Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378454 razy)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 19 Lis 2017, 14:32 »
No, dziwne. Ten pociąg jadący z Gdańska ok. 16:20 miał zawsze dużo miejsc na rowery. Ostatnio jak nim jechałem to były to 4 przedziały rowerowe (po 7 haków) w czterech różnych wagonach!
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 19 Lis 2017, 14:45 »
Może i błąd systemu (albo - jak pisze podjazdy - rezygnacja z dodatkowego oznaczania składów "rowerowych") - po wybraniu relacji, nawet takiej niby bez możliwości jazdy z rowerem, bilet na rower pojawia się w opcjach dodatkowych.
Okaże się.

Offline Mężczyzna Turysta

• Na forum od: 15.06.2011
« 10 Gru 2017, 12:42 »
Udało mi się kupić przez internet (e-IC) bilet dla siebie i roweru na połączenie z przesiadką. Nadal jestem pod wrażeniem. ;)
Może dożyję czasów, że da się kupić bilet w każdej opcji na każde połączenie i jeszcze z możliwością graficznego wyboru miejsca.

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 10 Gru 2017, 22:04 »
Jeśli chodzi o naszą kolej, to nie liczyłbym na normalność.
W piątek (kolejny raz) skoczyło mi ciśnienie, gdzie zamiast wagonów z przedziałami, podstawili "kurniki" z mnóstwem wieszaków na rowery, na które nie mogę kupić biletu.
Dziś żeby wszystko było w "normie", jadę w wagonie nr 21, bo on właśnie jest wagonem nr 26 na który mam bilet.
Cieszmy się chwilami, jak uda się kupić bilet.

Offline Mężczyzna Crazy Horse

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 10.12.2017
« 11 Gru 2017, 08:46 »
Szkoda że nie na wszystkich trasach są specjalne wagony... oj szkoda...
Biednemu to zawsze wiatr w oczy, nóż w plecy i kij w szprychy...

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 11 Gru 2017, 08:59 »
Ostatni raz taki wagon widziałem w 2008 roku, jak jechaliśmy w Bieszczady. Później już nigdy się nie trafił, miałem wrażenie, że je wszystkie na złość nam zezłomowali.

Offline Mężczyzna Crazy Horse

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 10.12.2017
« 11 Gru 2017, 09:27 »
Takie wagony jeżdżą jeszcze na trasie Kraków - Suwałki. TLK31106 HAŃCZA. Miałem tą przyjemność jechać z Warszawy do Łap. Ale w ładne "łykendy" Ze Suwałk do Wawy to jest armagedon!!!

Ja na Koleje Mazowieckie nie narzekam. Dobrze się jeździ z rowerami. Bywa tłoczno ale do przeżycia. Nikt jeszcze nie miał pretensji że rower zawadza czy coś!  No i rowery ZA DARMO!!!
A jak jest luz w Kolejach Mazowieckich to wygląda to tak:
Biednemu to zawsze wiatr w oczy, nóż w plecy i kij w szprychy...

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 13 Gru 2017, 01:42 »
Uuu a mnie się zawsze czepiają w KŚ abym odpiął sakwy.

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
« 2 Lut 2018, 21:13 »
Jeździł ktoś po Moskwie metrem z rowerem w kartonie? ;D Albo nawet bez roweru jak to wygląda? Czy coś takiego zadziała czy nas nie wpuszczą? Będziemy mieli przesiadkę z lotniska na lotnisko, rowery raczej w kartonikach i dość mocno zdemontowane (przynajmniej u mnie) Jazda metrem oszczędziła by bardzo dużo nerwów i szarpania...

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 27 Mar 2018, 19:27 »
Ostatni raz taki wagon widziałem w 2008 roku, jak jechaliśmy w Bieszczady. Później już nigdy się nie trafił, miałem wrażenie, że je wszystkie na złość nam zezłomowali.

Jechałem takim jeszcze w 2015 i to kilkukrotnie, więc może jakiś się ostał :)

Mam natomiast pytanie odnośnie biletów weekendowych IC: czy da się ten bilet, a potem miejscówki do niego oraz bilety na rower kupić przez internety?

Offline Kobieta linuś

• Miasto: Lubin
  • Na forum od: 01.01.2018
« 27 Mar 2018, 20:24 »

Jechałem takim jeszcze w 2015 i to kilkukrotnie, więc może jakiś się ostał :)

Mam natomiast pytanie odnośnie biletów weekendowych IC: czy da się ten bilet, a potem miejscówki do niego oraz bilety na rower kupić przez internety?

Tak, na ostatnich wyjazdach kupiłam przez internet. I nota bene całe szczęście, gdyż pociąg pomieści aż 3 rowery ;)

w tym roku raz nie przygotowałam się "biletowo", idąc do kasy okazało się, ze nie ma miejsc. Powrót zamiast o 18:00, był o 22:00, może nie jest tragicznie, ale perspektywa następnego dnia w pracy była przytłaczająca ;)
Dlatego lepiej podróż zaplanować relatywnie wcześniej i zakupić bilet przez internet.

Aaaa.. i nie każdy IC ma wagon na rowery.
To było dla mnie jak olśnienie.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 27 Mar 2018, 22:30 »
Oj, nie każdy. Zaplanowanie tego nie jest proste. Łatwiej i taniej w Regio ale wtedy marnuje się dzień na jazdę pociągiem, zamiast robić to nocą.

Offline Mężczyzna wietrznie_młody

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 28.12.2015
« 26 Kwi 2018, 10:57 »
Planujemy powrót z Helu do Gdyni pociągiem Regio w niedziele po południu. Będzie to czerwiec, także przy ładnej pogodzie zakładam, że będzie mnóstwo ludzi (w tym z rowerami).
Jest coś takiego jak gwarancja "miejscówki" na rower w Regio - czy raczej kto pierwszy ten lepszy? Ile w ogóle może tam być miejsc na rowery? Czy orientujecie się jak z punktualnością tego składu? - mamy 20 minut na przesiadkę w Gdyni.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 26 Kwi 2018, 11:10 »
Moje doświadczenia są takie że żadnej gwarancji nie ma. Nawet jak masz bilet rowerowy  to wyegzekwować "wolny hak" jest niemal niemożliwe. Proponuję Ci przepłynięcie promem z Helu do Gdańska. Ciekawa opcja i brak problemu z miejscem na rower.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna marszy

• Na forum od: 23.07.2013
« 29 Kwi 2018, 22:43 »
Jeśli nie musisz, to się z rowerem do pociągu w weekend nie pakuj. Te regio to często zwykłe szynobusy zawalone pod dach, do których ciężko wsiąść, a jeszcze ciężej wysiąść.

Polecam rozważyć alternatywę w postaci statków Żeglugi Gdańskiej. Szybciej, wygodniej i widoki ładniejsze.
https://www.zegluga.pl/

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum