Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378404 razy)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 9 Kwi 2019, 20:09 »
Albo upierdliwego ochroniarza, który gdy chcesz zakupić bilet będzie kazał zostawić rower z sakwami na zewnątrz dworca kolejowego (!), przy stojakach tak aby jego kumple mogli ukraść ...

... albo rowerzystę, który się przejmie takim nakazem... ;)

Serio - przecież to bezprawne? Od kiedy nie wolno mi prowadzić roweru wewnątrz dworca kolejowego?

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 9 Kwi 2019, 20:12 »
Serio - przecież to bezprawne? Od kiedy nie wolno mi prowadzić roweru wewnątrz dworca kolejowego?
to komunistyczne dziadostwo zlikwidowano całkiem niedawno. Pamiętaj w jakim kraju żyjesz.
https://www.transport-publiczny.pl/wiadomosci/z-rowerem-legalnie-na-dworzec-740.html

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna szy

« 9 Kwi 2019, 20:19 »
Ok, ok, ale to dotyczyło tylko rowerów "nieprzeznaczonych do przewozu", więc będąc na wyprawie/wycieczce nie można było zostać zatrzymanym przed dworcem.

Szy.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 9 Kwi 2019, 20:23 »
Kasa sprzedaje maks. 4 bilety na rowery na ten pociąg.
Od razu mi się przypomniało jak chcieliśmy jechać w 8 osób z Malborka do Przemyśla. Podjechałem wcześniej na dworzec w Malborku i policzyłem miejsca na rowery. Pociąg IC ale miejsc było 20. Pani w kasie "mam tylko 4 w systemie". Masakra. Pojechaliśmy na dwie raty, ale oczywiście w pociągu były wolne miejsca.
Zauważam, że system informacji PKP zrobił się bardziej transparentny
:) Weź mnie nie rozśmieszaj :) Wracając ze Świnoujścia system nie chciał nam sprzedać żadnego biletu razem z miejscem na rower. W Stargardzie załadowaliśmy się do TLK, kierownik wskazał nam ostatni wagon na końcu. Pytamy czy koniecznie, bo tu jest przedział na rowery, gość nawet nie wiedział, że ma taki w składzie.
I nawet okoliczności podróży są również zachęcające. We Wrzeszczu mam windy - nawet nie muszę ściągać sakw. W Szczecinie - również. Jak jest w Elblągu?
W Elblągu można przejść przez tory razem z niepełnosprawnymi, nikt się nie czepia. Byle nie jechać na kołach. W Malborku po remoncie teoretycznie są windy dla niepełnosprawnych. Teoretycznie, trzeba tachać rowery po schodach.

Offline Mężczyzna szy

« 9 Kwi 2019, 20:35 »
:) Weź mnie nie rozśmieszaj :) Wracając ze Świnoujścia system nie chciał nam sprzedać żadnego biletu razem z miejscem na rower. W Stargardzie załadowaliśmy się do TLK, kierownik wskazał nam ostatni wagon na końcu. Pytamy czy koniecznie, bo tu jest przedział na rowery, gość nawet nie wiedział, że ma taki w składzie.

;D

To jest trochę tak, jak z tym nieszczęsnym Flixbusem. Mnie cieszą zastane świetne warunki na trasie Nowy Targ-Wrocław i nadzieja, że stopniowo rozszerzy się to na inne linie, a ktoś inny nie może przeboleć że nie może wieźć roweru jak w PolskimBusie, trochę "na dziko", między np. Gdańskiem a Warszawą.

I w pociągach jest to samo - każdy z nas może opowiedzieć setkę historii rowerowych dramatów w pociągu, ale można też zacząć dostrzegać, że te dramaty powoli się kończą. Że system informacyjny dokładnie (zwykle) opisuje wagony w składzie. Że coraz częściej nie tylko są miejsca na rowery, ale czasem jest to ćwierć czy pół wagonu na nie. Że w każdym pociągu dużej prędkości jest miejsce na rower (to nie takie oczywiste na Zachodzie). Że są remonty, że pojawiają się windy i nawet działają. Itp.

... czyli u jednego bidon jest do połowy pusty, a drugiego - do połowy pełny.

:)

Szy.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 9 Kwi 2019, 20:40 »
I w pociągach jest to samo - każdy z nas może opowiedzieć setkę historii rowerowych dramatów w pociągu, ale można też zacząć dostrzegać, że te dramaty powoli się kończą.
One się nigdy nie skończą, zwłaszcza dla wszystkich "niedzielnych" rowerzystów, którzy próbują przewozu w długie weekendy. Dla ludzi bez bagażu jest ciężko, ale z rowerem to zwykle jest hardcore bez trzymanki.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna szy

« 9 Kwi 2019, 20:57 »
I w pociągach jest to samo - każdy z nas może opowiedzieć setkę historii rowerowych dramatów w pociągu, ale można też zacząć dostrzegać, że te dramaty powoli się kończą.
One się nigdy nie skończą, zwłaszcza dla wszystkich "niedzielnych" rowerzystów, którzy próbują przewozu w długie weekendy. Dla ludzi bez bagażu jest ciężko, ale z rowerem to zwykle jest hardcore bez trzymanki.

Racja. Ale to jest też trochę jak z korkami na drogach w godzinach szczytu - trzeba być przygotowanym i jednak w pewnym stopniu wyrozumiałym.

Z jednej strony musimy wymagać od kolejarzy żeby kupowali wagony rowerowe i potem korzystali z nich tam, gdzie są najbardziej potrzebne, ale z drugiej strony - niestety - nie można oczekiwać, że pojawią się one wszędzie. Tak samo, jak nie można oczekiwać, że z dróg znikną korki samochodowe, ale można się domagać, by miasto prowadziło rozsądną politykę mobilności i stopniowo "przesadzało" ludzi np. na wydajny rower miejski.

Btw, my z majówki wracamy pociągiem w poniedziałek - właśnie po to, by nie denerwować się na koniec fajnego wyjazdu. Na szczęście możemy obydwoje wziąć wolne.

Szy.
« Ostatnia zmiana: 9 Kwi 2019, 21:05 szy »

Offline Mężczyzna szy

« 9 Kwi 2019, 21:03 »
może to nie jest pierdolino

Ja właśnie o pierdolino :) - że nawet jeśli są tylko cztery miejsca na cały skład, że nawet jeśli czasem trzeba powalczyć z walizkowiczami, że nawet jeśli bilety na przejazd nie są najtańsze, to jednak te miejsca są w każdym składzie EIP.

A szybki, bezpośredni przejazd z rowerem w takich warunkach na trasie Gdynia-Rzeszów czy Gdynia-Bielsko - genialna sprawa. Trzeba to dostrzegać, trzeba chwalić, a przede wszystkim - trzeba korzystać, bo tylko w ten sposób "im" pokażemy, że warto to robić.

Szy.

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 9 Kwi 2019, 21:09 »
A żeby było jeszcze lepiej PKP zaplanowało do czerwca liczne remonty w węźle warszawskim. Więc radzę być czujnym przy planowaniu podróży.

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 9 Kwi 2019, 21:13 »
Szy, z tymi windami to nie jest tak różowo. Zdaje się w Bydgoszczy są, ładne nówki sztuki. Tyle, że rower nie mieści się na długość i trza z sakwami dygać po schodach. ;D
Ciekawostka - kupowałem bilet na nocny pociąg, chciałem kuszetkę ale... z rowerem tylko 2 klasa. Bo rower trzeba mieć pod opieką. :-\
Paweł.

Offline Mężczyzna szy

« 9 Kwi 2019, 21:30 »
Szy, z tymi windami to nie jest tak różowo. Zdaje się w Bydgoszczy są, ładne nówki sztuki. Tyle, że rower nie mieści się na długość i trza z sakwami dygać po schodach. ;D

To się rower na sztorc stawia i już :) - ta wspomniana we Wrzeszczu też jest krótka, niestety. Ale już Szczecin ma legitne, długie :)

Ciekawostka - kupowałem bilet na nocny pociąg, chciałem kuszetkę ale... z rowerem tylko 2 klasa. Bo rower trzeba mieć pod opieką. :-\

Niestety, ale na pocieszenie napiszę, że to chyba europejski standard. Zapewne przez kwestię nadzoru nad bagażem. Lub raczej jego brakiem.

Szy.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 10 Kwi 2019, 18:15 »
Pociąg TLK 21010 KIEV-Warszawa. Czy tym pociągiem można przewozić rowery. Na stronie nie ma żadnej wzmianki odnośnie przewozu rowerów.
Może ktoś z Was już jechał?

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 10 Kwi 2019, 18:43 »
To jest kuszetka chyba? W takim wypadku trzeba złożyć i do pokrowca.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 10 Kwi 2019, 19:18 »
Dzięki podjazdy, mnie chodziło właśnie kierunek do Warszawy. :)
Wszystko jasne

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 10 Kwi 2019, 19:29 »
Swoją drogą kursuje bezpośredni pociąg do Odessy z Przemyśla, który ma w ofercie wagony sypialne 1, 2, 3 i 4 miejscowe, bilety można kupić w Polsce. Jadąc w dwie osoby brałbym dwójkę i rowery w torbie. Może kiedyś się skuszę. Pewnie bilety się szybko rozchodzą.

Pewnie znacząco taniej będzie kupić bilet (i wsiadać) we Lwowie niż w Przemyślu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum