Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378438 razy)

Offline storm

• Miasto: Ożarów Mazowiecki
  • Na forum od: 14.04.2014
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 30 Sie 2016, 23:53 »
@Podjazdy - ale nie można też oczekiwać, że PKP będzie brało odpowiedzialność za nieodpowiedzialnych rowerzystów... Wybacz...

Offline Mężczyzna mw

• Miasto: Puszcza
  • Na forum od: 15.04.2011
« 13 Paź 2016, 18:22 »
Plan PKP Intercity zakłada modernizację 455 wagonów i zakup 55 nowych. W sumie pasażerowie otrzymają 510 wagonów w nowym standardzie (poprzednie plany – 450 sztuk).Oprócz liczby zwiększył się też zakres modernizacji. W każdym wagonie mają być zamontowane gniazdka elektryczne przy fotelach, Wi-Fi, oświetlenie dla każdego pasażera i wieszaki na rowery. :icon_surprised:
http://gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/532937,pkp-intercity-jedzie-na-zakupy-bedzie-tabor-za-2-5-mld.html

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 13 Paź 2016, 18:40 »
A dla równowagi zamkną tory z Warszawy do Poznania, Białegostoku, Lublina, Radomia, Krakowa i Żyrardowa.
« Ostatnia zmiana: 13 Paź 2016, 19:29 menel »

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 20 Lis 2016, 19:55 »
Sprawdziłem "Poznań Główny" i jestem mile zaskoczony. Prawie wszystkie nocne relacje mają przewóz rowerów, no i prawie wszystkie dzienne.
Czyżby nowy wiceminister od kolei (z Poznania zresztą) zaczął działać?

Offline Kobieta laczupakabra

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.11.2016
« 28 Lis 2016, 10:40 »
Mam pytanie natury technicznej- jak z rowerem i bagażem wpakować się do pociągu?
Pociągami dawno nie jeździłam, a z rowerem nigdy, a z tego co pamiętam do pociągu wsiada się po takich strasznych, stromych i wąskich schodkach. Może coś się pozmieniało? A może te schodki nie są takie wąskie i strome jak pamiętam?

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 28 Lis 2016, 11:04 »
Są. Było omawiane kiedyś kto jak. Ja zdejmuję sakwy i wrzucam rower po czym wracam po sakwy. Wysiadając odwrotnie - najpierw sakwy potem rower.

Offline Kobieta laczupakabra

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.11.2016
« 28 Lis 2016, 11:17 »
Oj z kolejnością to już czytałam, zresztą twój sposób wydaje się całkiem logiczny, ale naprawdę mam w pamięci obraz mega wąskich schodków i drzwi.
Aż się wybiorę na dworzec PKP żeby się poprzyglądać. Albo się wybiorę na wycieczkę. Zawsze się bałam przy wychodzeniu, że po prostu spadnę pod pociąg. Jeszcze rower tam zmieścić? Ciężko mi to sobie wyobrazić.

Offline storm

« 28 Lis 2016, 11:23 »
@laczupakabra - ależ to proste.
1. Zdejmujesz dolne haki sakw z bagażnika - tak aby sakwy wisiały tylko na 2 górnych hakach. Jeśli masz worek na nich - odpinasz wszelkie gumy mocujące go do sakw/bagażnika.
2. Ustawiasz się pośrodku peronu (bo nie wiadomo z której strony pociąg będzie miał wagon rowerowy)
3. Obserwujesz wjeżdżający pociąg: jeśli zobaczysz mijajacy Cię wagon rowerowy to oczywiście podążasz za nim, jeśli nie - idziesz w kierunku z którego przyjechał.
Jeśli wagonu rowerowego nie ma - trzeba będzie niestety rower wsadzić na koniec składu.
4. Przed wejściem do wagonu zdejmujesz z roweru cały bagaż i zostawiasz go na peronie. Jest to zupełnie bezpieczne bo:
- na ogół nie ma chętnych na cudzy bagaż
- a tym bardziej na sakwy i wory rowerowe
- dokumenty i pieniążki masz przy sobie razem z telefonem
Następnie wrzucasz rower do środka i cofasz się po bagaż.
Jak wsadzać rower do środka jak wejście jest ciasne? Po prostu nie wsiadasz z rowerem ile go podnosisz i wsuwasz/wrzucasz/wjeżdżasz nim do środka przejścia stojąć jedną nogą na peronie, a drugą na schodku wagonu lub w progu. Najtrudniej jest w zwyczajnych starych wagonach ale też się da.

Podczas wysiadania - pierwszy na peronie lądiuje rower - potem Ty.

Offline storm

« 28 Lis 2016, 15:01 »
Podczas wysiadania - pierwszy na peronie lądiuje rower - potem Ty.
Wysiadanie jest dużo trudniejsze, bo jak masz postój w nocy na pipidówie gdzie nikt nie wysiada, a przed chwilą zmieniła się drużyna konduktorska to jest zabawnie. Przydaje się latarka do poświecenia w stronę konduktora...

Dlatego przydaje się kompan, który poza pomocą w wysiadaniu również jest poinstruowany do czego służy hamulec bezpieczeństwa i wie, że ma go zaciągnąć na-ten-tychmiast gdyby się cokolwiek miało zdarzyć.
Warto też czasem poinformować kierownika pociągu/konduktora o zamiarach opuszczenia pociągu na tej czy na innej stacji.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 28 Lis 2016, 15:51 »
4. Przed wejściem do wagonu zdejmujesz z roweru cały bagaż i zostawiasz go na peronie
(...)
Następnie wrzucasz rower do środka i cofasz się po bagaż.
Ja akurat w tym miejscu polecam kolejność odwrotną.
Prosto z roweru sakwy wrzucam do środka i wstawiam rower (wchodzę z rowerem jeśli wagon niskopodłogowy).

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 1 Gru 2016, 10:30 »
2. Ustawiasz się pośrodku peronu (bo nie wiadomo z której strony pociąg będzie miał wagon rowerowy)

Łatwo można to sprawdzić:

- Regio kible - pierwszy i ostatni przedział, tzw. bagażowy
- Regio szynobusy - pierwsze/ostatnie drzwi w części niskopodłogowej, zależnie od kierunku jazdy

- TLK/IC/EIC/EIP/EC

Zestawienie pociągów dla głównych stacji
http://www.intercity.pl/site/dla-pasazera/informacje/pociagi-i-stacje/zestawienia-pociagow.html

+ Vagonweb, który ma o wiele dokładniejsze informacje (rozkład miejsc, zdjęcia wagonów), ale zdarza się, że odbiegają od stanu faktycznego - np. bezprzedziałówka w BGE oficjalnie jest nierowerowa, a rowerowa jeździła tylko jak wagon zamienny na czas naprawy tej pierwszej
http://www.vagonweb.cz/razeni/

*e
tak patrzę sobie na wspomniane BGE i vagonweb ma obecnie dokładniejsze informacje niż zestawienie plakatowe (wagon 267 bezprzedziałowy nierowerowy, podczas gdy na plakacie widnieje symbol roweru). Widać należy sprawdzać obydwa. Przewagą vagonwebu jest sprawdzanie i uaktualnianie zestawień przez samych podróżnych, jednak czasem nie uwzględnia zmian okresowych, wprowadzanych przez PIC
« Ostatnia zmiana: 1 Gru 2016, 10:46 marszy »

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
« 7 Gru 2016, 17:30 »
Od najbliższej niedzieli będzie nowy pociąg na trasie Kraków - Tarnów. Do tej pory jeździły drogie IC i Przewozy Regionalne, w których za rower płaci się 7zł. Teraz dojdą Koleje Małopolskie z nowymi pociągami i opłatą za rower 3zł.
Dodatkowo mają jechać maksymalnie 65 minut czyli krócej niż PR. :)
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna pankracy

• koko dżambo i do przodu
  • Na forum od: 16.06.2015
    • Strava
« 7 Gru 2016, 23:20 »
Od najbliższej niedzieli będzie nowy pociąg na trasie Kraków - Tarnów. Do tej pory jeździły drogie IC i Przewozy Regionalne, w których za rower płaci się 7zł. Teraz dojdą Koleje Małopolskie z nowymi pociągami i opłatą za rower 3zł.
Dodatkowo mają jechać maksymalnie 65 minut czyli krócej niż PR. :)
Jeszcze mi powiedz czy kursują w niedzielę o 4 rano...

Offline Mężczyzna lunatyk

• Na forum od: 20.03.2012
« 8 Gru 2016, 06:45 »
Z Krakowa niestety o 4:14
Choć nie napisali czy codziennie tak.
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 8 Gru 2016, 13:16 »
Przy okazji wypatrzyłem że Koleje Małopolskie co pół godziny mają pociągi Lotnisko-Wieliczka którymi można się szybko ewakuować z centrum Krakowa.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum