Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378229 razy)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 23 Mar 2022, 16:28 »
Podjazdy woził rower w zwykłym/sypialnym wagonie, ale lekko złożony, jako bagaż.
Taki niezłożony rower, a raczej 4 rowery, gdyby wpakować do sypialnego, to raczej ciężko by było zmieścić jeszcze właścicieli tych rowerów. :D

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 23 Mar 2022, 16:39 »
Podjazdy woził rower w zwykłym/sypialnym wagonie, ale lekko złożony, jako bagaż.
Taki niezłożony rower, a raczej 4 rowery, gdyby wpakować do sypialnego, to raczej ciężko by było zmieścić jeszcze właścicieli tych rowerów. :D

A ja myślę, że ekipa czterech zapalonych rowerzystów bez problemów by weszła w myśl zasady, że jak się popieści to się zmieści.  ;D

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 23 Mar 2022, 16:52 »
Raczej solidnie złożony, do postaci "kontrabasu".

Offline Mężczyzna Antracyt

• Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 23 Mar 2022, 17:00 »

Raczej chodzi mi o reakcję obsługi. lekkie złożenie i folia na starcie lub nawet karton nie będzie problemem, a rower ruszy oficjalnie jako bagaż.

A ja myślę, że ekipa czterech zapalonych rowerzystów bez problemów by weszła w myśl zasady, że jak się popieści to się zmieści.  ;D

W sypialnym są chyba trzy miejsca, przynajmniej w tym pociągu, o którym myślę.

Znam jeszcze sposób jak zrobić, by każdy pasażer miał dodatkowe miejsce...

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 23 Mar 2022, 20:37 »
Czy udało się komuś z was przewieźć rower/rowery w wagonie sypialnym?
Wszystko poniższe sprawdzone kilkukrotnie.

Stare kuszetki (sześcioosobowe) - bilety na cały przedział czterosobowy. Jedziemy w czwórkę, rozłożone jest i tak wszystkie sześć łóżek, cztery zapakowane rowery jadą na najwyższych łóżkach.

Nowe kuszetki mają cztery łóżka zamiast sześciu. Bilety na cały przedział czterosobowy, ale jedziemy w trzy osoby. Dwa złożone rowery na jednym łóżku, trzeci złożony rower po środku przedziału na podłodze. Raz z BBT wracaliśmy w takim przedziale w czterech, ale trafiliśmy na konduktora, który pozwolił postawić złożone rowery na korytarzu (normalnie to jest zabronione).

Stare sypialne, z wnęką za drabiną - bilet w przedziale dwuosobowym, jechałem sam, złożony rower zajmuje całą wnękę (dlatego przedział dwuosobowy, bo bagaże trzech osób by sie nie zmieściły).

Nowe sypialne nie mają wnęki, jechałem tylko raz, solo, więc rower stał sobie na podłodze. Wsiadałem z zapakowanym, rano złożyłem i wysiadałem z gotowym do jazdy. Tyle, że sypialny solo kosztuje majątek.

"Zapakowany rower" oznacza zdjęte przednie koło i siodełko, obrócone kierownica i pedały. Całość zawinięta w folię. Zestaw jak w załączniku, wchodzi z czerosobową rodziną do starej kuszetki (nie wiem, czy jeszcze takie jeżdżą).

Kiedyś pewien konduktor powiedział mi, że jeśli kupuję cały przedział, to moja sprawa, co tam zapakuję.

Marek

• Poland on bike
« 23 Mar 2022, 21:30 »
Dzięki @memorek za wyczerpującą odpowiedź.

chodziło mi dokładnie o pociąg Warszawa Wschodnia - Świnoujście - TLK18170. Kombinuję pod kątem planowanej wycieczki Świnoujście - Hel.

Cena za cały trzyosobowy wagon przedział sypialny niezależnie od trasy wynosi 237,00 zł. Do tego należy doliczyć bilety na przejazd w klasie drugiej gdzie cena bazowa z Warszawy wynosi 88,00 zł. Przy zakupach we wcześniejszych terminach (do miesiąca przed) można uzyskać do 45% zniżki.

