Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378187 razy)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 5 Sty 2023, 15:04 »
Nie rozumiem "magicznego przelicznika 1.5 (na opłaty, OC etc).

Wszelkie koszty eksploatacyjne, płyny, opony, klocki, łożyska, mechaniki, OC/AC itp. wychodzą w cyklu życia auta mniej więcej tyle. Stąd dla uproszczenia mnożę koszty paliwa razy 1.5

Uwzględnianie kosztów utrzymania samochodu nie ma sensu, bo i tak je ponosisz

Nie zużyjesz płynów klocków, oleju itp. Poza tym rozpatrujemy przypadek kosztów podróży samochodem i nie. Jakbyśmy nie podróżowali samochodem, to byśmy go nie mieli i nie ponosilibyśmy tych kosztów. Z innej strony, jakbym chciał jeździć po Polsce autem, to musiałbym sobie takie auto kupić, bo do moich weekendowych wypadów takowego nie posiadam. Nie wliczyłem kosztów zakupu, a kusiło, żeby pomnożyć razy 2. Jednak dla uczciwości też wybrałem najdroższą linię. Na liniach do Lublina, Kielc, Terespola czy Białegostoku 2 osoby jadą taniej pociągiem IC niż koszt paliwa. Natomiast KM, to już w ogóle taniocha jest.

Można zaklinać rzeczywistość jak widać to w reżimowej telewizji

;D ;D ;D

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 5 Sty 2023, 16:36 »
Natomiast KM, to już w ogóle taniocha jest.

Nie zawsze i nie wszędzie - np. Siedlce - Warszawa Wsch, na dzisiaj:
- IC 15,95 zł
- KM 26,50 zł

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
« 5 Sty 2023, 16:48 »
ale w KM rower za free, a w IC za 9,10, a niedługo 13 więc z rowerem KM taniej.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 5 Sty 2023, 16:55 »
Uwzględnianie kosztów utrzymania samochodu nie ma sensu, bo i tak je ponosisz, jeżeli masz samochód.

IMO jak najbardziej ma sens, bo przecież nie ma żadnego musu posiadania samochodu, a to o czym pisał zly-sze to są sprawy realnie wpływające na cenę podróży. Tak naprawdę to się jeszcze powinno dodać zamortyzowaną na lata samą cenę zakupu samochodu, dopiero wtedy widać, że nie ma mowy nawet o podobnym zakresie cen przy podróży samochodem jak koleją. Bo nie mając samochodu nie musisz tych wszystkich kosztów ponosić, to jest wielka zaleta kolei - płacisz tylko za bilet.

Niemniej podwyżki się robią znaczące, te 13zł za rower to ciężko uznać za politykę prorowerową kolei...

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 5 Sty 2023, 17:27 »
w KM za free :icon_twisted:

A dlaczego ja (w kolejach śląskich) muszę płacic 6zł?
Gdzie tu sprawiedliwość. :)

Przy tych cenach biltów na rower w IC powinni już wprowadzić uzależnienie ceny od kilometrów (tak jak za pasażera).

« 5 Sty 2023, 17:35 »
- IC 15,95 zł
- KM 26,50 zł

Jak się przyjrzysz obrazkowi to zauważysz, że ikonka ma dwa zielone ludziki i jednego żółtego. To oznacza, że pociąg jest prawie pusty. IC zmienia ceny w zależności od obłożenia pociągu i daty do jego startu. Jeżeli pociąg jest pusty to cena zwykle jest niższa. W miarę zapełniania się pociągu ceny rosną. W KM takich algorytmów jakoś nie zauważyłem.

Btw. z Warszawy do Siedlec jest 100km. Wyjdzie 66zł autem (5.5*8*1.5). Cztery osoby za tyle pojadą IC.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 5 Sty 2023, 18:11 »
Cytat: PABLO w Dzisiaj o 16:36
- IC 15,95 zł
- KM 26,50 zł

Chciałbym jeszcze zauważyć że ten IC za 15.95 to nie jest prawdziwy IC, tylko TLK.
Kiedyś ten skrót znaczył Tanie Linie Kolejowe.
Obniżona cena i niski standard.

Niezbyt dobry materiał do porównań. :)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 5 Sty 2023, 18:32 »
w KM za free :icon_twisted:
A dlaczego ja (w kolejach śląskich) muszę płacic 6zł?

A ja mam miesięczny po 60 PLN, on nie podrożał od lat ;P
Szkoda tylko, że wykluczają go z trasy na Zakopane, bo bym to pożytkował często - 33 złocisze w jedną stronę, jedynie czasy przejazdu dość srogie...

A co do biletów na TLK/IC - reaktywowali "Łowcy promo" i zanabyłem na koniec stycznia bilety w tę i z powrotem do Szklarskiej Poręby za sumaryczne 48 złociszy, więc da się coś tanio złapać...

Licząc koszta podróży autem wypadałoby przede wszystkim uzależnić eksploatację od modelu w jakim kupiliśmy samochód. Jeśli mamy abonament w ramach którego możemy wymieniać pakiety akumulatorów, to koszta zużycia jak i serwisu będą pomijalne - jeśli kupiliśmy auto z zamontowanymi ogniwami na stałe - wtedy trzeba podzielić koszt pojazdu gdzieś w proporcji 70% ceny salonowej na 7-8 lat jazdy.
« Ostatnia zmiana: 5 Sty 2023, 18:38 qbotcenko »

« 5 Sty 2023, 18:46 »
Obniżona cena i niski standard.

Tylko do czego porównujesz to TLK, do cały czas królujących w KM składów EN57?  ;D

A co do biletów na TLK/IC - reaktywowali "Łowcy promo" i zanabyłem na koniec stycznia bilety w tę i z powrotem do Szklarskiej Poręby za sumaryczne 48 złociszy, więc da się coś tanio złapać...

30 dni przed odjazdem, o godzinie 0:30 promocja jest zawsze, tylko trzeba szybko klikać.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 5 Sty 2023, 20:04 »
Ale sobie fajnie te pociągi porównujecie. Jeden pociąg z dużego miasta z biletem kupionym miesiąc wcześniej. Ja jak szukam połączeń w interesujące miejsce, to wychodzą takie łamańce, że nie tylko cena jest dwa razy wyższa, ale i czas przejazdu dwa razy dłuższy. Od lat nie mogę nigdzie pojechać pociągiem. Przy dwóch osobach samochód jest zawsze bezkonkurencyjny.

« 5 Sty 2023, 21:32 »
Ale sobie fajnie te pociągi porównujecie. Jeden pociąg z dużego miasta z biletem kupionym miesiąc wcześniej. Ja jak szukam połączeń w interesujące miejsce, to wychodzą takie łamańce, że nie tylko cena jest dwa razy wyższa, ale i czas przejazdu dwa razy dłuższy. Od lat nie mogę nigdzie pojechać pociągiem. Przy dwóch osobach samochód jest zawsze bezkonkurencyjny.

WujTom kiedyś mapkę podrzucił: https://direkt.bahn.guru/?origin=5100057

Takie porównanie:

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 5 Sty 2023, 22:20 »
Już myślałem, że ze mną jest coś nie tak Tak jak powiedziałem, chłopaki zaklinają rzeczywistość.  Zauważę jeszcze, że samochód nie posiada się, do jeżdżenia z rowerem, ale do życia zawodowego i rodzinnego. Zatem jego koszty stałe są niezależne od wykorzystania go do wożenia roweru.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 5 Sty 2023, 22:25 »
5.5/100 po 8zł daje 264zł
można jeszcze jechać na LPG po 2,5 zł

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 5 Sty 2023, 22:30 »
Nie chciałem dać tego przykładu Szkoda mi ludzi pogrążać w depresji. Wrażliwy jestem
I jeszcze taki artykuł
https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-transport-publiczny/aktualnosci/news-warszawa-krakow-za-200-zlotych-rozwiewamy-watpliwosci-pasaze,nId,6516196
« Ostatnia zmiana: 5 Sty 2023, 22:47 Król Julian »

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 5 Sty 2023, 23:07 »
5.5/100 po 8zł daje 264zł
można jeszcze jechać na LPG po 2,5 zł

można jeszcze jechać za 0 zł, tudzież za koszt przesyłu, jak się zbilansujemy z produkcją energii.

Ale co to wnosi w opłacalności jazdy samochodami vs. pociągami?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum