Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378160 razy)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 24 Lut 2023, 18:05 »
Pan Podjazd na forum powrócił!  :o Jak to możliwe?!

A co do wagonów na południu kraju kursują całkiem ciekawe składy ze sporą przestrzenią dla rowerów (każdy wagon ma swój silnik spalinowy) a cały pociąg po 3-4 wagony

TLK "Wetlina", Zagórz - Kłodzko Miasto

Offline Mężczyzna DiDżej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.10.2013
« 24 Lut 2023, 18:30 »
I bardzo fajnie, że powrócił. Chyba nie masz nic przeciwko?😉
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 24 Lut 2023, 18:40 »

No shoutbox nam teraz odżyje ;)

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 24 Lut 2023, 20:38 »

Zgadzam się z przedmówcą. :)
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 25 Lut 2023, 21:41 »
TLK "Wetlina", Zagórz - Kłodzko Miasto
Ale tylko w weekendy cała trasa, zaś w dni robocze Kraków-Zagórz.
Ciekawe, że nie potrafią nawet opisać pociągu prawidłowo, bo w rozkładzie jazdy stoi "ograniczony przewóz rowerów w wag. nieprzyst.", ale 10 miejsc na rowery w systemie rezerwacji "miejsca 71-78, 81, 83 dla osób przewożących rowery". Ten opis o wagonie nieprzystosowanym może odstraszać, bo zwykle w TLK oznacza 2 miejsca na rower na końcu ostatniego wagonu i kolejne dwa na początku pierwszego wagonu.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 26 Lut 2023, 13:43 »
A może Legnica?

A może Legnica. Proszę bardzo: koleją 5 godzin jazdy za 320 zł (2 os w dwie strony), autem 3 godziny jazdy za 230 zł. Ceny z koleo.pl, na jutro. Nie uwzględniają promocji i przewozu roweru (!) No i weź tu wybierz kolej :(

Otwierają linię przez ZG. Wygląda niebo lepiej. Godziny co prawda słabe, takie bardziej pod turystów ze Świnoujścia.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 1 Mar 2023, 00:20 »
Poznań bardzo dużo zyskał na tym otwarciu, bo mamy wygodne, tanie i szybkie (jak na Regio) połączenie do Zgorzelca. Przede wszystkim po południu, co dla ludu pracującego jest dużą zaletą. Piątek po 16 wyjazd, do tego bilet miesięczny po Niemczech za 49 Euro i można śmigać po Alpach. Na dodatek pociąg (ten drugi, do Zgorzelca) jedzie przez ciekawe tereny Borów Dolnośląskich.

W ten sposób powstały ciekawe szczęki, bo mamy połączenie z przewozem rowerów do Zgorzelca i podobne do Świnoujścia (bez przesiadki). Otworzyły się nowe możliwości planowania tras po Niemczech, gdzie jest dużo ciekawych miejsc, a zawsze był problem z dojazdem, zwłaszcza do Zgorzelca.

No i nie bije po portfelu. Kupując Regiokarnet Mini można przejechać za ok. 26 zł + rower, o ile się zdąży w ciągu dwóch miesięcy wykorzystać dwa pozostałe dni.
« Ostatnia zmiana: 1 Mar 2023, 00:28 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 4 Mar 2023, 11:20 »
Tylko warto dodać, że przed remontem tej linii najszybszy pociąg jechał z Poznania do Zielonej Góry 82min, a teraz najszybsze połączenie to 102min. 3 lata remontu i od razu są efekty! :lol:

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 15 Mar 2023, 10:49 »
Przeczytałem, że od 1 marca  można dojechać pociągiem do Ustrzyk Dolnych Kursy są realizowane pn-pt. Na filmiku widać, zer szynobus ma możliwość przewożenia rowerów.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 15 Mar 2023, 11:31 »
Przeczytałem, że od 1 marca  można dojechać pociągiem do Ustrzyk Dolnych Kursy są realizowane pn-pt. Na filmiku widać, zer szynobus ma możliwość przewożenia rowerów.

Jeszcze powinni wyremontować tory do Przemyśla przez Ukrainę i na dowód puszczać jakimś pociągiem eksterytorialnym. Tam jest linia normalnotorowa.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 15 Mar 2023, 12:32 »
Jeszcze powinni wyremontować tory do Przemyśla przez Ukrainę i na dowód puszczać jakimś pociągiem eksterytorialnym. Tam jest linia normalnotorowa.

Tam jest/był splot.

Ja się jeszcze załapałem na eksterytorialne pociągi kursujące pomiędzy Przemyślem i Zagórzem. Poza tym w sezonie jeździł tą trasą jeden z pociągów z W-wy do Zagórza (tak, wtedy były dwa nocne składy z W-wy do Zagórza).

A co do remontu - problem jak zwykle po naszej stronie:
Koleje Ukraińskie wyremontowały dwie linie kolejowe do polskiej granicy

Inni umieją:
slowacy-wznowili-bezposrednie-polaczenie-z-koszyc-do-mukaczewa

ukraina-rozbudowuje-oferte-miedzynarodowa-takze-na-slowacje

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 15 Mar 2023, 14:28 »
A co do remontu - problem jak zwykle po naszej stronie

Akurat na Słowacji to wojna się częściowo przyczyniła do rozkwitu kolejowego, tam te tory mają pewne strategiczne znaczenie, żeby mieć możliwość dostawy koleją z innych krajów niż Polska, a kolej jest najwygodniejszym sposobem przewożenia ciężkich pojazdów wojskowych typu czołgi, haubice czy BWP. Dlatego interesem Ukrainy jest by wszystkie linie kolejowe działały sprawnie, by było jak najwięcej kanałów dostaw do ich kraju.

A z Polski są dużo wygodniejsze i szybsze linie kolejowe na Ukrainę - przez Medykę i Rawę Ruską, więc remont małej linii w górach nie ma specjalnego sensu ekonomicznego i pewnie dlatego się to tak ciągnie. Położenie Krościenka i Ustrzyk jest takie, że nie mają żadnego znaczenia w ruchu tranzytowym, to może obsługiwać co najwyżej ruch lokalny i turystyczny.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 15 Mar 2023, 15:05 »
Jest jeszcze Hrebenne-Rawa Ruska.

Tu też Ukraińcy zapowiadają szybki remont i budowę toru "normalnego".

Pomimo, że to najkrótsze połączenie Warszawy ze Lwowem, po naszej stronie nadal skansen.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 15 Mar 2023, 15:19 »
Jest jeszcze Hrebenne-Rawa Ruska.

Tu też Ukraińcy zapowiadają szybki remont i budowę toru "normalnego".

Pomimo, że to najkrótsze połączenie Warszawy ze Lwowem, po naszej stronie nadal skansen.
Spoko, sprawa jest pilna, PKP PLK weźmie się ostro i nie będziemy musieli czekać do 2040.
2035 jest bardzo realny.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 20 Mar 2023, 23:33 »
Zainstalowałem sobie aplikację na telefon Kolei Mazowieckich. Kupiłem interesujący mnie bilet - i zorientowałem się, że jest on dzień później niż wybrana data. Sprawdziłem to w aplikacji - i aż nie byłem w stanie uwierzyć, ale za każdym razem, gdy się wybiera datę wyskakuje o dzień później niż wybrana! Najpierw wybieramy to w wygodnym okienku kalendarza z układem dni tygodnia powiedzmy że 24 marca, dużymi wołami i data i dzień tygodnia - to w następnym okienku pojawia się 25 marca. Błąd aż tak absurdalny, że po prostu się wierzyć nie chce, że te osły z PKP mogły wypuścić tak nieprawdopodobną niedoróbkę. Weź i wpadnij na to, ze w następnym oknie data się sama nie zmienia, mnóstwo osób na to nie zwróci uwagi.

Do tego przy wymianie biletów, jak to klasycznie w PKP dokonuje się zwrotu połączonego z zakupem kolejnego. Wymieniłem ten bilet na ten z prawidłową datą, przeszedłem przez płatność bankową po czym na sam koniec wyskoczyła mi informacja, że wymiana biletu się nie udała. Ale kasę za drugi bilet ściągnęło z konta! I w aplikacji dalej mam bilet na niewłaściwy dzień.

Dwie podstawowe funkcjonalności w tego typu aplikacji - i żadna nie działa jak powinna. I teraz pewnie będę się musiał chrzanić z reklamacją, bo KM wypuściło totalny badziew.
« Ostatnia zmiana: 20 Mar 2023, 23:42 Wilk »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum