Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378138 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 5 Kwi 2023, 23:39 »
Także to blokuje na 3 minuty ten bilet.
Być może, ale jeśli nie jesteś pewny i chcesz jeszcze zadzwonić do znajomych, możesz "wybrać" i potem dopiero nie zapłacić. Blokujesz na kolejne minuty.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 5 Kwi 2023, 23:50 »
Także to blokuje na 3 minuty ten bilet.
Być może, ale jeśli nie jesteś pewny i chcesz jeszcze zadzwonić do znajomych, możesz "wybrać" i potem dopiero nie zapłacić. Blokujesz na kolejne minuty.

A tak swoją drogą, to zacząłem kupować już bilety na bilkom. Głownie dlatego, że jest super apka do tego, można jednym klikiem i blikiem kupić bilet, pokazuje który peron, jakie opóźnienie, a przy wejściu w kod 2d dla konduktora sama rozjaśnia ekran.

• niech tak się stanie
« 5 Kwi 2023, 23:54 »
A tak swoją drogą, to zacząłem kupować już bilety na bilkom. Głownie dlatego, że jest super apka do tego, można jednym klikiem i blikiem kupić bilet, pokazuje który peron, jakie opóźnienie, a przy wejściu w kod 2d dla konduktora sama rozjaśnia ekran.
A można rolować bilet? Bo mając konto w intercity możesz rolować jak dług państwa - wymieniając na inny, z nową datą. Przydatna sprawa, jak nie chcesz tracić odstępnego, a przekładasz wyjazd o tydzień.

« 6 Kwi 2023, 00:42 »
A można rolować bilet? Bo mając konto w intercity możesz rolować jak dług państwa - wymieniając na inny, z nową datą. Przydatna sprawa, jak nie chcesz tracić odstępnego, a przekładasz wyjazd o tydzień.

Można.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 7 Kwi 2023, 11:04 »
Reaktywują  Rawę Ruską:

trwaja-prace-nad-uruchomieniem-nowego-bezposredniego-polaczenia-z-ukraina-warszawa-rawa-ruska

ukrzaliznycia-z-warszawy-do-lwowa-przez-rawe-ruska-pojedziemy-latem

Kilka razy przekraczałem tam granicę pociągiem jak jeszcze to przejście kolejowe działało.

Jeżeli oferta nie będzie zaporowa, a i godziny sensowne, to może być znowu dobra opcja.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 7 Kwi 2023, 11:12 »
Jeżeli oferta nie będzie zaporowa, a i godziny sensowne, to może być znowu dobra opcja.

Na pewno, bo to najkrótsza trasa z centrum Polski na Ukrainę, przez Medykę trzeba jechać mocno dookoła. Ale to trzeba poczekać na realne info o połączeniach, czy będzie się dało przewieźć po ludzku rower itd. Bo to na razie wstępna informacja bez kluczowych szczegółów.

Offline Mężczyzna trzystan

• "ta panta rhei"
  • Miasto: Polkowice
  • Na forum od: 25.02.2016
« 7 Kwi 2023, 12:57 »
]A tak swoją drogą, to zacząłem kupować już bilety na bilkom. Głownie dlatego, że jest super apka do tego, można jednym klikiem i blikiem kupić bilet, pokazuje który peron, jakie opóźnienie, a przy wejściu w kod 2d dla konduktora sama rozjaśnia ekran.

W tej aplikacji brakuje mi możliwości zakupu biletów na połączenia,które kończą się na stacji tuż za naszą granicą,np.Wrocław- Lichkov. W Koleo np.można kupić.

• niech tak się stanie
« 11 Kwi 2023, 16:50 »
PKP Intercity nie ma już żadnego wagonu umożliwiającego przewóz większej liczby rowerów...
https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/pkp-intercity-nie-ma-czynnych-rowerowych-stodol-112836.html

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 11 Kwi 2023, 16:56 »
Konsekwencja PKP Intercity w niedawaniu sobie rady w tej kwestii budzi szacunek  ;)

« 11 Kwi 2023, 17:57 »
PKP Intercity nie ma już żadnego wagonu umożliwiającego przewóz większej liczby rowerów...
https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/pkp-intercity-nie-ma-czynnych-rowerowych-stodol-112836.html

Coś chyba przesadzają. Choćby wagon B8bnopuz mieści 12 rowerów. Jest w kilku relacjach w zestawieniach: https://www.vagonweb.cz/razeni/razeni.php?rok=2023&vuz=PKPIC%20B8bnopuz%20111Ainw

Offline Mężczyzna Belfer

• Miasto: Gostyń Wlkp
  • Na forum od: 15.08.2022
« 14 Kwi 2023, 15:54 »
Z Waszego doświadczenia, czy na trasę z rowerem lepiej brać pod uwagę nocne/poranne połączenia?  Czy w zasadzie nie ma to znaczenia pod katem dostępności miejsc na przewóz rowerów? ( Mam na myśli sezon wakacyjny)
Ostatnio Rower przewoziłem pociągiem jeszcze w czasach gdy o wagonach do tego przystosowanych można było pomarzyć

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 14 Kwi 2023, 16:07 »
Raczej nie ma znaczenia jaka pora dnia/nocy.
Bardziej zależy od trasy, weekendów i pogody.
W pociągach "pospiesznych" sprzedają teraz miejscówki siedzenie+rower, więc jak uda ci się kupić bilet, to jedziesz.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 14 Kwi 2023, 22:05 »
czy na trasę z rowerem lepiej brać pod uwagę nocne/poranne połączenia?  Czy w zasadzie nie ma to znaczenia
W tym rozważaniu to najskuteczniejszy jest: Różaniec  ;D

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

• niech tak się stanie
« 14 Kwi 2023, 22:26 »
Z Waszego doświadczenia, czy na trasę z rowerem lepiej brać pod uwagę nocne/poranne połączenia?  Czy w zasadzie nie ma to znaczenia pod katem dostępności miejsc na przewóz rowerów? ( Mam na myśli sezon wakacyjny)
Na sezon wakacyjny to po pierwsze należy kupić bilet na stronie https://www.intercity.pl/pl/ na 30 dni przed planowanym odjazdem gwarantując sobie miejsce na rower. To dawało i na razie daje w moim przypadku 100% szansy na podróż. Nawet jeśli plan jest mocno wątpliwy (czyli - planujemy wyjazd, bierzemy urlop, ale nie wiemy, czy redaktor prestiżowego czasopisma, do którego wysłaliśmy publikację, nie poprosi nas o pilne poprawki; a bardziej realnie - planujemy wyjazd, ale są różne okoliczności zdrowotne i życiowe, które sugerują, że może się nie odbyć). Teraz jest w Intercity tzw. taryfa dynamiczna, więc można odpowiednio wcześnie kupując wydać 29 zł na bilet w poprzek Polski + opłata za rower.
No i do tego właśnie zmierzam - za rezygnację z biletu jest pobierana opłata 15% od zapłaconej ceny. Im taniej kupisz, tym mniej kosztów poniesiesz za zwrot. 15% od 40 zł to relatywnie niewiele. Honorowym rozwiązaniem jest zwrócić lub zrolować bilet jak najszybciej, jak tylko się dowiesz, że nie pojedziesz - aby zwolnić miejsce na rowery dla innych. Bilet można rolować w nieskończoność (chyba, co najmniej 2 razy), czyli wymieniać bez dopłaty za wymianę na tę samą trasę w innym terminie (kierunek się liczy, nie zwrot - tak przynajmniej było), ale z dopłatą za różnicę w stosunku do aktualnej ceny. Rolując na tańszy tracisz kasę (różnicę w cenie) bezpowrotnie.
Rolowanie (wymiana) biletu i jego zwrot są związane ze zwrotem środków na kartę. Gdybyś akurat w tym czasie zlikwidował konto i zmienił bank, to możesz mieć trochę komplikacji z uzyskaniem tych pieniędzy, ale powinno być to być do ogarnięcia.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2023, 22:35 podjazdy »

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 14 Kwi 2023, 22:32 »
Zgadza się. Na wyprawkę Roztoczańską bilet Łódź - Lublin kupiłem za 29 zł. Cena bezkonkurencyjna.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum