Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378135 razy)

Offline Mężczyzna Pidzej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 24.08.2011
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 26 Paź 2011, 14:44 »
Czy przypadkiem nie boicie się, że stalowy i nie zabezpieczony niczym wieszak obetrze felgę?
Ja na hak zakładam ucięty kawałek dętki, bo faktycznie można lakieru trochę stracić.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 26 Paź 2011, 15:58 »
Przewozy Regionalne:

Osoby z rowerami to jedna z kategorii osób, które są uznawane za osoby o ograniczonej sprawności ruchowej, m.in. tak jak osoby z ciężkim i nieporęcznym bagażem. Takich podróżnych nie traktuje się jako pasażerów bez biletu. Nie ma już oddzielnego zapisu w regulaminie tylko o podróżnych przewożących rower, bo krąg osób uprawnionych jest znacznie szerszy, dlatego został wprowadzony zapis ogólny na temat osób niepełnosprawnych i o ograniczonej sprawności ruchowej (paragraf 10 ust. 23 i 24). Wszystkie te osoby nie mają obowiązku zgłaszania braku ważnego biletu na przejazd lub przewóz. Odprawy tych osób dokonuje się bez pobierania opłaty za wydanie biletu w pociągu.

źródło: FB

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 26 Paź 2011, 16:50 »
tzn kupując bilet w przewozach regionalnych u konduktora, nie powinno się za niego dodatkowo płacić?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 26 Paź 2011, 18:46 »
Tak napisali na FB ale przepisy w tej kwestii są dosyć niejednoznaczne.

Offline Mężczyzna Kosiek

• Miasto: opolskie
  • Na forum od: 24.07.2010
« 26 Paź 2011, 23:30 »
Borafu, cóż ja na to poradzę, że mam fioła na punkcie swoich rowerków? :) No i poza tym staram się bardzo dbać o swoje rzeczy :) Choć faktycznie z tą stopką, to pewnie przegięcie, bo nawet moja dziewucha patrzy na to z komicznym politowaniem :D

"Odniosłem zarazem wrażenie, że gdy los złączy nas nierozerwalnie na wiele lat z rzeczą, rzecz ta przestaje być przedmiotem martwym i wydaje się nam, że żyje myśli i odczuwa."

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 27 Paź 2011, 13:23 »
Czy podróżny przewożący rower to osoba o ograniczonej sprawności ruchowej?

Tak. Termin „osoby o ograniczonej sprawności ruchowej” oznacza wszystkie osoby, które mają trudności w korzystaniu z pociągów i związanej z nimi infrastruktury. Za takie osoby należy uznać np.: osoby na wózkach inwalidzkich, kobiety w ciąży, osoby mające trudności z chodzeniem, osoby z dziećmi, osoby z ciężkim lub nieporęcznym bagażem, osoby starsze, osoby niedowidzące i niewidzące, osoby niedosłyszące i głuche, osoby z ręką / nogą w gipsie, osoby poruszające się przy pomocy kul / laski, osoby z upośledzeniem w zakresie komunikacji, obcokrajowcy, osoby niskiego wzrostu, dzieci, itp. W świetle powyższych przepisów, za osobę o ograniczonej sprawności ruchowej należy również uważać podróżnego przewożącego w pociągu rower, ponieważ nie może on w sposób nieograniczony poruszać się po pociągu sprawując jednocześnie nadzór nad rowerem. Uwaga! Do osób o ograniczonej sprawności ruchowej nie zalicza się osób, które są pod wpływem alkoholu lub innych środków odurzających.

Zgodnie z § 10 ust. 23 - 24 Regulaminu przewozu (RPR) oraz art. 3 pkt 15 Rozporządzenia (WE) nr 1371/2007 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 października 2007 r. dotyczącego praw i obowiązków pasażerów w ruchu kolejowym, osoby niepełnosprawne oraz o ograniczonej sprawności ruchowej nie mają obowiązku zgłaszania braku ważnego biletu na przejazd / przewóz. Odprawy tych osób w pociągach uruchamianych przez Przewozy Regionalne dokonuje się w trakcie kontroli bez pobierania opłaty za wydanie biletu w pociągu.

Dodatkowo informujemy, że zgodnie z postanowieniami § 9 ust. 2 pkt 8 lit. d Regulaminu przewozu (RPR), posiadacze biletu sieciowego tygodniowego, podobnie jak posiadacze innych biletów okresowych (odcinkowych, sieciowych i strefowych), mogą kupić bilet na przewóz roweru (za kwotę 5,50 zł), który uprawnia do przewozu roweru w ciągu wskazanego przez podróżnego jednego dnia (w terminie ważności biletu na przejazd).

Źródło: http://www.przewozyregionalne.pl/faq,s,0,71.html

Offline Mężczyzna luntrus

• Miasto: Chodzież/Kraków
  • Na forum od: 08.06.2011
« 27 Paź 2011, 13:43 »
Tak. Termin „osoby o ograniczonej sprawności ruchowej” oznacza wszystkie osoby, które mają trudności w korzystaniu z pociągów i związanej z nimi infrastruktury.

wobec tego...mam pytanie, trochę odbiegajace od tematu, ale zwiazane z pociągami i rowerami O0 ..
czy moge z rowerem  przechodzić po przejazdach między peronami (oznaczonych dla niepełnosprawnych = „osoby o ograniczonej sprawności ruchowej” ?) bez konsekwencji dostania mandatu, zamiast targania sie z rowerem i sakwami tunelem lub mostakiem nad torami?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 27 Paź 2011, 14:23 »
Borafu, cóż ja na to poradzę, że mam fioła na punkcie swoich rowerków? :) No i poza tym staram się bardzo dbać o swoje rzeczy :)
Nawet nie próbuj nic poradzić! Z kogo byśmy się śmiali?  ;D

Offline Mężczyzna Kosiek

• Miasto: opolskie
  • Na forum od: 24.07.2010
« 28 Paź 2011, 01:14 »
A możecie ze mnie  ;D A co mi tam!  ;D Śmiech to zdrowie  :D A i do siebie samego trzeba podchodzić z dystansem  :)

A wracając do tematu, to ja też jestem ciekaw odpowiedzi na pytanie, które zadał luntrus :)

"Odniosłem zarazem wrażenie, że gdy los złączy nas nierozerwalnie na wiele lat z rzeczą, rzecz ta przestaje być przedmiotem martwym i wydaje się nam, że żyje myśli i odczuwa."

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 30 Paź 2011, 21:16 »
niepełnosprawny: osoba legitymująca się odpowiednim dokumentem (orzeczeniu o niepełnosprawności, w tym przypadku ruchowej). Jak kto się napali na mandat, to może wlepić. Chociaż.. a jak przez to przejście ktoś chciałby przeprowadzić tandem.. to czy może jak jeden z załogi ma orzeczenie?

Oczywiście można poprosić o pomoc w przetransportowaniu roweru jakiegoś SOKistę albo innego chętnego do wlepiania mandatu, oczywiście w związku z nieorzeczoną niepełnosprawnością. Najlepiej takiego typu mięśniak (tacy na start chcą podnosić rower z bagażami :) ), często sami proponują przejście na jego odpowiedzialność.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 4 Lis 2011, 10:36 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2017, 20:27 PABLO »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 4 Lis 2011, 12:47 »
Są zwolnienie niezależnie od miejsca gdzie wsiedli.

źródło: http://www.przewozyregionalne.pl/faq,s,0,71.html

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 4 Lis 2011, 13:35 »
Odpowiedź po miesiącu:

PS: Już to gdzieś wrzucałem ale chyba pomyliłem watek.

@Wilk Ostatnio chciałem się zapytać ale podczas jazdy pociągiem tam i z powrotem nie spotkałem żadnego konduktora. :|

Offline Mężczyzna salek

• Miasto: Górki
  • Na forum od: 29.08.2011
« 4 Lis 2011, 14:19 »
odpowiedź po miesiącu ?  :o  z tego co widzę, to odpowiedzieli miesiąc przed otrzymaniem mejla :P

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 4 Lis 2011, 14:27 »
hehe :D Nie zauważyłem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy