Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 377867 razy)

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Przewożenie roweru pociągiem
« 8 Cze 2009, 12:07 »
InterRegio są tańsze niż pośpiechy (na trasie Kraków - Wrocław wychodzi o 1/4 mniej ) więc to taka forma pośrednia między osobowymi a pośpiesznymi.

Offline Kobieta anja

• Miasto: Żory / Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2009
    • http://picasaweb.google.pl/ania.jaskulska
« 8 Cze 2009, 12:14 »
No dokładnie, przejezd InerRegio jest duuuużo tańszy od pośpiecha :)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 8 Cze 2009, 12:25 »
Cytat: "Michał Wolff"
Znowu wprowadzasz ludzi w błąd. Większość należy do PKP Intercity, ale w żadnym razie nie wszystkie. I szkoda czasu na polemikę - bo sam takimi jeździłem, więc ciężko będzie mnie przekonać  

Ok, może nie wszystkie, chociaż jedyny o jakim słyszałem to pospieszny z Krakowa Głównego do Balic na lotnisko. Co nie zmienia faktu, że jest drożej, większość jest przez IC obsługiwana, a najgorsze, że mieszając linie pospieszne i osobowe płacimy za rower 2x, bo wystawiane są 2 bilety różne (osobny blankiet na pospiech, osobny na osobowy, do każdego osobna opłata za rower).
A tak z ciekawości, to gdzie jeszcze jeżdżą pospieszne obsługiwane przez Przewozy regionalne? Może się przydać w czasie wakacji taka informacja, zawsze szansa zaoszczędzenia kilku złociszy ;)
Czy wprowadzam w błąd? Tego nie wiem, powtarzam tylko to, czego dowiedziałem się w informacji na dworcu we Wrocławiu. A jak wiadomo oni też często sami nie wiedzą jaki jest stan rzeczy

Offline JD

• Miasto: Ząbki
  • Na forum od: 03.04.2009
« 8 Cze 2009, 12:48 »
Cytat: "dudi"

Co nie zmienia faktu, że jest drożej, większość jest przez IC obsługiwana, a najgorsze, że mieszając linie pospieszne i osobowe płacimy za rower 2x, bo wystawiane są 2 bilety różne (osobny blankiet na pospiech, osobny na osobowy, do każdego osobna opłata za rower).

To bym dokładnie sprawdził okazuje się, że np. jadąc więcej niż jednym pociągiem z rezerwacją miejsc np EX IC płaci się tylko za jedna miejscówkę a otrzymuje sie dowolną ilość na pociągi na danej relacji. trzeba się tylko wyklucić i byś niestety bardzo upartym, co do roweru w pociągu nie przerabiałem osobiście przesiadek, ale powoli to sprawdzę.

pzdr Jarek

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 8 Cze 2009, 12:56 »
jeżdżenie expressem, co za burżujstwo:P
Jak widać nawet na dworcach wprowadzają w błąd. Jakby się okazało, że niezależnie czy IC czy PR za rower się płaci raz, to by było bardzo fajnie ;)

Offline JD

• Miasto: Ząbki
  • Na forum od: 03.04.2009
« 8 Cze 2009, 13:15 »
Cytat: "dudi_"
jeżdżenie expressem, co za burżujstwo:P
Jak widać nawet na dworcach wprowadzają w błąd. Jakby się okazało, że niezależnie czy IC czy PR za rower się płaci raz, to by było bardzo fajnie ;)

Kiedyś na imprezy typu Harpagan, Nocna masakra i inne dostawało się zniżki  :mrgreen:
Stare czasy, od pewnego czasu ten zwyczaj zanika  :evil:

pzdr Jarek

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
« 8 Cze 2009, 13:32 »
Cytat: "JD"
co do roweru w pociągu nie przerabiałem osobiście przesiadek, ale powoli to sprawdzę.

dudi_ prawdę pisze, płaci się podwójnie bo zmienia się przewoźnika. Tak przynajmniej tłumaczy to pkp.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 8 Cze 2009, 13:36 »
Taaa, cholerne pekape. Dzielą się na cząstki, potem podwójnie kasują za bilety, a nic z tego nie wynika i nadal przynoszą straty. Poza IC/ICE wszystkie pociągi są coraz gorsze i coraz rzadziej jeżdżą. Że nie wspomnę o permanentnych spóźnieniach. A IC/ICE jeżdżą mało gdzie, bo nie ma odpowiednich torów.
Już dawno to badziewie powinno było zostać sprzedane, ale cóż, "interes narodowy", "spółka strategiczna" i tym podobne pierdoły... :(
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 8 Cze 2009, 14:19 »
Powiedz, że z Łodzi jeżdżą mało gdzie, bo Łódź ma fatalne połączenia kolejowe  :lol:

Widzisz w tym coś śmiesznego? Ewentualnie coś, co usprawiedliwia taki stan rzeczy, że Ci aż tak wesoło? Czy może fakt, że "Łódż ma fatalne połączenia" jest dany od boga?

A może to po prostu wina właśnie tego durnego pekape, na które psioczę i któremu jak mogę staram się odbierać przychody? Ono o mnie nie dba ani trochę, to i ja spróbuję mu utrudnić życie :lol:

Nie można jednocześnie żądać by polskie pośpiechy wyglądały jak niemieckie i oczekiwać by ceny zostały na tym samym poziomie. Jak mamy wygodę i szybkość jak w IC - to niestety trzeba za to słono płacić.

Oczywiście, że nie można tego żądać. I nie sądzę, żebyś uwazał mnie za takiego idiotę, który by coś takiego sugerował. Sprywatyzować to znaczy uczynić biznes opłacalnym. Jesli to pociąga za sobą droższe bilety, to trudno. Ale wówczas, jesli się już musi dokądś jechac, to przynajmniej się jedzie szybko i wygodnie. Przejazdy kolejowe krajowe powinny być konkurancyjne dla połączeń lotniczych i bezkonkurencyjne w stosunku do przejazdów samochodem. Niestety z samolotami nie ma nawet co porównywać, a w porównaniu z jazdą samochodem kolej wypada (poza nielicznymi trasami) bardzo blado. To niby kto i dlaczego miałby chcieć jeździć takimi pociągami? I na czym pekape miałaby zarabiać?

kolej to zdecydowanie za ważna dla kraju instytucja by ryzykować jej całkowitą degrengoladę.

Tu nie ma mowy o ryzyku! Ta calkowita degrengolada jest faktem. Spróbuj się dostać pociągiem z Łodzi (środek polski i trzecie największe miasto do cholery!) w Bieszczady czy do Koszalina poza sezonem. Nie da się. A w sezonie też może się nie dać, bo tłumy są takie, że się wisi w korytarzu (bo już nawet na stanie w korytarzu może nie być miejsca). A durne pekape nawet nie dołozy głupich dwóch czy trzech wagonów mimo, że konduktorzy chyba mają oczy i widzą, że się w takich warunkach po ludzku podróżować nie da...
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 8 Cze 2009, 16:58 »
Ogólnie nie jest tak źle, dalej w końcu jest względnie tanio, a nawet względnie wygodnie (zależy jak się trafi). Tylko szlag człowieka po prostu trafia, jak ma wrażenie, że traktuja się nas jakbyśmy to my byli dla kolei ,a nie kolej dla nas, robiąc jeszcze nam łaskę, że w ogóle jedzie. Ten totalny bałagan i dezinformacja, rozdrobnienie PKP na tysiąc spółek =  inny bilet w przypadku każdej spółki. Do teraz mam przed oczami obraz kasjerki, która po pół godzinie stania w kolejce zamyka mi przed nosem okienko burcząc pod nosem "przerwe mam", 2 (słownie dwie) czynne kasy (z kilkunastu) w przeddzień jakiegoś święta (nie pamiętam już jakiego), kiedy wszyscy studenci wracają nagle do domów i kolejki są przez pół wrocławskiego dworca, czy pani sprzedająca bilety, która na pytanie, czy była ostatnio jakaś podwyżka, bo ostatnio płaciłem mniej, z pretensjami odpowiada mi "nie wiem, ja tu tylko bilety sprzedaję", a pytanie dotyczyło linii Katowice-Wrocław, których to biletów szanowna pani sprzedaje dziennie kilkanaście albo kilkadziesiąt. I nie wierzę, że nie zauważyła, że cena wzrosła z 22.68 do prawie 24zł. Takich przykładów można mnożyć, i wg mnie PKP powinno najpierw z tym zrobić porządek, żeby ludzie wsiadali do pociągu w lepszym humorze i z lepszym nastawieniem. Tylko jak tu mieć lepsze nastawienie, gdy panie w okienku mają pretensje do całego świata, że chcesz kupić bilet i nie powiedziałeś wcześniej, że płacisz kartą, a dworzec przypomina jeden wielki kibel i noclegownię.

ps. Informacja przez megafon, że pociąg odjedzie z innego peronu niż zaplanowano minutę przed jego odjazdem w momencie, kiedy stoi się 2 perony dalej z 4 załadowanymi rowerami też jest miła dla uszu ;)

Offline Kobieta anja

« 8 Cze 2009, 18:03 »

ps. Informacja przez megafon, że pociąg odjedzie z innego peronu niż zaplanowano minutę przed jego odjazdem w momencie, kiedy stoi się 2 perony dalej z 4 załadowanymi rowerami też jest miła dla uszu ;)

Tym bardziej, jak trzeba zbiegać z tymi rowerami ze schodów do przejścia podziemnego na dworcu w katowicach, a później znowu wbiegać z załadowanymi rowerami na inny peron, bo pociąg już stoi i za sekundę odjeżdża...  :evil:

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 8 Cze 2009, 19:00 »
Panie w okienku mają pretensje do całego świata, nie umieją dobrze obsługiwać komputera, bo zarabiają ile zarabiają.

Po części się zgodzę, niemniej nie jest to nasza wina i nie my powinniśmy ponosić tego konsekwencje, że zarabiają za mało. Te panie z nas żyją, dzięki nam zarabiają. I taki jeden uśmiech, trochę życzliwości w stosunku do podróżnego mogłoby zniwelować nawet dworcowo-estetyczne odczucia. Tylko po co ma  być miła, skoro jej nie płacą za bycie miłą. I koło się zamyka.

Offline Kobieta anja

« 8 Cze 2009, 20:01 »

A niby kto ma ponosić? :lol:

nikt, bo to ich praca ;]

Tez już nie przesadzaj, że jest tak źle, też się to poprawia, np. na Centralnym jest osobna kasa międzynarodowa

Centralny to stolyyyca, a stolyca to nie cały świat, nie wszędzie jest tak "fajnie"  :mrgreen:

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 8 Cze 2009, 22:30 »
Cytat: "annajot"

A niby kto ma ponosić? :lol:

nikt, bo to ich praca ;]

w tym rzecz. Z tego mają chleb i mają swoją pracę wykonywać jak najlepiej, a nie wylewać na klientów swoje frustracje związane z zarobkami. Może to brutalne, ale jak się takiej nie podoba, może się zwolnić, na jej miejsce znajdzie się kilka innych. Gdyby to byli moi pracownicy, to już dawno zostaliby zmienieni. Dlaczego? Bo to oni mają bezpośredni kontakt z klientem i oni są jakby "twarzą" firmy. Niestety, ciężko zmienić podejście do klienta firmie, na którą podróżni są skazani, bo alternatywy nie ma. Taka firma wie, że tak czy siak klient przyjdzie. I nie robi nic.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 8 Cze 2009, 23:25 »
Do teraz mam przed oczami obraz kasjerki, która po pół godzinie stania w kolejce zamyka mi przed nosem okienko burcząc pod nosem "przerwe mam"

może to nie miłe co zrobiła, pewnie sam bym się zdenerwował, ale jeśli nie zamknęła by Tobie okienka to zrobiłaby to kolejnej osobie, a przerwa to nie jest świństwo które usługodawca czyni swoim klientom za ich pieniądze, tylko święty przywilej pracownika. Za szybką nie ma cyborga.

Bo to oni mają bezpośredni kontakt z klientem i oni są jakby "twarzą" firmy.

ja to bym powiedział że "twarzą" PKP są pociągi, a nie kasjerki :)

Popracujesz trochę za upokarzające wynagrodzenie to zobaczymy czy to tak będziesz oceniał, jak posłuchałbyś dzień w dzień tłumu wykłócających się pasażerów

gdyby PKP chciało zmienić podejście do klienta to zrobiłoby to, bo są miejsca gdzie płacą tyle samo/mniej a za warknięcie na klienta poleciałbyś od razu, a na Twoje miejsce pracodawca bez problemu sobie kogoś WYBIERZE, nie wybierze.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum