Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378114 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 10 Maj 2023, 19:54 »
To jutro podjadę na dworzec i spróbuje nabyć bilecik.
Jak chcesz tanio i lubisz nocną jazdę pociągiem, to możesz jechać pociągiem TLK Uznam do Kostrzyna i stamtąd na kołach 5 km do Küstrin-Kietz, skąd są pociągi regionalne do Berlina. Opłaca się to szczególnie, gdy planujesz dalej jazdę przez Niemcy na miesięcznym bilecie za 49 euro - wtedy już od Küstrin-Kietz działa ten bilet, bardzo tanio można ogarnąć wycieczkę w Alpy, do Francji czy Danii w te i z powrotem.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 10 Maj 2023, 20:04 »
Planuje wyjechać z Warszawy Wschodniej o 3:59 EIC17000/248 (z szansa na chwilkę snu w pociągu) i o 10:05 być w Berlinie, a dalej mniej więcej tak https://link.locusmap.app/r/odk6sn
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 10 Maj 2023, 21:02 »
Transport mieszany, czyli taki gdzie część drogi odbywa się na przykład rowerem, później pociągiem i później rowerem, jest jednym z priorytetów w cywilizowanym świecie. Jest to transport ekologiczny, minimalizujący korki w mieście, dający dużo mobilność. Niestety takie myślenie w Łódzkiej Kolei Aglomeracyjnej jest obce. Mieli problem, że za dużo ludzi przewozi rowery właśnie w celu transportu mieszanego przy dojazdach do pracy. Rozwiązali go, jak to na kolei bywa. Szykanując transport rowerów. Przy okazji też, oberwało się hulajnogą. No i takie typowe kolejarskie myślenie. Niby pociągi jeżdżą po żelaznych szynach, ale jak widać beton w fundamencie

https://lodz.wyborcza.pl/lodz/7,35136,29729893,lodzka-kolej-aglomeracyjna-zmienia-zasady-przewozu-rowerow.html?disableRedirects=true

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

• niech tak się stanie
« 22 Maj 2023, 21:33 »
28 tysięcy rowerów wozi się w sezonie w Pomorskim (poza SKM Gdańsk-Wejherowo), czyli niewiele.

W wysokim sezonie rowerowym, tj. od 1 maja do 30 września 2022 r. na pomorskich torach przewieziono 28 584 rowerów, gdzie stacją początkową lub końcową była miejscowość na terenie naszego regionu. Z zebranych danych wynika też, że wśród siedmiu najczęściej wybieranych przystanków początkowych były: Hel, Gdynia Główna, Gdańsk Wrzeszcz, Władysławowo, Kościerzyna, Gdańsk Główny oraz Słupsk. Natomiast najczęściej pasażerowie z rowerem w pociągu dojeżdżali do stacji: Gdynia Główna, Władysławowo, Hel, Gdańsk Wrzeszcz, Kościerzyna, Gdańsk Główny oraz Tczew.
Link (dużo reklam, lokowania produktów)
https://www.transport-publiczny.pl/wiadomosci/28-tysiecy-rowerow-w-pomorskich-pociagach-78373.html

Wysiadałem na wszystkich tych stacjach wymienionych w cytacie (w ciągu mojego rowerowego życia). Każda ma swoje zalety dla rozpoczęcia wycieczki.

Napawa optymizmem, wszak wybory idą:
Przy okazji potwierdzono, że przewozy rowerów cieszą się dużym zainteresowaniem, a rowerzyści stanowią istotną grupę podróżnych. Należy więc dostosować infrastrukturę kolejową do ich potrzeb.
– Takie informacje są dla nas kluczowe do realizacji dużych przedsięwzięć w ramach Pomorskich Tras Rowerowych, ale także przy tworzeniu ciekawych i atrakcyjnych miejsc dla rowerzystów – mówi Michał Bieliński z Departamentu Turystyki UMWP.

• niech tak się stanie
« 23 Maj 2023, 19:56 »
Ze Szczecina do Berlina wyłącznie autobusem komunikacji zastępczej

Ze względu na prace prowadzone w Niemczech obecnie wstrzymane są wszystkie bezpośrednie i przesiadkowe pociągi w relacji Szczecin – Berlin. Przynajmniej do 4 lipca pasażerowie transgranicznych połączeń muszą skorzystać z autobusów komunikacji zastępczej.
Jak poinformowała spółka Polregio – polski partner DB Regio na linii Szczecin – Berlin, w związku z pracami modernizacyjnymi na terenie Niemiec po raz kolejny zawieszone zostało kursowanie pociągów na odcinku Szczecin Główny - Angermünde w terminie 22 maja - 4 lipca 2023 r. Za pociągi została uruchomiona zastępcza komunikacja autobusowa. Do Angermünde, gdzie można przesiąść się na pociąg RE66 do Berlina, kursują tylko autobusy.

https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/ze-szczecina-do-berlina-wylacznie-autobusem-komunikacji-zastepczej-113446.html

• niech tak się stanie
« 28 Maj 2023, 00:12 »
Rzucili bardzo tanie bilety na Eurocity do Berlina na szczyt sezonu. Dla przykładu z Poznania do Berlina za nieco ponad 60 zł. Bilety na rower można kupić tylko w kasie międzynarodowej i to razem z biletem na przejazd (niedasię dokupić w kasie biletu na rower do biletu internetowego w relacji międzynarodowej, czyli np. Rzepin-Frankfurt) :icon_twisted:

• niech tak się stanie
« 1 Cze 2023, 21:18 »
Od 24 czerwca do końca wakacji będzie jeździł w sobotę rano pociąg Kolei Dolnośląskich z Wrocławia do Świnoujścia z przewozem rowerów z obowiązkiem rezerwacji. Powrót w niedzielę po południu. Czas jazdy 5 i pół godziny. Jest to pociąg klasy premium, z osobną taryfą biletową i jednocześnie najszybsze możliwe połączenie na tej trasie. Wygodne godziny wyjazdu i powrotu, ciekawe natomiast jaka cena. Na razie niedasię kupić biletów na to połączenie.

Offline Mężczyzna Belfer

• Miasto: Gostyń Wlkp
  • Na forum od: 15.08.2022
« 2 Cze 2023, 08:47 »
Pytanie tak czysto techniczne - (może dla niektórych śmieszne ale z sakwami nigdy roweru nie przewoziłem) ściągacie wszystko z roweru i najpierw jego wkładacie a poźniej sakwy? Czy wszystko razem i w wagonie zdejmujecie?

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 2 Cze 2023, 08:53 »
1. Drzwi pociągu często są za wąskie, aby zmieścić w nich rower z sakwami.
2. Perony często są wyraźnie niższe od podłogi wagonu i trzeba dźwigać rower. Sakwy wyraźnie przeszkadzają.

Dużo zależy jakim pociągiem jedziesz. W pociągach dalekobieżnych jest tak jak pisałem wyżej. W pociągach (nazwę to typu tramwaj)
najczęściej jest wygodniej i da się wjechać do wagonu z peronu nawet z sakwami.

Offline Mężczyzna Belfer

« 2 Cze 2023, 11:37 »
Jeden to będzie IC na pewno, drugi KD (taki właśnie tramwajowy :)
Czyli najlepiej zrzucić to wszystko, pogadać z konduktorem żeby chwilkę zaczekał i na spokojnie najpierw sakwy a potem rower?

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 2 Cze 2023, 11:41 »
Jak IC, to zobacz na bocznica.eu jaki to typ wagonu. No i ważne gdzie wsiadasz, czy pociąg tam na dłużej się zatrzymuje? Bo wtedy masz czas na ewentualne przepakunki. Jak to jest IC który ma 3 minutowy postój, a jeszcze będziesz numeru wagonu szukał, a i dużo luda wsiada, to lepiej być zawczasu przygotowanym.

Ja osobiście mam worek przewiedzony na plecach, dwie sakwy założone tylko hakami na bagażniku (w razie jakby  wagon daleko stanął), i raczej staram się pakować w całości. A jak wąsko, to najpierw wrzucam sakwy i potem zaraz wsiadam z rowerem.

A, i dlaczego najpierw sakwy potem rower: Bo jak wrzucę sakwy, to stoję z rowerem przy drzwiach, i konduktor odjazdu nie odgwiżdże, bo mnie widzi. Jak wsiądę z rowerem i  zacznę go ustawiać a sakwy sobie będą leżały odłogiem na peronie... to może być różnie ;)

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 2 Cze 2023, 12:41 »
Bez paniki.
Nigdy nie odjechał.
Żeby było szybciej ustawiam się w rejonie mojego wagonu, jeśli podają numerację wagonów w składzie.
To przy wysiadaniu przypominam się konduktorowi, że będę wysiadał na 2 razy.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 2 Cze 2023, 12:49 »
Dokładnie. Nie siejcie zamętu. Zdąży się zapakować. Tak jak napisano. Wrzucasz sakwy, później Ty z rowerem i jesteś Gość ;D Dla konduktorów rower z sakwami to niepierwszyzna, zatem ogarną temat.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Belfer

« 2 Cze 2023, 20:27 »
Jak IC, to zobacz na bocznica.eu jaki to typ wagonu. No i ważne gdzie wsiadasz, czy pociąg tam na dłużej się zatrzymuje? Bo wtedy masz czas na ewentualne przepakunki. Jak to jest IC który ma 3 minutowy postój, a jeszcze będziesz numeru wagonu szukał, a i dużo luda wsiada, to lepiej być zawczasu przygotowanym.

Ja osobiście mam worek przewiedzony na plecach, dwie sakwy założone tylko hakami na bagażniku (w razie jakby  wagon daleko stanął), i raczej staram się pakować w całości. A jak wąsko, to najpierw wrzucam sakwy i potem zaraz wsiadam z rowerem.

A, i dlaczego najpierw sakwy potem rower: Bo jak wrzucę sakwy, to stoję z rowerem przy drzwiach, i konduktor odjazdu nie odgwiżdże, bo mnie widzi. Jak wsiądę z rowerem i  zacznę go ustawiać a sakwy sobie będą leżały odłogiem na peronie... to może być różnie ;)

"Bana" będzie stała 1 min wg. rozkładu :) Będe w takim razie reagował stosownie do sytuacji. Dzięki za porady  :)

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 3 Cze 2023, 14:29 »
No to na bocznicy eu obczaj czy wagon jest z tyłu, czy z przodu, i miej w głowie, że akurat dzisiaj skład jakoś magicznie się "przestawił" i ostatni są pierwszymi ;-) Już tak miałem raz czy dwa. A że wsiadam w małej miejscowości, to i nerwówka wtedy jest.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum