Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378324 razy)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 14 Lut 2020, 00:04 »
Jakoś nie kminię... Jest przedział rowerowy, lecz jedzie pusty, gdyż ktoś zamknął drzwi? ;P To jaki tego sens? Gdyby nie chcieli takiego wagonu, to by go do skłądu nie doczepiali?

Chyba jednak pozostanę przy swoich Kulejach Ślunskich - Trasa Dąbrowa - Zakopane to 28 PLN, A do Rajczy chyba 22PLN. Rower zawsze +5PLN. Szkoda, że ten pierwszy kursuje w losowych momentach kalendarzowych...

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 14 Lut 2020, 08:50 »
wejście przez przedział służbowy - używając klucza konduktorskiego lub kombinerek (miałem to drugie)

Tak zwyczejnie poprosić o otwarcie skoro jest taki przedział w składzie to się nie da?  ::)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 14 Lut 2020, 09:42 »
Tak zwyczejnie poprosić o otwarcie skoro jest taki przedział w składzie to się nie da?  ::)

A po co się męczyć i rower na pastwę losu zostawiać na korytarzu...
To po prostu dość zabawna technologia (spinanie trytkami)  :lol:

Ja na miejscu podjazdy to bym się zamknął od środka - konduktor chodzący bez kluczyka miałby lekkie zdziwienie ;)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 14 Lut 2020, 09:56 »
Jakoś nie kminię... Jest przedział rowerowy, lecz jedzie pusty, gdyż ktoś zamknął drzwi? ;P To jaki tego sens? Gdyby nie chcieli takiego wagonu, to by go do skłądu nie doczepiali?

A nie jest tak, że przedział rowerowy jest otwarty, dostępny, ale oprócz niego jest jeszcze ten służbowy i to on był zamknięty, tam spał Podjazdy?  ::)

bo jest też drugie wejście przez przedział służbowy - używając klucza konduktorskiego lub kombinerek (miałem to drugie) da się ten przedział otworzyć i potem są drugie drzwi do przedziału na rowery.

Szy.
« Ostatnia zmiana: 14 Lut 2020, 10:07 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Turysta

• Na forum od: 15.06.2011
« 14 Lut 2020, 14:20 »
Ja zrozumiałem, że normalne wejście jest zamknięte trytytkami i dlatego podjazdy włamywał się przez przechodni przedział służbowy.

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 14 Lut 2020, 16:16 »
To po co ten sęk i za ile. Brak Michnikowskiego i Dziewońskiego, wtedy byłoby śmiesznie. :)

Offline Mężczyzna szy

« 20 Lut 2020, 00:10 »
Pamiętasz o Flixtrainie? Z Frankfurtu do Berlina jechaliśmy za jakieś niewielkie pieniądze wracając z Frankonii, właśnie jakoś w marcu była promocja. Tyle że to osobny bilet, system biletowy.

Szy.
« Ostatnia zmiana: 18 Mar 2020, 10:01 szy »

Offline Mężczyzna szy

« 20 Lut 2020, 00:37 »
(piszę o Frankfurcie nad Menem, "oczywiście")

To z tego, że kawał Niemiec można przejechać za 9,90, jeśli dobrze pamiętam. Niestety, to tylko środek podróży, wiem.

Szy.

Offline Mężczyzna trzystan

• "ta panta rhei"
  • Miasto: Polkowice
  • Na forum od: 25.02.2016
« 21 Lut 2020, 08:20 »
Czy jechał ktoś pociągiem EuroNight(Nightjet) Metropol?
To pociąg z Berlina do m.in Budapesztu,który nie przewozi rowerów.
Czy próbował ktoś jechać ze złożonym rowerem i sakwami?Czy nie robi nikt problemów,że duży bagaż?

Offline Mężczyzna trzystan

• "ta panta rhei"
  • Miasto: Polkowice
  • Na forum od: 25.02.2016
« 24 Lut 2020, 13:12 »
Też tak myślałem,że mało miejsca może być.
A taki fajny pociąg mam prawie spod domu.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 18 Mar 2020, 09:51 »

(...) Do Koluszek zawiezie mnie stary pociąg PKP. Wsiadam i w te pędy do konduktora.

- Wracam z granicy niemieckiej, więc jestem objęty kwarantanną. Może mógłby mi pan zarezerwować jakiś przedział? - pytam.

Konduktor szybko otwiera przedział dla rowerów. Po chwili wraca w maseczce i rękawiczkach. (...)

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,25797307,siadamy-na-peronie-ja-w-masce-policjanci-w-kombinezonach.html

Kraj dla rowerzystów - parkują nam na drogach rowerowych, wyprowadzają nam psy na długich smyczach, traktują drogi rowerowe za place zabaw dla dzieci na wszelkiego rodzaju pojazdach. Drogi rowerowe to najlepsze miejsce dla biegaczy, rolkarzy, deskorolkarzy, hulajnogistów i telefoniarzy. Idealne miejsce na imprezy, kończące się rozbiciem butelki o asfalt. Idealny pretekst na wywalenie rowerzysty z jezdni i wymuszenie jazdy drogą dla rowerów. W pociągach miejsca dla rowerów to najlepsze miejsce  na przewóz toreb i walizek na kółkach. W dobie zarazy to idealne miejsce na przewóz ludzi o podwyższonym ryzyku. Witamy w Polsce!

Offline Mężczyzna szy

« 18 Mar 2020, 09:57 »
Miejsc dla rowerów w pociągach bronię zawsze jak Kurski dotacji dla TVP :icon_twisted:, ale w tej sytuacji, gdy przewozów jest mniej, w tym na pewno także tych turystycznych i w ogóle rowerowych, to najprawdopodobniej najlepsza decyzja jaką mógł podjąć konduktor, chroniący zdrowie pozostałych pasażerów.

Szy.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 18 Mar 2020, 10:52 »
(...) ale w tej sytuacji, gdy przewozów jest mniej, w tym na pewno także tych turystycznych i w ogóle rowerowych, to najprawdopodobniej najlepsza decyzja jaką mógł podjąć konduktor, chroniący zdrowie pozostałych pasażerów.

I właśnie w ten sposób, bazując na bierności, panice i niewiedzy, władza - za zgodą i z poparciem ludu - jeszcze bardziej ograniczy nam teraz łańcuch i ciaśniej zaciśnie kaganiec. Wszystko dla naszego dobra i bezpieczeństwa. I jeszcze większość będzie się z tego cieszyć, że ktoś o nich dba. Bo przecież sami o siebie nie umiemy zadbać ... Eh.

Offline Mężczyzna szy

« 18 Mar 2020, 10:59 »
Pablo, w porządku, można też widzieć to tak, jak Ty. Ale:

jesteś konduktorem tego pociągu. Co robisz?

Szy.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 19 Mar 2020, 18:25 »
Kolej pasażerska na Ukrainie przestaje kursować, ostatnie pociągi kończą bieg.

W sensie przez Koronę ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum