w razie jazdy bez roweru i braku wolnych miejsc, spróbować kupić bilet "z rowerem". Taka dodatkowa opłata za miejscówkę.
Da się kupić bilet na miejscówkę dla rowerzysty ale bez biletu na rower. Przetestowane na trasie Gdynia - Wrocław. Teoretycznie nie było miejsc, praktycznie te rowerowe były - miejscówki dostałam bezpłatnie od kierownika pociągu (oczywiście sama musiałam podpowiedzieć co ma wpisać żeby dał mi bilet na konkretne miejsce, bo teoretycznie wolnych brak, a praktycznie te dla rowerzystów były dostępne).
Cytat: rowerowy365 w 10 Cze 2018, 07:58Nie potrafię wkleić tu linka ale z Bydgoszczy to był TLK o 19.47 (mogłem pomylić o kilka minut). Teraz widzę, że jedzie taki ale o 20.00. Wagony zupełnie nieprzystosowane do przewozu rowerów. Nawet miałem problem żeby wejść po schodach do pociągu, bo w drzwiach nie mieściła mi się kierownica!Tak, bo ten pociąg ma przewóz roweru w wagonie ... nieprzystosowanym. Rozkładowo, zestawienie jest następujące:https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=PKPIC&kategorie=TLK&cislo=75112/75113&nazev=Lednica&rok=2018&lang=plTo tak jakby zamówić kebaba z frytkami i dziwić się, że nie podano go razem ze srebrnymi sztućcami i na porcelanowym talerzu Godzinę później jedzie Bałtyk, który ma dwa wagony rowerowe, jeden z 9 wieszakami, a drugi z 12 wieszakami. Jak się chce jechać komfortowo, to można sobie kupić bilet na ten pociąg i po sprawie.https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=PKPIC&kategorie=IC&cislo=5700/5701&nazev=Ba%C5%82tyk&rok=2018&lang=pl
Nie potrafię wkleić tu linka ale z Bydgoszczy to był TLK o 19.47 (mogłem pomylić o kilka minut). Teraz widzę, że jedzie taki ale o 20.00. Wagony zupełnie nieprzystosowane do przewozu rowerów. Nawet miałem problem żeby wejść po schodach do pociągu, bo w drzwiach nie mieściła mi się kierownica!
Nie sprawdzałem jaka jest różnica w cenie biletu między TLK, a IC.
Jakby ktoś się wybierał z rowerem do Szklarskiej, to warto wiedzieć, że pociągi już do Szklarskiej nie jeżdżą. Od Jeleniej busy z brakiem przewozu jednośladów, trzeba na własnych kołach zasuwać. W rozkładzie już część pociągów zaktualizowali. Przyczyna - planowany remont torów, kogoś zdrowo pogięło, aby na wakacje uwalać linię turystyczną, zamiast robić remont poza sezonem. Brawo!
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.
Jak wygląda przewóz roweru w Kolejach Śląskich - czy za bilet na rower się coś płaci? Widziałem, że można bilety dla osoby kupić przez neta, ale dla roweru już nie. W kasach w Gdańsku biletów na Koleje Śląskie nie sprzedają