Zastanawiam się czy jechać sypialnym, czy jechać dzień wcześniej i nocować w Świnoujściu.
« Ostatnia zmiana: 23 Mar 2022, 22:11 Antracyt »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 23 Mar 2022, 21:49 »

Cena za cały trzyosobowy wagon sypialny niezależnie od trasy wynosi 237,00 zł.
Cały wagon za 237 PLN...
Taniocha

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 23 Mar 2022, 21:52 »
Dzięki @memorek za wyczerpującą odpowiedź.

chodziło mi dokładnie o pociąg Warszawa Wschodnia - Świnoujście - TLK18170. Kombinuję pod kątem planowanej wycieczki Świnoujście - Hel.

Cena za cały trzyosobowy wagon sypialny niezależnie od trasy wynosi 237,00 zł. Do tego należy doliczyć bilety na przejazd w klasie drugiej gdzie cena bazowa z Warszawy wynosi 88,00 zł. Przy zakupach we wcześniejszych terminach (do miesiąca przed) można uzyskać do 45% zniżki.

Zastanawiam się czy jechać sypialnym, czy jechać dzień wcześniej i nocować w Świnoujściu.

Gdyby dało się znaleźć nocleg w przyzwoitej cenie to warto skorzystać z tej opcji. Ja i wiele innych osób biorących udział w majowym BBC miało z tym problemy już na początku roku. Nie wiem ile w tym prawdy ale podobno większość tanich miejscówek zajęli pracujący przy budowie tunelu. Chyba  pozostaje opcja spania w pociągu.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 23 Mar 2022, 22:12 »
Cena za cały trzyosobowy wagon sypialny niezależnie od trasy wynosi 237,00 zł.

Trzy rowery w przedziale sypialnym? Jeśli to nowe sypialne, to nie ruszycie się. Dwa da się postawić (i zajmą cały środek), trzeci - raczej - nie.

Marek

• Poland on bike
« 23 Mar 2022, 22:14 »

Trzy rowery w przedziale sypialnym? Jeśli to nowe sypialne, to nie ruszycie się. Dwa da się postawić (i zajmą cały środek), trzeci - raczej - nie.

Marek

Max 2 osoby w przedziale i dwa rowery.

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
« 28 Kwi 2022, 08:12 »
Dobry, zachciało mi się popekapować rowerowo i już na starcie mam problema (pewnie urojony, ale lepiej wyjaśnić). Czy Polregio nie oferuje możliwości zakupienia biletu na rower przez internet, a tylko i wyłącznie na dworcu (mimo, że wyszukiwarka wskazuje, że pociąg jest przystosowany do przewozu rowerów) i to po uzgodnieniu z okienkiem, że rower będzie miał gdzie jechać? Bo to trochę kulawo, jako że do dworca chcę dojechać jakieś 50 km właśnie na dwóch kółkach i trochę głupio byłoby wracać z podwiniętym ogonem :D

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 28 Kwi 2022, 08:24 »
Ostatnio nie miałem problemu z zakupem biletu regio na rower przez internet ale jak widać nie jest to regułą. Jeżeli pociąg nie będzie zawalony rowerami (tak było np. podczas dojazdu na Pomorską i w Szczecinie Dąbiu konduktor nie wpuścił rowerzystów do pociągu) to bez problemu dokupisz bilet w pociągu.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
« 28 Kwi 2022, 08:35 »
Ostatnio nie miałem problemu z zakupem biletu regio na rower przez internet ale jak widać nie jest to regułą.

Rozglądam się po internetach i wygląda na to, że samo Polregio nie sprzedaje, ale za to pośrednicy (Koleo) już tak :D Będziemy testować :) Dzięki za odpowiedź.

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 28 Kwi 2022, 08:54 »
W Trójmieście loteria.
Na cześć pociągów mogę kupić bilet na rower przez Internet, na pozostałe wyświetla, że już nie ma miejsc (pomimo wolnych wieszaków).
Nawet w kasie odsyłają do konduktora.

• Poland on bike
« 28 Kwi 2022, 10:11 »
Czy Polregio nie oferuje możliwości zakupienia biletu na rower przez internet, a tylko i wyłącznie na dworcu (mimo, że wyszukiwarka wskazuje, że pociąg jest przystosowany...

Z polregio moze być problem, bo zapowiadają strajki i może nawet pociąg nie przyjechać.

https://polregio.pl/pl/dla-podroznych/informacje/utrudnienia-w-ruchu-pociagow-polregio-w-regionach/

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum