Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378226 razy)

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 6 Maj 2022, 21:42 »
Nie będzie nowych wagonów do przewozu rowerów w KD:

Koleje Dolnośląskie nie otrzymały żadnej oferty w postępowaniu dotyczącym naprawy P5 dwóch wagonów towarowych, które spółka zakupiła w zeszłym roku z myślą o przewozie rowerów. Wagony mają być włączane do pociągów do Sobótki w okresie letnim.

cały tekst w portalu: https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/nikt-nie-chcial-wyremontowac-wagonow-rowerowych-kd-107959.html

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 19 Maj 2022, 09:04 »
Mam upatrzony pociąg IC z miejscami na rowery ale te są niestety wyprzedane. Co zrobić?

1. Wejść z rowerem i próbować kupić u konduktora?
2. Wejść z rowerem i się do niego nie przyznawać?

Ktoś testował powyższe warianty? Oczywiście wolałbym (1) ale nie wiem czy w tym kraju nie narażę się na mandat i wysiadkę ;)

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 19 Maj 2022, 09:10 »
Wariant nr 1 się sprawdza o ile nie trafi się na służbistę. Raz trafiłem i tylko obecność kolegi-policjanta pomogła ;-) No i lepiej nie praktykować tego w Pendolino, bo tam trzeba mieć bilety na wszystko przed wejściem na pokład. Wariantu 2 nie praktykowałem.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 19 Maj 2022, 09:14 »
No to chyba tak zadziałam. Dzięki :)

Offline Mężczyzna Antracyt

• Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 19 Maj 2022, 09:30 »
Mam upatrzony pociąg IC z miejscami na rowery ale te są niestety wyprzedane. Co zrobić?

Jeśli pociąg ma dłuższą trasę niż Twój przejazd to sprawdź z innych stacji czy można kupić bilet na rower w krótszych relacjach. Czasem wieszak jest wolny przez większość trasy i tylko kawałek ktoś jedzie z rowerem.

Możesz wtedy kupić legalnie bilet z rowerem i robić dopłatę.
Możesz też próbować w kasie kombinować czy na całej trasie jest zajęte miejsce dla podróżnego z rowerem.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 19 Maj 2022, 12:29 »
Jest jeszcze wariant na bagaż wielkogabarytowy, ale wtedy powinno się zapakować rower do pudła.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 19 Maj 2022, 13:27 »
Jest jeszcze wariant na bagaż wielkogabarytowy, ale wtedy powinno się zapakować rower do pudła.

Jak wracałem z BBC to jako bagaż jechał rower tylko z odkręconymi kołami.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 19 Maj 2022, 13:37 »

W tamtą stronę jeszcze by się dało ale planuję tym pociągiem wracać. Trudno będzie o pudło ;)

Offline Mężczyzna dzesio

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.02.2014
« 19 Maj 2022, 13:45 »
W przeciągu miesiąca jechałem dwa razy opcją nr1
bydgoszcz - poznań (nawet konduktor nie podszedł, nawet nie kupiłem biletu)
kraków - poznań (tutaj było ultimatum, że mogę jechać pod warunkiem że będzie wolny wieszak na rower)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 19 Maj 2022, 14:18 »
Spora część pociągów odrzuca rezerwację roweru, chyba ze względu na to:

komunikat z https://portalpasazera.pl/

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 19 Maj 2022, 14:26 »
Michał robisz pętle czy jakiś odcinek? Pytam bo jak pętla to ktoś z forumowiczów Wam przechowa, jeśli odcinek to ktoś może na miejscu załatwi. Proste rozwiązanie jest najlepsze.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 19 Maj 2022, 14:34 »
Kiedyś był taki myk, że jak kasy IC nie chciały sprzedać biletu na rower, to można było pójść do kasy Kolei Mazowieckich i oni nie mieli chyba podglądu na "zajętość" wieszaków i tam można było kupić bilet na przejazd w IC i na rower.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 19 Maj 2022, 14:50 »
Michał robisz pętle czy jakiś odcinek? Pytam bo jak pętla to ktoś z forumowiczów Wam przechowa, jeśli odcinek to ktoś może na miejscu załatwi. Proste rozwiązanie jest najlepsze.

Jadę odcinek, kończę w Tarnowie i w niedzielę o 18:23 wsiadam w pociąg. Myślę że nie ma co kombinować. Ponegocjuję ;)

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 19 Maj 2022, 15:50 »
Opcja nr 1. Wyjaśnienie konduktorowi powodu braku biletu + urok osobisty  ;) robi swoje

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 19 Maj 2022, 19:35 »

Jeśli pociąg ma dłuższą trasę niż Twój przejazd to sprawdź z innych stacji czy można kupić bilet na rower w krótszych relacjach. Czasem wieszak jest wolny przez większość trasy i tylko kawałek ktoś jedzie z rowerem.

Możesz wtedy kupić legalnie bilet z rowerem i robić dopłatę.
Możesz też próbować w kasie kombinować czy na całej trasie jest zajęte miejsce dla podróżnego z rowerem.

To jest akurat nieprawda. Kilka lat temu (nie wiem dokładnie, ale przed pandemia to już bylo) wprowadzili sprzedaż biletów odcinkowo. Np. Na trasie Wrocław- Przemyśl to samo miejsce (w tym na rower) może być zajęte i 3 razy na różnych odcinkach.

Opcją 1 jest noo opcją. Można podejść i zagadać. W najgorszym razie zostaniesz ofukany. Takie akcja jak już, to ma szansę przejść na początkowej stacji, jak jest dużo czasu żeby zagadać. Ogólnie Intercity jest bardzo chimeryczne jeśli chodzi o obsługę Klienta i może być różnie, od totalnej żenady i siermięgi PRL do sytuacji ze zaczyna klaskać nawet kierowca autobusu, z tyłu sali.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum