Odprawa na peronie dotyczy pociągów spółki IC (TLK, IC, EIC, EIP, EC).
służbista może zepsuć nastrój
Czy ktoś może mi powiedzieć czy jadąc pociągiem z rowerem mam obowiązek ten rower powiesić na tych hakach Czy jeśli jest miejsce to rower może sobie stać na kołach ? Tylko w pociągu relacji Kościerzyna-Gdynia, zawsze jedna i ta sama pani służbistka każe mi rozpakować rower z sakw i powiesić rower i mówi, że mam taki obowiązek.
Taaak, ale jak druga rowerzystka powiesiła rower to już w ogóle przejścia nie było
Taaak, ale jak druga rowerzystka powiesiła rower to już w ogóle przejścia nie było - chyba, że na czterech... ale nie - muszą wisieć. ehh
W Pendolino to jest dopiero mistrzowsko pomyślane, tam rowery wiszą tylko po jednej stronie , a i tak prawie każdy przechodzący o nie zawadza, szczególnie przy rowerze na wyższą osobę. Jak raz jechałem to konduktor pomstował, że w pociągach klasy "premium" to w ogóle nie powinno być przewozu rowerów, bo to przecież dla biznesmenów, a tu taka siara, jak biznesmen idzie do kibla i się nadziewa na kierownicę od roweru, ryzykując swój nowy garniak od Armaniego . I tak ten pociąg jest skonstruowany, tak jakby go zrobili do czegoś innego, a już po wyprodukowaniu komuś wpadło do głowy, żeby jednak parę miejsc na rowery dodać
W Pendolino jest bardzo dobrze przemyślane miejsce jak rowery stoją na podłodze. Dwa rowery nawet z szeroką kierownicą się spoko mieszczą, a jak się pokombinuje to nawet i trzy weszły. Nie jeżdżą na boki bo jest dość szeroka wnęka.
Mi to wygląda na to, że te wieszaki jakieś polskie ludzie co nigdy roweru pociągiem nie wieźli doprojektowali, bo w zamówieniu zapomnieli zamówić miejsca na rowery.
Od kiedy byznesmeny nie mogą dojeżdżać do pociągu na rowerze?
W Polsce od zawsze obowiązuje zasada wygłoszona przez Marka Wosia, rzecznika Zarządu Dróg Miejskich "Warszawa to nie wieś, żeby po niej rowerem jeździć". Przy czym pod Warszawę można podstawić dowolne miasto, podejście wszędzie jest takie samo. I to samo obowiązuje biznesmena, jak się przesiada z merca na rower - to automatycznie zostaje zdegradowany do poziomu wieśniaka