Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378128 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 21 Mar 2023, 06:59 »
Rankiem owo wybieranie daty działa normalnie, tak więc najpewniej problem wynika z ustawienia niewlasciwej strefy czasowej, bo ja robiłem te zakupy po 23 i wtedy wszystkie daty przesuwa dzień do przodu.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 24 Mar 2023, 01:03 »
Dobiega końca remont linii kolejowej ze Świdnicy do Jedliny-Zdroju. Będzie nią można już za trzy miesiące dojechać wprost na górskie szlaki w Górach Sowich i Wałbrzyskich. Przy trasie kilka wież lub tarasów widokowych, bogata sieć szlaków MTB, a także wspaniałe górskie szosy pamiętające wielkie wyścigi kolarskie. Ogólnie jest to bardzo dobra inwestycja dla rowerzystów, zwłaszcza tych, co nie lubią klepać kilku godzin po zatłoczonej szosie, aby dojechać w góry. W niektórych miejscach górski szlak zaczyna się już na ... peronie :D
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna ślimac

• kiedyś młodzi gniewni -- dziś starzy wkurwieni
  • Miasto: ***** ***
  • Na forum od: 25.09.2014
« 24 Mar 2023, 08:43 »
Raptem maksymalnie 1,5 godzinki po mało ruchliwej trasie nad jeziorem Bystrzyckim. Spędzanie tego czasu na dworcu i w pociągu nie ma więc sensu.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 24 Mar 2023, 10:46 »
W nowym rozkładzie jazdy TLK Flisak 54102 Gdynia - Katowice nie ma możliwości przewozu rowerów.

A to takie fajne połączenie było na Pojezierze Brodnickie z Łodzi...

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 24 Mar 2023, 11:09 »
(...) nie ma możliwości przewozu rowerów. (...)

A tam nie ma. 4 rowery na legalu, tylko trzeba być miłym.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 24 Mar 2023, 11:26 »
... tylko trzeba być miłym.

Śmierdzi Bareją i PRLem. Dlaczego nie mogę po prostu kupić biletów na rower i mieć pewność, że bez względu na humor mój i kierownika po prostu jadę z rowerami.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 24 Mar 2023, 11:37 »
Zainstalowałem sobie aplikację na telefon Kolei Mazowieckich.

Kupuj jak dotychczas przez stronę WWW i nie będziesz miał problemów. Nie rozumiem po co instalować aplikację, skoro można korzystać z przeglądarki na telefonie. Nowa "aplikacja" to zawsze potencjalne źródło błędów. Tym bardziej, że bilet w postaci pdf jest chyba najpewniejszy.

Błąd aż tak absurdalny, że po prostu się wierzyć nie chce, że te osły z PKP mogły wypuścić tak nieprawdopodobną niedoróbkę.

Czy Koleje Mazowieckie to jest PKP?

KM wypuściło totalny badziew.

Dla mnie dyskwalifikujący jest brak synchronizacji biletów pomiędzy kontem w serwisie i aplikacją (bilety nabyte przez stronę do sprzedaży biletów nie są widziane w aplikacji). Nawet IC ma tę funkcjonalność ...

BTW - gdzieś czytałem (nie wiem czy to prawda), że bilety w aplikacji nie są dostępne w trybie offline (problem w przypadku biletu w pdf nie występuje).

« 24 Mar 2023, 12:34 »
... tylko trzeba być miłym.

Śmierdzi Bareją i PRLem. Dlaczego nie mogę po prostu kupić biletów na rower i mieć pewność, że bez względu na humor mój i kierownika po prostu jadę z rowerami.

Bo ktoś nie pomyślał, bo komuś się nie chciało, bo osoba podejmująca decyzje ma to w nosie, żeby to tak zorganizować, żeby się dało. Generalnie zgodnie z regulaminem (choć nie wiem czy nie zmienili) to wchodzą tam 4 rowery: 2 na początku i 2 na końcu pociągu. Dlaczego nie można sprzedać w związku z tym 4 biletów rowerowych jest też dla mnie zagadką. Pewnie jest na to jakieś wytłumaczenie, że ktoś gdzieś się kiedyś pobrudził, ale to wszystko można by zorganizować. Trzeba by chcieć, a tu PKP ma wyraźnie z tym problem wśród pracowników decyzyjnych. Można to określić nawet w naszym języku jednym słowem: BETON  ;D

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 24 Mar 2023, 13:14 »
Generalnie zgodnie z regulaminem (choć nie wiem czy nie zmienili) to wchodzą tam 4 rowery: 2 na początku i 2 na końcu pociągu.

Zgodnie z regulaminem, to niestety przewieźć rowerów nie możesz:

Cytat: https://www.intercity.pl/pl/site/dla-pasazera/oferty/krajowe/przewoz-rowerow.html
Czy w każdym pociągu mogę przewieźć rower?

Nie w każdym.

Przewóz rowerów jest możliwy tylko w pociągach, w których wyznaczono miejsca do ich przewozu. Aby sprawdzić czy dany pociąg ma taką możliwość, zapoznaj się z zestawieniem pociągów albo oznaczeniem w rozkładzie jazdy pociągów. We wskazanym zestawieniu, po wybraniu miejscowości pojawią się pociągi z oznaczeniami podobnie jest w rozkładzie jazdy pociągów, po wybraniu danego połączenia, przy każdym pociągu również się one znajdują.  Ikonka roweru (w kółku lub bez) umieszczona w składzie oznacza, że dany skład ma możliwość przewożenia rowerów. Symbol roweru wskazuje również miejsce do przewożenia rowerów.

Pozostaje liczyć tylko na łut szczęścia - a coraz częściej konduktorzy twierdzą, że "system nie pozwala" i w związku z tym "nie mogą". Nie mówiąc o tym, że taka operacja, jak się jedzie we dwójkę lub więcej osób obarczona jest zbyt dużym ryzykiem niepowodzenia.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 24 Mar 2023, 13:50 »
W nowym rozkładzie jazdy TLK Flisak 54102 Gdynia - Katowice nie ma możliwości przewozu rowerów
Ale Flisak od początku, czyli od grudnia 2021, jeździ w takim zestawieniu bez wagonu rowerowego.

« 24 Mar 2023, 14:35 »
Pozostaje liczyć tylko na łut szczęścia - a coraz częściej konduktorzy twierdzą, że "system nie pozwala" i w związku z tym "nie mogą". Nie mówiąc o tym, że taka operacja, jak się jedzie we dwójkę lub więcej osób obarczona jest zbyt dużym ryzykiem niepowodzenia.

Faktycznie, a kiedyś było w regulaminie, że można w pierwszych drzwiach pierwszego wagonu dwie sztuki i w ostatnich drzwiach ostatniego wagonu też dwie sztuki, czy jakoś tak.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 24 Mar 2023, 15:03 »

W nowym rozkładzie jazdy TLK Flisak 54102 Gdynia - Katowice nie ma możliwości przewozu rowerów
Ale Flisak od początku, czyli od grudnia 2021, jeździ w takim zestawieniu bez wagonu rowerowego.
Zawsze jeździł bez wagonu i miejsca na rowery, ale były miejsca dla osoby przewożącej rower i możliwość zakupu biletów.

Kociewie tez w zeszłym roku nie rozpieszczało:

W tym roku jedzie na tej trasie ED160:

http://bocznica.eu/conid/5132/3_173

• niech tak się stanie
« 25 Mar 2023, 15:58 »
Teraz nie ma możliwości zakupu biletu na przewóz roweru, nie pokazuje się nawet taka opcja. Trzeba by sprawdzić, czy ten pociąg nie jest gdzieś rozłączany i może to jest przyczyną braku sprzedaży miejsc na rower. Przez Grudziądz jest komunikacja autobusowa, ale skład jedzie dookoła całość po torach, więc nie w autobusie leży przyczyna.

• niech tak się stanie
« 25 Mar 2023, 16:04 »
Raptem maksymalnie 1,5 godzinki po mało ruchliwej trasie nad jeziorem Bystrzyckim. Spędzanie tego czasu na dworcu i w pociągu nie ma więc sensu.
Ma ogromny sens, jeśli jedziesz z głębi kraju i w tamtej okolicy jesteś już po ciemku, a tak wyglądają wszystkie dojazdy w piątek po pracy. Wtedy jak najdalej się da dojeżdżasz pociągiem (w który i tak wsiadasz we Wrocławiu po przesiadce z innego pociągu), a potem zostaje tylko kawałek szlakiem do wybranego miejsca biwaku.

Offline Mężczyzna zmiennik

• Miasto: GS
  • Na forum od: 29.11.2022
« 30 Mar 2023, 12:10 »
W nowym rozkładzie jazdy TLK Flisak 54102 Gdynia - Katowice nie ma możliwości przewozu rowerów.

A to takie fajne połączenie było na Pojezierze Brodnickie z Łodzi...

Gdzie można sprawdzić jak wygląda taki skład?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum