sie 2016, 23:29 »
nawet jeśli raz na rok czy dwa zdarzy się jakaś wtopa z brakiem miejsca i koniecznością jazdy przy kiblu
No nie żartuj ;-) u mnie wtopa jest w 9 na 10 przejazdów ;-)

Moje ostatnie 5 przejazdów pociągami:
- spóźnienie 25 minut,
- spóźnienie 1h 05min,
- sprzedanie mi biletu na mnie i rower mimo iż tego dnia wszystkie połączenia były darmowe w związku z ŚDM,
- brak miejsca na rower(mimo informacji na stronie że jest), podróż z rowerem wsadzonym na krzywy ryj do przedziału

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum