Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378457 razy)

Offline Mężczyzna wiecho

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.01.2016
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 4 Lip 2018, 09:00 »

Nie sprzedają, bo pewnie są wykupione. Ja przez neta normalnie kupiłem bilet na przejazd i na rower.
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 4 Lip 2018, 10:50 »
dzięki za rady, albo źle szukałem, albo źle szukałem ;-) bilet już wydrukowany.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 18 Lip 2018, 18:43 »
Widoki jakiś czas temu zrobione z powrotu z Augustowa do Torunia pewnej wakacyjnej niedzieli (ha, naszą rocznicę ślubu uświęciliśmy rowerowo :)).
Tutaj legendarna TLK Biebrza - przepraszam za zdjęcie z odbiciami, robione komórką:

Już jak pociąg zajechał z Suwałk, lwia część wieszków była zajęta, po Augustowie prawie wszystkie. W międzyczasie przed Białymstokiem jeszcze parę rowerów, a w samym Białym chyba kolejne 15 :) Było naprawdę ciasno - cały początek był zastawiony, dodatkowo, na korytarzu koczowali ludzie. Jedna pani chciała wysiąć w Szepietowie, na szczęście przyszła po rower 20 minut przed stacją i udało się go jakoś przeciągnąć do wyjścia (oczywiście szerokie wyjścia po bokach wagonu закрыто зимой ;))
Dodatkowym smaczkiem był fakt, że na Warszawie Wschodniej musieliśmy się przesiąść w niedoczasie (pociąg był spóźniony) na TLK Flisak do Torunia (na szczęście się udało).
Tutaj jeszcze widoczek naszych rowerów w kolejnym składzie - tym razem klimatyzowany 111Arow - po 3 haki z jednej i drugiej strony wagonu.

Ideałem jest oczywiście rozwiązanie z dużą przestrzenią rowerową, taką jak w "Biebrzy", ale gdyby każdy wagon składał się z wagonów typu 111Arow, nie byłoby źle (w naszym składzie były chyba dwa takie wagony, choć nie jestem pewien).

Swoją drogą, na stronach IC (https://www.intercity.pl/pl/site/o-nas/dzial-prasowy/aktualnosci/podrozuj-z-rowerem-pociagami-pkp-intercity.html) znalazłem takie zdanie:
PKP Intercity kupując nowe pociągi lub modernizując wagony dostosowuje je do potrzeb różnych grup, w tym rowerzystów. We wszystkich ostatnio zrealizowanych projektach znalazło się miejsce na stojaki dla rowerów. To jednak nie koniec inwestycji poprawiających komfort podróży cyklistów. W kolejnych latach przewoźnik planuje wydać ponad miliard złotych na m.in. modernizację wagonów. Przygotowując projekt  PKP Intercity zaprosiło do współpracy osoby związane z branżą rowerową. Podczas konsultacji zapoznano się z ich opiniami na temat rozwiązań już dziś stosowanych w pociągach, jak i udogodnień, które mogłyby pojawić się w nich w przyszłości.

Czy ktoś z forumowiczów uczestniczył w takich konsultacjach, albo zna kogoś, kto uczestniczył? Jak to wygląda? Co IC deklaruje? Czy stwierdza, że są jakieś ograniczenia, których się nie przeskoczy z określonych względów? Czy zakreśla jakieś ramy czasowe planowanych modernizacji?

Offline Rafał

• dawniej unh
  • Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 01.02.2010
« 18 Lip 2018, 19:19 »
A wiózł ktoś rower kładami Stadler Flirt ?? Pociąg piękny sam w sobie, można siedzieć mając rower na oku ale wieszaki rowerowe to porażka, rower wiszący prostopadle do ściany barykaduje w zasadzie przejście przez co narażony jest na stałe szarpanie walizami targanymi przez ludzi w tą i z powrotem. Nawet baran konduktor próbował rowery na siłę ustawić pod kątem  :icon_mad:
Zapytany o ideę, odpowiadam - oto ona:
Myśl o niczym, w zamyśleniu przedłużona.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 18 Lip 2018, 19:40 »
Nawet baran konduktor próbował rowery na siłę ustawić pod kątem

Trochę pomaga przyciągnięcie przedniego koła do wieszaka (ekspanderem lub sznurkiem).
Kiedyś szy zapodawał w tym wątku sposób na wieszanie rowerów w tym składzie pod kątem - działa, ale nie wiem czy jest możliwy do wykonania przy pełnej obsadzie wieszaka.

Offline Rafał

• dawniej unh
  • Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 01.02.2010
« 18 Lip 2018, 19:46 »
Nawet baran konduktor próbował rowery na siłę ustawić pod kątem

Trochę pomaga przyciągnięcie przedniego koła do wieszaka (ekspanderem lub sznurkiem).
Kiedyś szy zapodawał w tym wątku sposób na wieszanie rowerów w tym składzie pod kątem - działa, ale nie wiem czy jest możliwy do wykonania przy pełnej obsadzie wieszaka.

Czym więcej tym gorzej, choć naciąganie powodujące usztywnienie może powodować uszkodzenia przy szarpaniu pociągu
Zapytany o ideę, odpowiadam - oto ona:
Myśl o niczym, w zamyśleniu przedłużona.

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 2 Sie 2018, 11:50 »
« Ostatnia zmiana: 3 Sie 2018, 08:27 dudi »

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 2 Sie 2018, 12:58 »
Piękne. Na początku pomyślałem, że wcale nie ma takiego tłoku, ale później zaczęli dorzucać rowery...

Nie wiem co bym zrobił, jakby mój rower tam był...

Offline Mężczyzna Markus

• Miasto: Łomża
  • Na forum od: 13.06.2018
« 2 Sie 2018, 13:24 »
A co byś zrobił, nic tylko popatrzył. Ewentualnie przy wysiadaniu byłaby szansa podmianki roweru, jakby twój był za bardzo spłaszczony  ;)
Rower ma duszę. Jeśli go pokochasz da ci emocje, których nigdy nie zapomnisz.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 2 Sie 2018, 13:56 »
Wracałem z Czeremchy po długim weekendzie majowym.
Byłem wcześniej kilka razy na stacji to podejrzałem co podstawiają i dawali taką jednowagonową lukstorpedę, z OIDP trzema miejscami na rowery.
Podejrzewałem że w niedzielę będę zazdrościł sardynkom apartamentów i wróciłem w sobotę.

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 2 Sie 2018, 14:05 »
to i ode mnie "kamyczek"...
Przemyśl Lublin-Tczew i przesyłka kurierska na centralnym haku do Gdyni...  >:( >:( >:( >:(

http://sierra.bikestats.pl/1175293,Zwierzyniec-Lublin-i-powrot-z-Tczewa.html

Oczywiście, mój rumak stał grzecznie (a ja obok niego), bo nie było najmniejszych szans by Go tam podczepić...   
« Ostatnia zmiana: 2 Sie 2018, 14:12 sierra »

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 2 Sie 2018, 14:10 »
https://youtu.be/H1iz041TRgE
Czy ktoś przeliczył ilość rowerów?
Pozdrawiam

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 2 Sie 2018, 17:09 »
Cudny ten filmik :D SKM powinna się uczyć od nich - u nich można wieźć tyle rowerów ile jest wieszaków i koniec. Powietrze wolą wozić niż pasażerów. Jak widać jak się chce to się da dużo przewieźć :)

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 3 Sie 2018, 11:46 »
Mogliby doczepiać nawet jakieś wagony bydlęce albo inne towarowe, coby rowery tam wrzucić. 

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 3 Sie 2018, 12:08 »
Jak ktoś postanawia wracać z długiego łikendu ostatnim pociągiem to może mieć pretensje tylko do siebie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum