Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378310 razy)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 4 Sie 2020, 08:32 »
Jakiś czas temu konduktor w pociągu PR mówił, że sprzedaż biletów przez internet i w kasach jest zablokowana celowo, ponieważ to oni, w zależności od ilości pasażerów, mają decydować o tym, czy rower może pojechać, czy nie.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 12 Sie 2020, 10:34 »
Który pociąg będzie potencjalnie bardziej bezproblemowy w kwestii przewozu roweru jako dodatkowy bagaż za dopłatą?
IC Przemyślanin czy TLK Wolin? Wsiadam w Katowicach.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 28 Sie 2020, 09:18 »
Od nowego rozkładu sporo zmian w rozkładach, tu na tle Pomorza Gdańskiego:

https://trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,26244643,od-niedzieli-nowy-rozklad-na-kolei-zmiany-dla-pomorza.html

Nie widzę tak na szybko w Google - te nowe 111A-20 mają miejsca dla rowerów?

* * *

Już widzę, nie mają :/

https://www.vagonweb.cz/fotogalerie/PL/PKP_B9nopuz-111A-20.php

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 4 Wrz 2020, 01:33 »
Taka informacja z PKPIC w temacie kupowania u konduktora:

"W przypadku, gdy na stacji dostępna jest kasa biletowa, podróżny powinien nabyć w niej bilet jednorazowy lub rezerwację miejsca przed rozpoczęciem podróży. Gdy na stacji czynna jest kasa, zakup biletu u konduktora jest niemożliwy - bez względu na kategorię pociągu - a przebywanie na podkładzie bez ważnego biletu oznacza konieczność zapłaty zarówno należności za przejazd jak i opłaty dodatkowej. 130 zł – jest to wysokość opłaty za brak ważnego dokumentu przewozu, w przypadku płatności na miejscu" – zaznacza rzeczniczka PKP Intercity.

Dotychczas obowiązujące 15 min na zakup i zwrot oraz 30 min na wymianę biletu zostały skrócone do 5 min przed odjazdem pociągu.

https://natemat.pl/318933,dodatkowa-oplata-za-bilet-kupiony-u-konduktora-trzeba-doliczyc-130-zl

Offline Mężczyzna szy

« 10 Wrz 2020, 13:34 »
Ale 141A /111A Combo robione w Ceglorzu mają. 60 mieli ich zrobić, jeśli zrobili, to po 1-2 będą dorzucać do składów.

Dzięki :)

* * *

Z innej beczki: szukałem informacji o wszystkich połączeniach kolejowych do Niemiec i znalazłem takie kompendium:

https://polregio.pl/pl/oferty-i-promocje/oferty-miedzynarodowe/niemcy/

Nie dość, że wszystko sensownie opisuje, to jeszcze omawia dostępne opcje biletowe i w dodatku jest aktualne - może komuś się przyda.

Szy.
« Ostatnia zmiana: 10 Wrz 2020, 23:46 szy »

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 18 Wrz 2020, 21:57 »
https://www.intercity.pl/pl/zabierz-rower-w-podroz/

Przewóz roweru za złotówkę z PKP Intercity

Dla wszystkich, którzy nie rozstają się z dwoma kółkami przygotowaliśmy promocję z okazji Europejskiego Tygodnia Zrównoważonego Transportu.

Planując podróż od 16 do 22 września 2020 roku, skorzystaj z promocji Rower za złotówkę z PKP Intercity. Dzięki niej przewieziesz rower płacąc jedynie 1 zł.

Promocja obowiązuje w wyznaczonych pociągach wszystkich kategorii w połączeniach krajowych a atrakcyjne cenowo bilety na przewóz roweru najlepiej kupić przez internet lub w kasie biletowej (w miarę dostępności miejsc).

Offline Mężczyzna szy

« 22 Wrz 2020, 10:44 »
Planując podróż od 16 do 22 września 2020 roku, skorzystaj z promocji Rower za złotówkę z PKP Intercity. Dzięki niej przewieziesz rower płacąc jedynie 1 zł.

Jechaliśmy w szóstkę na rowery w ten weekend. Kupowałem bilety przez stronę IC. I nie potrafiłem zrozumieć, gdzie robię błąd, że do kosztu biletów nie są doliczane koszty rowerów. Biletów osobowych sześć, a w polu rowerów wciąż i wciąż "6 PLN". Chyba z pięć, sześć razy próbowałem od początku, w dwóch turach, zanim domyśliłem się, że to 6 x 1 PLN...

... oto jak taka promocja może zamieszać człowiekowi w głowie :)

Szy.

Offline Mężczyzna trzystan

• "ta panta rhei"
  • Miasto: Polkowice
  • Na forum od: 25.02.2016
« 23 Wrz 2020, 09:47 »
Taka informacja z PKPIC w temacie kupowania u konduktora:

"W przypadku, gdy na stacji dostępna jest kasa biletowa, podróżny powinien nabyć w niej bilet jednorazowy lub rezerwację miejsca przed rozpoczęciem podróży. Gdy na stacji czynna jest kasa, zakup biletu u konduktora jest niemożliwy - bez względu na kategorię pociągu - a przebywanie na podkładzie bez ważnego biletu oznacza konieczność zapłaty zarówno należności za przejazd jak i opłaty dodatkowej. 130 zł – jest to wysokość opłaty za brak ważnego dokumentu przewozu, w przypadku płatności na miejscu" – zaznacza rzeczniczka PKP Intercity.

Jechałem ostatnio IC z biletem dla siebie,a rower bez,bo skład bez miejsc rowerowych.
Pomyślałem,że wstawię do ostatniego wagonu i kupię u konduktora i tutaj niespodzianka,130 zł dotyczy również roweru.Kierownik odpuścił jednak.

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 4 Paź 2020, 13:23 »
Używacie jakiejś aplikacji, która pozwala szybko kupić bilet na pociągi?

W szczególności chciałem kupić na Polregio. Aplikacja Portal Pasażera przy próbie zakupu przekierowuje na stronę www przewoźnika. Aplikacja Koleo wspiera blik (którego nie mam), karty kredytowe (które trzeba wpisać) i ich system prepaid.

W sumie to najbardziej by mi pasowało chyba, gdyby aplikacja wspierała Google Pay. Ewentualnie jakby dało się jakoś prosto płacić przez jedną stronę np Rozkład PKP.

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
« 4 Paź 2020, 13:36 »
Używacie jakiejś aplikacji, która pozwala szybko kupić bilet na pociągi?

Ja od dłuższego czasu używam SkyCasha, można "doładować" konto szybkim przelewem. I równie szybko kupić bilet. Obsługuje IC, polregio, niektóre koleje wojewódzkie, a do tego komunikację miejską w wielu miastach. Ani razu się nie zawiodłem, polecam.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 4 Paź 2020, 13:38 »
A da radę wykupić bilet na rower? Kiedyś nie było na to szans w każdej z tych aplikacji.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna michuss

• Na forum od: 28.02.2014
« 4 Paź 2020, 13:41 »
Jest taka opcja.

Offline Mężczyzna szy

« 4 Paź 2020, 14:13 »
A da radę wykupić bilet na rower? Kiedyś nie było na to szans w każdej z tych aplikacji.

Kupuję tylko przez stronę - Intercity i Polregio bez problemu, do sześciu sztuk na raz, sprawdzone.

Szy.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 4 Paź 2020, 14:15 »
Na stronie przewoźnika to oczywiste od kilku lat. Ale skycash, mpay itp wynalazki kiedyś nie miały tej opcji, więc pytam się o stan obecny.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna memorek

• Na forum od: 12.05.2007
« 4 Paź 2020, 14:38 »
Skycash pozwala kupić bilet na rower tylko w regionalnych. W Intercity nie widzę takiej możliwości.

Marek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum