Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378408 razy)

Offline Mężczyzna Yarpen

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.02.2017
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 18 Wrz 2018, 23:21 »
https://www.kolejedolnoslaskie.eu/pl/aktualności/d9-zastępcza-komunikacja-autobusowa-na-odcinku-bardo-przyłęk-–-kłodzko-główne-09

Niby przewóz rowerów jest dozwolony, ale nie wiem, jak to jest w praktyce.

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 20 Wrz 2018, 05:54 »
Próbowałem jeszcze w innych "normalnych" godzinach i ani z Kłodzka, ani z Wałbrzycha się nie da. Odpuściłem jedynie późne powroty, bo nie dość, że z dworca mam prawie 30km do domu to we wtorek trzeba o 5-tej wstać do roboty.
Wyjście alternatywne - samochód. Niestety, bo nie lubię jeździć.
Paweł.

Offline PawełS

• Miasto:
  • Na forum od: 21.09.2018
Niektóre składy z kuszetkami mają przedziały rowerowe, z reguły duże. Nie można kupić miejsca na rower i kuszetki razem, ale można kupić 2 bilety pasażerskie - 1 z kuszetką drugi z miejscem na rower. Opłata za rower jest stała, więc wymyśliłem, żeby kupić tylko na 1 stację, zostawić rower przypięty i wsiąść do kuszetki, ewentualnie na następnej stacji jeśli postój krótki. Wcześniej dobrze odnaleźć w sieci rozpiskę wagonów, żeby wybrać wagon blisko roweru i sprawdzić czy przedział rowerowy jest duży. Ciekawy jestem, czy ktoś już tak próbował?

Przy okazji

Próbowałem jeszcze w innych "normalnych" godzinach i ani z Kłodzka, ani z Wałbrzycha się nie da.

To znaczy co się dzieje? Nigdzie miejsc nie ma? Prędzej uwierzę, że jest błąd w systemie, a nawet jak nie ma miejsc oficjalnych, to z reguły da się jeszcze trochę wcisnąć. Jest też stary (bez klimatyzacji) EZT z Kłodzka o 13:07, obstawiam, że to jest taki z dużym przedziałem dla podróżnych z większym bagażem nie przystosowanym specjalnie do rowerów.
« Ostatnia zmiana: 21 Wrz 2018, 19:36 PawełS »

Offline PawełS

• Miasto:
« 21 Wrz 2018, 21:30 »
Śrubkowanie i pakowanie zajmuje trochę czasu. Ryzyko pewne jest, zwłaszcza jak ktoś ma szybkokradziejki, ale mniejsze niż zostawienie na mieście, bo mniej ludzi się przewija. Racja, to dzielenie pociągów trzeba sprawdzić, chyba tylko na stacji, bo w sieci chyba nie ma.

Offline PawełS

• Miasto:
« 23 Wrz 2018, 11:33 »
Przypomniało mi się, że dzielenie pociągów jest na rozpisce składów do znalezienia jako pdf.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy

Offline Mężczyzna 365

« 24 Wrz 2018, 20:05 »
W ramach zakończenia moich perypetii powiem tylko, że skończyło się na samochodzie. Wolę pociągiem ale najważniejsze było żeby dojechać i pośmigać po Górach Stołowych  :)
W przyszłości będę wcześniej kupował bilety i uważniej sprawdzał połączenia, bo zakładam, że pewnie jakaś opcja była ale ja jej nie znalazłem. ;)
Paweł.

Offline PawełS

• Miasto:

Offline Mężczyzna 365

« 30 Wrz 2018, 16:33 »
Pogoda trochę zaskoczyła. W piątek (21.09) w Poznaniu 28-29, rano w Szczytnej 5-6 :o
Za to w dzień całkiem przyjemne kilkanaście na plusie - idealnie do jazdy. Niedziela po południu to już niestety deszcz ale złapał nas na ostatnim zjeździe. Trzeba było jedynie uważać na zakrętach.
Paweł.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 10 Paź 2018, 13:16 »
https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/nowe-prawa-pasazerow-kolei-przeglosowane-pelen-zwrot-za-dwie-godziny-opoznienia--89006.html

Dobre rozwiązanie - obowiązkowe miejsce dla rowerów w każdym pociągu, to zmusi beton z PKP do pewnych zmian, bo obecnie nie brakuje u nas pociągów bez takiej możliwości.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 11 Paź 2018, 15:27 »
Super, minimum 8 miejsc to już coś. Tylko, jeśli dobrze rozumiem, to ma wejść w życie od 2020 najwcześniej (zakładając, że PE przegłosuje ten projekt - na razie jest to uzgodnienie komisji). Czyli na razie wszystkie modernizacje mogą iść starym trybem. Ale zawsze to krok w dobrym kierunku. Istotne, że zalecenie to będzie obowiązywało wszystkich, łącznie z lokalnymi.

Wilku, co do tego betonu, to bym tak ostro sprawy nie stawiał. IMHO, dużo rzeczy na kolei zmieniło się na lepsze, chociaż zrobililśmy wiele, ale wiele jeszcze zostało do zrobienia ;) - szczególnie w kwestii rowerów. Jest coraz więcej pociągów, w których można przewieźć rower. Mało jest wciąż dobrych opcji dla większych rodzin/grup - to fakt - zwłaszcza w ruchu dalekobieżnym.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 17 Paź 2018, 22:43 »
Wczoraj wracałem z gór i pociąg Katowice-Kołobrzeg miał wagon na kilkanaście rowerów (6+12). To już wystarczająca liczba.

Co to jest za wagon - jakaś wersja 111Arow? Masz jakieś zdjęcia? Rozumiem, że 6 z jednej strony i 12 z drugiej strony? To faktycznie jest zazwyczaj wystarczające, chociaż na takiej trasie w wakacyjny weekend można spodziewać się większej liczby rowerów. Żeby tak wszytkie wagony miały - dobrze Wam w tym Poznaniu.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 15 Lis 2018, 20:47 »
Może będzie to miało jakiś pozytywny wpływ na jakość podróżowania koleją. Również z rowerem:

https://www.bankier.pl/wiadomosc/PE-za-podwyzkami-odszkodowan-za-opoznienia-pociagow-4177008.html

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 19 Lis 2018, 12:02 »

http://www.europarl.europa.eu/news/pl/press-room/20181106IPR18319/parlament-europejski-glosuje-za-wzmocnieniem-praw-pasazerow-kolei

[. . .]

Więcej miejsca dla rowerów

Pasażerowie mają prawo zabrać ze sobą do pociągu rower, również w pociągach dużych prędkości, pociągach dalekobieżnych, pociągach transgranicznych i lokalnych. Przyjęty tekst stanowi, że nowe i odnowione pociągi muszą mieć dobrze oznaczone miejsca do transportu rowerów bez konieczności ich zdemontowania.

Jednolite stosowanie unijnych przepisów dotyczących praw pasażerów kolei

Posłowie poparli również wcześniejsze stopniowe wygaszanie tymczasowych zwolnień (zestawienie po angielsku) stosowanych przez kilka państw członkowskich pozwalających im na wybiórcze stosowanie przepisów dotyczących krajowych usług kolejowych z 2009 roku. Zwolnienia te powinny wygasnąć najpóźniej rok po wejściu w życie obecnej nowelizacji.

Posłowie chcą również, aby znowelizowane przepisy były stosowane w odniesieniu do kolei podmiejskich.

Sprawozdawca Bogusław Liberadzki (S&D, Polska): "To wielki dzień dla praw konsumentów. Już wkrótce pasażerowie będą mogli wziąć rower do każdego pociągu, a osoby o ograniczonej sprawności ruchowej będą mogły oczekiwać lepszej pomocy na stacjach i w pociągach. Parlament bardzo poważnie traktuje prawa konsumentów, dlatego proponujemy również wyższe odszkodowania w przypadku opóźnień i chcemy zapewnić pełną ochronę przepisów pasażerom podróżujący na trasach obejmujących więcej niż jedno połączenie i posiadającym osobne bilety.”
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum