Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378423 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 19 Sie 2018, 22:40 »
w EIC zdaje się, że nie trzeba latać za konduktorem, sam ma przyjść i wystawić bilet, bez mandatu.

My home is where my bike is.

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 20 Sie 2018, 07:33 »
Jak się ma rowery to chyba nigdzie nie trzeba latać? Przynajmniej kiedyś tak było, że niepełnosprawni i rowerzyści byli podobnie traktowani ;)

• blog podróżniczy
« 20 Sie 2018, 08:00 »
Intercity nigdy tak nie twierdziło.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 20 Sie 2018, 10:39 »
Na mnie wczoraj konduktor strzelił foszka. Pociąg, którym jechałam nie miał miejsc na rowery, a okazuje się że nie w każdym można wozić rower na końcu składu (mimo że nie jest nocny itd). Wpakowałam się z rowerem, poszłam po bilet i udawałam debila nieznającego się na niczym. Bilet kupiłam, rower dojechał, 100 innych rowerzystów nie próbowało wpakować się jak i ja do tego samego składu, więc konduktorska wizja się nie sprawdziła ;) W składzie Wrocław - Gdynia jest za to kilka wagonów rowerowych, a wszystkich wrzucają do jednego. Dzięki temu było ciasno i oczywiście stresowałam się że nie zdążę wysiąść ;) wieszaków 8, ale nie da się na nich powiesić 8 rowerów bo ku (niewielkiemu) zaskoczeniu, owe wieszaki są zbyt blisko siebie. Skoro są chyba 3 wagony z dużą ilością miejsc na rowery to czemu wszystkich wrzucają tylko do tego jednego? Ah tak, bo to pkp...  :lol:

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 20 Sie 2018, 12:03 »
Skoro są chyba 3 wagony z dużą ilością miejsc na rowery to czemu wszystkich wrzucają tylko do tego jednego? Ah tak, bo to pkp.
PKP. Przerabiałem to parę razy. Pani nie chciała mi sprzedać 8 biletów na rower na pociąg z Malborka do Przemyśla, bo w systemie miała tylko 4 miejsca. Na nic zdały się sugestie, że w tym pociągu jest 20 miejsc. Pani ma 4 i już.
W tym roku wracając ze Świnoujścia nijak nie dało się kupić przez internet biletów z rowerami (3 szt). W końcu w Stargardzie wbiliśmy się do TLK do Słupska (w systemie miejsc brak). Konduktor zezwolił nam jechać. Wbijamy się do wagonu, podchodzi konduktor i mówi, żebyśmy pakowali na koniec ostatniego wagonu. Ale po co, jak tu jest przedział na rowery - odpowiadamy. Taa? Facet był zdziwiony, że ma coś takiego w składzie.

Offline Mężczyzna lepiotrek

• Więcej uczy cudza głupota niż własny rozsądek
  • Miasto: Sochaczew
  • Na forum od: 23.04.2014
« 20 Sie 2018, 15:15 »
Niestety mają chyba jakiś niedopracowany system rezerwacji miejsc na rowery uniemożliwiający rozeznanie jakich odcinków dotyczy rezerwacja. Ostatnio wracaliśmy TLK z Augustowa i na peronie konduktor nie chciał nas wziąć z rowerami bo twierdził, że wszystkie (4) miejsca ma już zarezerwowane - pomimo, że były wolne. Dopiero jak wysiadaliśmy w W-wie wbiło 4 sakwiarzy w dalszą podroż do Krakowa. Prawie identyczną sytuację mieliśmy na wiosnę podczas powrotu z Gdańska

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 20 Sie 2018, 15:53 »
Mam też wrażenie, że zarezerwowanie miejsca na rower na jakimkolwiek odcinku powoduje, że znika ono na całej relacji.

Kiedyś odmówiono nam sprzedaży biletów na rower na odcinku Częstochowa Stradom - Wrocław. Bo "wszystkie zajęte". Wsiedliśmy i okazało się, że jesteśmy jedynymi rowerzystami. Następni wsiedli dopiero we Wrocławiu, zmieniając nas.

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 20 Sie 2018, 17:23 »
Ale gdyby wsiedli wcześniej, to byłby problem...

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
« 20 Sie 2018, 17:26 »
Ale wsiedli później. I na 99% procent mieli bilety dopiero od Wrocławia, a nie od którejś ze stacji na odcinku Stradom - Wrocław. Z tym systemem ewidentnie coś nie gra.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 20 Sie 2018, 17:46 »
Tak, ten system tak działa, potwierdzał mi to kiedyś konduktor. Zresztą sam sprawdzałem, na jakiejś długiej relacji typu "Gdynia - Zakopane", gdzie nie mogłem kupić biletu z Warszawy do Krakowa, mimo że byliśmy jedynymi rowerzystami na tym odcinku.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 20 Sie 2018, 19:03 »
Systemy, z których korzystają spółki kolejowe do sprzedaży i rezerwacji biletów nie nadają się nawet do kopania, chyba że ktoś lubi leżącego.
Sprzedając bilet na rower kasjerka musi przepisać ręcznie numer wydrukowane go przed chwilą biletu podstawowego, bo nie ma opcji "1 osoba + rower". Się zapomniało zamawiajacemu.
Z kolei system internetowej sprzedaży biletów IC jest codziennie zatrzymywany na 90 minut w celu synchronizacji (jak rozumiem kasjerki przepisują z ekranu sprzedane bilety do systemu kasowego.
Wyobraźcie sobie allegro zamykane codziennie od 23:30 do 1:00.
W tym wszystkim fakt że w ogóle można czasem zarezerwować bilet na rower to już cud.

• blog podróżniczy
« 20 Sie 2018, 19:49 »
czego wy wymagacie, to pewnie w praktyce jest nie do zrobienia bez przepieprzenia grubej kasy lub odważnej decyzji zrobienia tego od nowa (której nikt nie podejmie).
Możecie sobie poczytać o tym wspaniałym wynalazku jakim jest kurs90 (jest tego więcej w internecie)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kurs%2790

Offline Mężczyzna Thedio

• Miasto: Łańcut
  • Na forum od: 26.02.2013
« 20 Sie 2018, 20:21 »
Jechałem ostatnio z rowerem na Słowację; Rzeszów-Medzilaborce, pani w kasie bilety koło 15 minut wypisywała. Co ciekawe nie ma taryfy na przewóz rowerów przez granicę i teoretycznie przewóz jest nielegalny  ;D. Z Medzilaborców do Łupkowa jechała grupa około 15 rowerzystów i za rowery nie zapłacili bo nie było jak, konduktor był lekko zmieszany.

Offline Mężczyzna D_DIESEL

• Miasto: Wrocław/Rybnik
  • Na forum od: 17.03.2013
« 20 Sie 2018, 23:33 »
Mam też wrażenie, że zarezerwowanie miejsca na rower na jakimkolwiek odcinku powoduje, że znika ono na całej relacji.
Tak właśnie jest w TLK-IC. To samo dotyczy się miejscówek. System PKP jest tak daleko w lesie, że jeszcze długo poczekamy na tak uniwersalny i przyjemny system rezerwacji miejsc jak u prywatnych przewoźników typu PolskiBus/Flixbus.
Przykładów niekompetencji w stosunku do rowerzystów można przytaczać wiele. Głównym problemem jest ciągle system, w którym widnieją przykładowo 3 miejsca na rower, a faktycznie cały skład liczy ich 9. System swoje, a wagony swoje. Wczoraj podróżowałem nocnym na trasie Gdańsk - Wrocław bez biletu na rower i bez gwarancji miejsca siedzącego. Finalnie poradziłem sobie w bardzo prosty sposób :P Rower jechał tak samo zawieszony jak pozostałe, nie utrudniając ruchu pasażerom. Kombinujcie!

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 21 Sie 2018, 01:12 »
Możecie sobie poczytać o tym wspaniałym wynalazku jakim jest kurs90 (jest tego więcej w internecie)

Skansen conajmniej jak w banku. Tylko banki mają więcej kasy i potrafią przypudrować trupa ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum