Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378292 razy)

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 3 Gru 2020, 12:35 »
Zerknij na koniec.org/pic/zestawienia i wybierz 2021

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 3 Gru 2020, 19:01 »
Te zestawienia robią ludzie mający dostęp do wewnętrznych dokumentów PKP IC. Raczej pewne są te zestawienia.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 4 Gru 2020, 15:43 »
Niemożliwe. Chociażby ze względu na Niemców - przecież DB jest partnerem tych połączeń. Uwierzę jak pojedzie pierwszy taki pociąg.

A może to sezonowa zmiana?

Edit - teraz widzę że nawet nie ma bezpośrednich pociągów z Berlina do Gdańska. Więc cofam, to możliwe, bo coś się zadziało, o czym nie miałem pojęcia.

Szy.
« Ostatnia zmiana: 4 Gru 2020, 15:53 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
« 9 Gru 2020, 08:34 »
Jestem w szoku , to jest jakas masakra  w tym rozkładzie od 13.12  ::) Praktycznie eliminuje mozliwosc przewozenia roweru pociągami IC ,  zostaje jakies regio z kiblami  .Nie wiem czy w całej Polsce tak jest , ale u mnie to wygląda kiepsko .  Mieszkam w Nowej Soli umieszczonej na tzw linii Odrzanka , trasie pólnoc - południe .Do tej pory miałem dobre połączenia  np  2 x dziennie IC do Świnoujscia , który jechał 4 h ( Swarożyc ) , albo  w Beskidy (Szyndzielnia ) .Teraz do Świnoujscia to minimum 7 h z dwoma przesiadkami , nie mówiąc o dalszych trasach.  Ktos wie o co chodzi ? czy to chwilowe jest ze względu na covid czy co sie dzieje  ?
kolarz wybitny

Offline Mężczyzna szy

« 10 Gru 2020, 10:26 »
Przyjrzałem się jeszcze temu Berlin-Gdynia Express, czyli EC z Trójmiasta do Berlina (z rowerami).

I rozkład na bahn.de pokazuje, że pociąg jednak wraca gdzieś w połowie stycznia. Może więc to zmiana covidowa?

Szy.

Offline Mężczyzna szy

« 10 Gru 2020, 18:29 »
Z innego forum:

Wygląda na to, że od marca jednak bez rowerów  :icon_redface:

Szy.

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
« 10 Gru 2020, 18:41 »
Dobra zmiana . Pedalarze niech sie bujają osobowymi kiblami z pięcioma przesiadkami - brak słów  :(
kolarz wybitny

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 10 Gru 2020, 19:03 »
Szkoda, z tego pociągu skorzystałem. Ciekawe jak to wygląda w relacji Gdynia - Wiedeń?

Offline Mężczyzna szy

« 11 Gru 2020, 10:17 »
Szkoda, z tego pociągu skorzystałem. Ciekawe jak to wygląda w relacji Gdynia - Wiedeń?

Wygląda na to, że tu sytuacja też się zmienia - ale tym razem na dobre. Jest wagon rowerowy w EIC 107 Sobieski Gdynia-Wiedeń w nowym rozkładzie PKP, i bahn.de też pokazuje możliwość jazdy z rowerem. Nieźle.

I chyba - bo nie pamiętam żebyśmy to odnotowali tutaj? - w wakacje 2020 też już jeździł. Tu jest oznaczony jako kursujący do 31 sierpnia:

https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=PKPIC&kategorie=&cislo=107/54000/54001&nazev=&rok=2020

Szy.
« Ostatnia zmiana: 11 Gru 2020, 11:15 szy »

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 11 Gru 2020, 10:59 »
wieczorem wysiadasz w Graz. Nic, tylko jeździć w Alpy. Trochę od strony zadupia, ale Alpy, to Alpy  :icon_twisted: Stare wiejskie chałupy i duuużo lasów  :o

Noo... tak popaczałem i krajobrazy w stylu Sudetów ;P
Dają tam jakieś skały, czy trzebaby się na Słowenię doturlać?

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 11 Gru 2020, 11:30 »
Może zniknięcie wagonów rowerowych wynika z tego, że w sezonie zimowym bardzo mało osób z rowerami w IC jeździło. Teraz jest czas na przeglądy i naprawy i na wiosnę znów się zmieni rozkład i wagony rowerowe, naprawione i po przeglądach, wrócą na tory.

Offline Mężczyzna szy

« 11 Gru 2020, 12:43 »
@Diver, być może tak jest, plus pandemia - może, może. Ale zobacz - ten wagon rowerowy do Wiednia jeździł planowo tylko do końca sierpnia. Nie do końca października czy chociaż września.

Zwykle chwalę i nawawiam do transportu kolejowego, bo uwazam że zmienia się bardzo wiele i na dużo lepiej, ale jednocześnie wciąż nie wszystkie posunięcia PKP są zrozumiałe :/

Szy.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 11 Gru 2020, 12:51 »
W wakacje planuję rodzinny, rowerowy wyjazd na Rugię, myślałem o pozostawieniu auta w Świnoujściu a dalej pociągiem do Stralsund, jest takie połączenie kolejowe, ale nie wiem czy jest opcja przewożenia rowerów, jechał ktoś kiedyś tak?
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna szy

« 11 Gru 2020, 13:05 »
W wakacje planuję rodzinny, rowerowy wyjazd na Rugię, myślałem o pozostawieniu auta w Świnoujściu a dalej pociągiem do Stralsund, jest takie połączenie kolejowe, ale nie wiem czy jest opcja przewożenia rowerów, jechał ktoś kiedyś tak?

Możesz zostawić auto już w Szczecinie, stamtąd masz niemieckie pociągi z biletami w promocyjnej, regionalnej taryfie. Przesiadasz się w Pasewalku - bez zdejmowania sakw, wygodnie.

Tu taryfa - może okazać się, że to będzie bardziej opłacalne i czasowo, i finansowo (biorąc pod uwagę koszt paliwa i czas na dotarcie latem do Świnoujścia):

[link z przeglądrki chyba nie działa poprawnie, lepiej ten:]

https://www.bahn.com/pl/view/oferty/regionalny/index.shtml

- prawa kolumna, klik "Więcej informacji" i tam wybierz Meklemburgię. Ceny zmieniają się - jedna osoba płaci 22 euro za dzień jazdy, ale pięć osób - 34 euro (łącznie).

Pociąg jaki tam jeździ niżej, to Stadttore-Linie - Linia Bram Miejskich, aż do Lubeki:

Szy.
« Ostatnia zmiana: 11 Gru 2020, 13:44 szy »

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 11 Gru 2020, 13:36 »
Dzięki, napiszę jeszcze na priv jak będę w domu, bo mam jeszcze pewne kwestie a wiem ze strony znajkraj, że na Rugii byłeś:)
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum