Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378134 razy)

Offline Mężczyzna salek

• Miasto: Górki
  • Na forum od: 29.08.2011
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 4 Lis 2011, 14:30 »
Intercity jest tak szybkie, że zagina czasoprzestrzeń :P

Offline Mężczyzna Pawel.Deblin

• Miasto: Dęblin
  • Na forum od: 13.04.2015
    • http://zaliczgmine.pl/img/maps/map-409-s.png
Podróż pociągiem z rowerem
« 2 Lut 2012, 20:01 »
Witam!
na początku tegorocznych wakacji zamierzamy ze znajomym wybrać się rowerem po Europie ( Kraków-Praga-Wiedeń-Zagrzeb i docelowo Budapeszt.
Moje pytanie związane jest z tym ostatnim,a mianowicie czy mógłby mi ktoś powiedzieć ile kosztuje przejazd pociągiem z Budapesztu do Krakowa, Katowic lub Ostravy (CZ).
Pozdrawiam i liczę na odpowiedź :)
« Ostatnia zmiana: 25 Mar 2013, 23:49 Waxmund »

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
Odp: Podróż Pociągiem, rowerem
« 2 Lut 2012, 20:22 »
Kiedyś się dowiadywałem i jeśli dobrze pamiętam, to wychodziło około 350zł za bezpośredni pociąg do Budapesztu. Tylko musisz pamiętać, że zapewne będziesz miał tam problem z normalnym przewozem roweru i raczej będziesz musiał go spakować do jakiejś torby.

Poza tym najlepiej napisz PKP, mają nawet specjalnego maila odnośnie komunikacji międzynarodowej. Ja kilka razy męczyłem ich o różne połączenia i zazwyczaj dość dokładną informację dostawałem.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 2 Lut 2012, 21:13 »
Oficjalnie nie można przewozić rowerów w międzynarodowych. Jednak niejednemu się to udało.

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
« 2 Lut 2012, 21:20 »
Owijasz rower czymkolwiek, żeby udawał zwykły bagaż i jedziesz. Mi się nawet udało go owinąć przezroczystą folią tak, że więcej roweru było na zewnątrz niż wewnątrz a ja tak pojechałem :)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Na forum od: 11.05.2009
« 2 Lut 2012, 21:27 »
Można jeszcze jechać "na raty", od granicy do granicy, a samą granicę przekraczać rowerem. Znaaaaczna różnica w cenie, ale też mniej wygodny sposób. Słyszałem jeszcze o opcji, że kupuje się bilet do stacji przy granicy, a zaraz za granicą idzie się do konduktora i kupuje u niego kolejny bilet do następnej granicy - też podobno sporo się oszczędza.

Ogólnie to przekraczanie granicy jest strasznie drogie. Żeby zobrazować: Bilet ze Lwowa do Mościsk (ostatnia stacja przed granicą PL-UA) kosztował około 7zł (z rowerem). Bilet do Przemyśla kosztował już 70zł.

Offline Mężczyzna manRo

• Miasto: Podlasie
  • Na forum od: 20.08.2011
    • moje rowerowanie ...
« 2 Lut 2012, 22:39 »
Oficjalnie nie można przewozić rowerów w międzynarodowych. Jednak niejednemu się to udało.

Na pewno wolno między Polską a Niemcami, między Niemcami i Francją oraz między Austrią i Czechami bo w tych relacjach woziłem. Rower oczywiście w całości i bez specjalnego opakowania. Opłata około 10 euro.

Offline Mężczyzna rodert

• Na forum od: 06.07.2011
« 3 Lut 2012, 12:25 »
Bilet międzynarodowy powrotny jest zbliżony w cenie do biletu w jedną stronę, a to za sprawą ulg na opcję powrotną.
Przewóz roweru z Budapesztu pociągiem międzynarodowym, szczególnie dla kilku osób będzie problematyczny. Cały skład pociągu z Budapesztu odjeżdża jednocześnie do Wiednia, Pragi, Bratysławy, Warszawy, a dalej wagony na odpowiednich stacjach są rozczepiane i dalej jadą z innymi składami. W sierpniu z Budapesztu do Warszawy był tylko jeden wagon, taki z przedziałami na 8 osób i wąskim korytarzem, typowy jak na krajowych relacjach. Praktycznie w pociągu jesteś ograniczony tylko do tego wagonu. Do tego dużo ludzi z dużą ilością bagażu, wszystko zapchane na maksa. W takich warunkach, to rowery muszą być zapakowane w pokrowce, a i tak trudno będzie się zmieścić.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 29 Mar 2012, 12:14 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2017, 20:24 PABLO »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 29 Mar 2012, 12:27 »
§ 2 pkt 20 osoba niepełnosprawna lub osoba o ograniczonej sprawności ruchowej - każda osoba, której
możliwość poruszania się jest ograniczona podczas korzystania z transportu na skutek jakiejkolwiek niesprawności fizycznej (zmysłowej lub ruchowej, trwałej lub przejściowej), upośledzenia lub niesprawności umysłowej, lub każdej innej przyczyny niepełnosprawności, lub na skutek wieku, i której sytuacja wymaga specjalnej uwagi oraz dostosowania usług dostępnych dla wszystkich pasażerów do szczególnych potrzeb takiej osoby;

dalej:

Cytat: Regulamin odprawy oraz przewozu
§ 9. ust. 13 Podróżny nie posiadający ważnego biletu na przejazd lub posiadający bilet nie zalegalizowany/nie aktywowany, zobowiązany jest wejść do pociągu pierwszymi drzwiami (licząc od czoła składu) i zgłosić się do kierownika pociągu w celu nabycia, zalegalizowania lub aktywowania biletu.
W przeciwnym razie podróżny jest traktowany jak osoba jadąca bez ważnego biletu i wówczas – oprócz należności przewozowych – uiszcza opłatę dodatkową ustaloną na podstawie rozporządzenia MI z dnia 20.01.2005r.
Wyjątek stanowią osoby:
niepełnosprawne,
o ograniczonej sprawności ruchowej,
niewidome, podróżujące bez przewodnika lub z psem przewodnikiem,
poruszające się na wózku inwalidzkim, odbywające przejazd z lub bez osoby towarzyszącej.
Odprawy tych osób dokonuje się w trakcie kontroli.

źródło: REGULAMIN odprawy oraz przewozu osób, rzeczy i zwierząt przez „Koleje Mazowieckie - KM”
« Ostatnia zmiana: 29 Mar 2012, 12:37 yoshko »

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 29 Mar 2012, 14:05 »
czy dobrze rozumiem, że ten przepis chyba jednak niestety można było zinterpretować na niekorzyść Pabla?

Chyba że można podciągnać sytuację Pabla pod "osobę której sytuacja wymaga specjalnej uwagi..." ale nie jestem pewna czy mozna tak pokroić przepis...

Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 29 Mar 2012, 14:15 »
A nie sądzisz, że stanowisko Prezesa Urzędu Transportu Kolejowego (http://www.zm.org.pl/?a=utk-przewoz_rowerow-118) pozwala jednak postawić na PABLA w tym sporze?

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 29 Mar 2012, 14:16 »
z tego wynika "piękna" sytuacja.
1) Pablo powinień wejść z całą rodziną ze wszystkimi rowerami, żoną, dziećmi, sakwami i czym tam jeszcze Pierwszymi drzwiami czyli w pierwszym wagonie. Następnie kupić grzecznie bilet, uśmiechnąć się i podziękować. Następnie wszyscy z którymi wszedł i z rowerami oczywiście, przejść pięknie przez cały pociąg do tyłu pociągu, przepychając podróżnych.
lub
2) Pablo powinień wejść sam pierwszymi drzwiami, a całą rodzinę ze wszystkimi rowerami, żoną, dziećmi, sakwami i czym tam jeszcze zostawić na peronie.  Następnie kupić grzecznie bilet, uśmiechnąć się i podziękować. Następnie wyjść na peron i elegancko z całą rodziną podejść do przedziału do którego chce wsiąść i wejść z rodziną do pociągu. To że pociąg może  wtym czasu uciec nie wspomnę...
lub
3) Pablo powinień wejść z całą rodziną ze wszystkimi rowerami, żoną, dziećmi, sakwami i czym tam jeszcze Pierwszymi drzwiami czyli w pierwszym wagonie. Następnie kupić grzecznie bilet, uśmiechnąć się i podziękować. Następnie wszyscy zostają tam gdzie weszli po z rowerami można być chyba w ostatnim i pierwszym wagonie. Jeżeli po wejściu do pociągu nie zastanie konduktora "wydrzeć się" tak aby konduktor wiedział że wsiedli.

ech, wybaczcie, ale przychodzi mi jeden pomysł. Spisać te przepisy różne i zrobić film pokazujący  jak te przepisy wyglądają w praktyce. Może zrobicie to na zlocie bo mnie  nie ma?
Wysłać ten filmik do PKP.

Offline PABLO

• http://www.klub-karpacki.org
« 29 Mar 2012, 14:19 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2017, 20:24 PABLO »

Offline PABLO