Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378455 razy)

Offline Mężczyzna Kierunkowy22

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 16.03.2014
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 25 Cze 2017, 22:43 »
Do tej pory w KM nie było problemu z kupnem biletu, jeżeli siedziałem na końcu pociągu, nigdy konduktor nie robił problemu.

I nigdy nie będzie problemu, jeśli konduktor zrobi sobie marszrutkę po trasie. Tylko pytanie - kto będzie pierwszy u Ciebie, on czy kontroler? Na trasie KM z Mińska czy Siedlec - jak jeździłem z rowerem -  ten drugi zawsze wsiadał na koniec składu, bo pewnie liczył właśnie na takich "czekających" na konduktora i bilet.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 25 Cze 2017, 23:08 »
Jeden jegomość wysiadał w Miechowie, ale zapomnieli mu peron rozwinąć do tego wagonu.

Z Martą wyjeżdżaliśmy z Włoszczowej Północ i nasz wagon rowerowy z miejscówkami wraz z trzema innymi też się nie zmieścił.

Offline Mężczyzna wallace

• Miasto: okolice otwocka
  • Na forum od: 13.11.2012
« 26 Cze 2017, 06:43 »
Chodzi mi o ten zapis;
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?action=dlattach;topic=1330.0;attach=8122
ps. nie wiem jak ten obrazek skopiować

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 26 Cze 2017, 08:32 »
To ja się spotkałem w Regio z pozytywną reakcją pani konduktor. Ta poprosiła siedzących o opuszczenie miejsc przeznaczonych na rowery.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna endrzer

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.10.2013
« 27 Cze 2017, 09:05 »
Nasz sposób na przewóz rowerów na trasie Poznań-Świnoujście był taki.
Bilety na 5 z 6 rowerów mieliśmy już wcześniej zakupione w kasach.
Jednak jak podstawili skład to nie było wagonu dla rowerów, zaś w pierwszym i ostatnim przedsionku miejsca były zajęte przez inne jednoślady  >:(

Nie pytając nikogo zapakowaliśmy sześć rowerów do jednego z przedziałów, jak na zdjęciu. Akcja była szybka. Jak mieliśmy już odjeżdżać, to Pan konduktor to zobaczył, ale tylko się podrapał po głowie i gwizdnął do odjazdu  ;D
Powiedzieliśmy, że bilety mamy i musimy jechać. Poprosiliśmy go jeszcze, czy mógłby nam zamknąć ten przedział, a my wygodnie zajeliśmy sąsiedni :)
Zgłaszali się nawet ludzie z miejscówkami do tego przedziału, ale na szczęście wolnego miejsca w pociągu było sporo.
PS. Konduktor nawet nie doliczył się 6 roweru  :icon_surprised:

Offline Mężczyzna Antracyt

• Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 27 Cze 2017, 11:54 »
Mój rower tez miał miejscówkę obok mnie jak wracałem z Sanoka:

Przedziału rowerowego do Krakowa nie było, a później kierownik pociągu kazał mi zmienić miejsce i wagon...
Po co, skoro w moim wagonie jechało pięć osób...???

Offline Mężczyzna Kierunkowy22

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 16.03.2014
« 29 Cze 2017, 10:35 »
Odnośnie wątpliwości co do możliwości zakupu biletu w Kolejach Mazowieckich u konduktora w innym miejscu niż początek składu.

Wystąpiłem z zapytaniem czy rowerzysta jest traktowany jako osoba o ograniczonej sprawności ruchowej i natychmiast dostałem obszerną odpowiedź - zapewne nie jestem więc wyjątkiem w kierowaniu podobnego zapytania. Zwróćcie proszę uwagę, że takie stanowisko KM ma co najmniej od 2014r (ostatnie zdanie).
Załączam oryginalny dokument  pozwoliłem sobie tylko na usunięcie moich personaliów. A dla leniwych cały tekst poniżej. Myślę, że warto było to wyjaśnić, aby niepotrzebnymi nadinterpretacjami przepisów nie narobić sobie szkody.

Szanowny Panie Marku,
w odpowiedzi na Pana pytania dotyczące zakupu biletu w pociągu przez osobę przewożącą rower, wyjaśniam, że przy przejazdach pociągami uruchamianymi przez KM podróżny z rowerem nie jest uznany za osobę o ograniczonej sprawności ruchowej. Wynika to z faktu, że zapisy prawa unijnego w zakresie osób niepełnosprawnych i osób o ograniczonej sprawności ruchowej, tj. Rozporządzenie (WE) nr 1371/2007 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 października 2007 r. dotyczące praw i obowiązków pasażerów w ruchu kolejowym oraz Załącznik do Decyzji Komisji Europejskiej z dnia 21 grudnia 2007 r. dotyczący technicznej specyfikacji interoperacyjności TAP TSI w zakresie „Osoby o ograniczonej możliwości poruszania się” transeuropejskiego systemu kolei konwencjonalnych i transeuropejskiego systemu kolei dużych prędkości, nie wskazują, iż te osoby są osobami o ograniczonej możliwości poruszania się.       
Od początku 2010 roku podejmujemy działania mające na celu jasne i precyzyjne zdefiniowanie stwierdzenia „osoby o ograniczonej sprawności ruchowej.” Wielokrotnie zwracaliśmy uwagę na potrzebę pilnego wypracowania rozwiązań prawnych, dotyczących zasad przewozu tej grupy osób. Daliśmy temu wyraz  w korespondencji kierowanej do  Ministerstwa Infrastruktury i Rozwoju oraz Urzędu Transportu  Kolejowego.
Definicja „osoby niepełnosprawnej” lub „osoby o ograniczonej sprawności ruchowej” zawarta w Art. 3 pkt 15 rozporządzenia Nr 1371/2007 „oznacza każdą osobę, której możliwość poruszania się jest ograniczona podczas korzystania z transportu na skutek jakiejkolwiek niesprawności fizycznej (zmysłowej lub ruchowej, trwałej lub przejściowej), upośledzenia lub niepełnosprawności umysłowej, lub każdej innej przyczyny niepełnosprawności, lub na skutek wieku, i której sytuacja wymaga specjalnej uwagi oraz dostosowania usług dostępnych dla wszystkich pasażerów do szczególnych potrzeb takiej osoby.”.
Natomiast w pkt 2.2 TAP TSI termin „osoby o ograniczonej możliwości poruszania się” oznacza wszystkie osoby, które mają trudności w korzystaniu z pociągów i infrastruktury. „Transport przedmiotów ponadwymiarowych (na przykład rowerów i nieporęcznego bagażu) nie jest przedmiotem niniejszej TSI.
W zakresie dozwolonych rozmiarów, wagi i środków bezpieczeństwa jest on objęty zasadami, wymaganiami bezpieczeństwa oraz rynkowymi decyzjami zarządcy infrastruktury, zarządcy stacji lub przedsiębiorstwa kolejowego.”.
Mając na względzie powyższe, podróżny przewożący rower w pociągach Kolei Mazowieckich nie jest uznawany za osobę o ograniczonej sprawności ruchowej. W Kolejach Mazowieckich za osobę o ograniczonej sprawności ruchowej uznaje się osobę, której trudności w poruszaniu się wynikają ze stanu zdrowia osoby, a nie z sytuacji czy okoliczności w jakiej się dana osoba znajduje. Zgodnie z postanowieniami § 9 ust. 13 Regulaminu odprawy oraz przewozu osób, rzeczy i zwierząt przez „Koleje Mazowieckie - KM” (RP-KM), podróżny nie posiadający ważnego biletu na przejazd zobowiązany jest wejść do pociągu pierwszymi drzwiami (licząc od czoła składu) i zgłosić się do kierownika pociągu w celu nabycia, zalegalizowania lub aktywowania biletu. W przeciwnym razie podróżny jest traktowany jak osoba jadąca bez ważnego biletu i wówczas oprócz należności przewozowych - uiszcza opłatę dodatkową ustaloną na podstawie rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 20 stycznia 2005r. w sprawie sposobu ustalenia dodatkowych z tytułu przewozu osób, zabranych ze sobą do przewozu rzeczy i zwierząt oraz wysokości opłaty manipulacyjnej (Dz. U. Nr 14, poz. 117). Osoby niepełnosprawne, o ograniczonej sprawności ruchowej, niewidome, podróżujące bez przewodnika lub z psem przewodnikiem, poruszające się na wózku inwalidzkim, odbywające przejazd z lub bez osoby towarzyszącej nie posiadające ważnego biletu na przejazd zwolnione są z obowiązku zgłaszania się do pociągu pierwszymi drzwiami w celu nabycia biletu, a tym samym z uiszczania jakiejkolwiek opłaty dodatkowej, w tym za wydanie biletu w pociągu.
Rozporządzenie nr 1371/2007 w Art. 9 stanowi, iż obowiązkiem przewoźnika jest zapewnienie możliwości nabycia biletu na przejazd za pośrednictwem przynajmniej jednego z następujących sposobów sprzedaży: w kasach biletowych, w automatach biletowych, w pociągach, przez internet lub telefon. Spółka „Koleje Mazowieckie-KM” wywiązuje się z tego zadania, gdyż prowadzi sprzedaż biletów w kasach biletowych, w biletomatach, w pociągach, przez komórkę (niektóre oferty) oraz internet. Powyższe rozwiązania wielokanałowej dystrybucji biletów stanowią ułatwienie zakupu biletów podróżnym korzystającym z usług KM. Zatem podróżny nie powinien mieć problemu  z nabyciem biletu na przejazd.
Równocześnie informujemy, że w przypadku wcześniejszego zaplanowania podróży, zgodnie
z postanowieniami § 9 ust. 7 RP-KM, podróżni (w tym rowerzyści) mają możliwość nabycia biletu  w przedsprzedaży, w przypadku biletów jednorazowych – na 30 dni przed rozpoczęciem podróży oraz na 7 dni wcześniej w przypadku biletów okresowych.
Powyższe stanowisko Spółki „Koleje Mazowieckie – KM” sp. z o.o. zostało przekazane Urzędowi Transportu Kolejowego w 2014 roku  i pozostaje niezmienne.

Offline Mężczyzna MEC

• Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 17.12.2016
« 30 Cze 2017, 18:06 »
to nie wiedziałem, że firma teoretycznie prywatna musi tak kurczowo trzymać się przepisów ustawy,  zwykle wystarczyłoby zawarcie w regulaminie przewozu klauzuli o pasażerach , którzy nie mogą przemieszczać się po pociągu ze względu na ponadgabarytowy bagaż.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 30 Cze 2017, 18:08 »
Oczywiście że wystarczyłoby.
Tylko trzeba by chcieć, a kolej zwyczajnie nie chce.
I tyle.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Na forum od: 11.05.2009
« 26 Lip 2017, 10:29 »
Zastanawia mnie kwestia zakupu biletu na rower przez internet... Chciałem kupić bilet na pociąg TLK z Katowic do Wrocławia w niedzielę o 20:08. Wg wyszukiwarki możliwy jest przewóz rowerów, jednak jak próbuję kupić bilet, to nie mam możliwości wybrania dodatkowego biletu na rower. Czy problem jest z systemem rezerwacji, czy po prostu ilość tych biletów na dany skład w jest ograniczona?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 26 Lip 2017, 10:51 »
Z moich doświadczeń i jedno i drugie może być prawdziwe.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 26 Lip 2017, 10:51 »
W tym pociągu nie ma wagonu rowerowego ("ograniczony przewóz rowerów w wag. nieprzyst."). Biletu na rower w takim wypadku przez internet nie kupisz.

P.S. Jeśli bilety na rowery są wykupione, pozycja zakupu biletu na rower nadal jest widoczna. Dopiero przy próbie zakupu otrzymasz komunikat o braku takiej możliwości.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 26 Lip 2017, 10:55 »
Dzięki, czyli wycieczka na dworzec mnie czeka :) Kiedyś ("za moich czasów") jakoś było prościej te rowery przewozić pociągiem, teraz straszne cyrki, a to miejscówek nie ma, a to nie można w ogóle... ::)

Offline Mężczyzna zero

• Osiołek i jego leń.
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 30.08.2015
« 26 Lip 2017, 11:33 »
Może trochę nie na temat; sprawdź autobusy. Większość firm zabiera rower bez problemu i dodatkowych opłat. Fakt powinien być choć trochę zmniejszony /np. przekręcona kierownica/ i owinięty ale to pikuś. Poza tym autobusem jest wygodniej, taniej, a z Kat do Wro dodatkowo szybciej.
Rower może być składakiem, ale musi się składać ;)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 26 Lip 2017, 11:36 »
Z dwoma rowerami nie chcę ryzykować pozostania na dworcu w Katowicach w niedzielę wieczorem, jak w poniedziałek do pracy trzeba ;) Jakbym jechał sam, to bym kombinował w tę stronę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum