Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378130 razy)

Offline Mężczyzna tomiKG

• Miasto: Kołobrzeg
  • Na forum od: 14.01.2010
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 29 Sie 2011, 14:44 »
Z drugiej strony. Jeśli PKP sprzedaje praktycznie nie ograniczoną ilość biletów na przewóz roweru i co jeśli nim miejsca na przewóz?
Jak to kiedyś ktoś "mądry" powiedział (bodajże pani rzecznik spółki Intercity): "Bilety sprzedawane są na daną trasę, a nie na konkretny pociąg, więc jeśli się nie zmieścisz do pociągu to jedź następnym" :roll:

ja to chyba jeżdżę jakimiś nietypowymi pociągami, bo ciągle się mówi o masakrycznie zatłoczonych wagonach, a ja jeszcze nie trafiłem na ludzi śpiących w przejściu między wagonami czy w kiblu, na wchodzących przez okno i cisnących się w korytarzu jak w puszce sardynek...

BogdanOl

• Gość
« 29 Sie 2011, 15:20 »
;););)
« Ostatnia zmiana: 14 Lip 2012, 19:04 BogdanOl »

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 29 Sie 2011, 18:56 »
W razie czego rowery idą do toalety. Bez problemu wchodzą 3, jakby pokombinować to wejdzie i 4. Szczerze mówiąc to jest chyba najlepsze miejsce na rower, bo stoi stabilnie.
W zapełnionym pociągu ludzie się często irytują, ale zazwyczaj i tak są wkurzeni na PKP, a nie na Ciebie. Mówisz, że miał być wagon, a go nie ma i cos musiałeś z nim zrobić.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 29 Sie 2011, 19:03 »
W razie czego rowery idą do toalety. Bez problemu wchodzą 3, jakby pokombinować to wejdzie i 4. Szczerze mówiąc to jest chyba najlepsze miejsce na rower, bo stoi stabilnie.
Dokładnie, 3 rowery bez problemu mieszczą się w WC PKP; chociaż ostatnio jadąc na swoją wyprawko-wyprawę z dziewczyną nocnym relacji szczecin glowny - wrocław główny, o mało nie doszło do bójki pomiędzy mną a trzema podpitymi panami, którzy wręcz prawie chcieli wyrzucić rowery z WC, dodatkowo, podeptali przy tym kilka osób i uszkodzili aparat fotograficzny dziewczynie, której też wsadziłem rower do WC, bo po prostu nie mieściły się rowery w ostatnim przedsionku wagonu; dodam, że za nic niektórym ludziom nie można wytłumaczyć, że to jedyne rozsądne wyjście, bo skoro miał być przedział rowerowy / wagon rowerowy, a go nei ma , to co, na dach mam wsadzić? i na złość nie pójdą do toalety na drugi koniec wagonu, tylko bójki wszczynają, i kierowników pociągów wzywać chcą, do czego osobiście ich namawiam; jednakże nikt z tego nie skorzysta, bo przecież idąc po kierownika można byłoby zajść też do toalety..
Osobiście uważam, że to lekkie kpiny z adnotacjami /wagon/przedział rowerowy, a nie trzymanie się prawdy w realiach...

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
« 1 Wrz 2011, 13:32 »
Może się komuś przyda -  w dniach 16 - 22 września będzie można za darmo przewozić rower w pociągach Regio Przewozów Regionalnych.
http://www.rynek-kolejowy.pl/26779/PR_Przewoz_rowerow_za_darmo_przez_tydzien.htm

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 1 Wrz 2011, 13:38 »
ciekawe tylko, czy trzeba będzie mieć "darmowy bilet", bo nie takie sytuacje są w PKP :D

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 1 Wrz 2011, 13:41 »
 ;D Uwielbiam takie działania.

W Przewozach regionalnych jest obecnie promocja na przewóz rowerów: KOLEJ NA ROWER - od 1 kwietnia do 30 września br. promocja: rower za złotówkę!

Zatem przez tydzień mogę zaoszczędzić złotówkę na przejeżdzie :)

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
« 1 Wrz 2011, 14:15 »
Kolej na rower obowiązuje tylko w piątki, soboty i niedziele.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 1 Wrz 2011, 14:23 »
oj tam oj tam ;)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 10 Paź 2011, 13:09 »
§ 55 ust. 3 pkt 4 "Przewóz niezłożonych i nieopakowanych rowerów przez podróżnych korzystających z oferty „Bilet podróżnika”, nie jest dozwolony;"

źródło: Taryfa Przewozowa Spółki „PKP Intercity”

Czemu ma służyć ten przepis, bo jak wsiądę z rowerem do pociągu to i tak mogę zakupić bilet na rower u konduktora (+10pln)?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 10 Paź 2011, 13:38 »
§ 55 ust. 3 pkt 4 "Przewóz niezłożonych i nieopakowanych rowerów przez podróżnych korzystających z oferty „Bilet podróżnika”, nie jest dozwolony;"

źródło: Taryfa Przewozowa Spółki „PKP Intercity”

Czemu ma służyć ten przepis, bo jak wsiądę z rowerem do pociągu to i tak mogę zakupić bilet na rower u konduktora (+10pln)?
Może odpowiedź jest w nawiasie?
 :wink:

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 10 Paź 2011, 13:40 »
W Przewozach Regionalny na szczęście tego zapisu nie ma i bilet na rower nie jest na linię tylko jest "dopasowany" do biletu podróżującego tj. posiadając bilet turystyczny i dokupując bilet na rower jest on ważny przez cały weekend.

Wczoraj w Krakowie odmówiono mi zakupu biletu an rower i musiałem 3 razy kupować u konduktora..:|

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 24 Paź 2011, 11:52 »
PKP Intercity wydłuży również terminy obowiązywania popularnych ofert biletów weekendowych o dodatkowy przedświąteczny poniedziałek 31 października. Podróżni wybierający krajowe połączenia PKP Intercity będą mogli korzystać z Biletu Podróżnika lub Biletu Weekendowego pomiędzy piątkiem 28 października (od godziny 19.00) a środą, 2 listopada (do godziny 06.00).

Tylko, że łobuzy maja zapis o zakazie przewozu roweru do biletu podróżnika...:P

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 24 Paź 2011, 12:08 »
Tydzień temu wsiadałem w Radomiu do pociągu TLK relacji Kraków - W-wa.
Wg rozkładu miał mieć wagon do przewozu rowerów, ale w pierwszej połowie nie miał, a drugiej nie było widać więc spytałem konduktora czy ma w składzie wagon dla rowerów.
Dostałem odpowiedź: "A nie wiem, niech Pan zobaczy na końcu, może tam jest"
 ;D

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 24 Paź 2011, 12:21 »
Ostatnio mam szczęście do przedziałów rowerowych ale za to mam problem z biletem. :|

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum