Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378113 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 3 Cze 2023, 14:40 »
Na bilecie masz "swój" wagon w IC. Ukłąd pociągu tez często jest mówiony przez megafony. Ogólnie. Nie stresuj się. Pociąg nie odjedzie w trakcie Twojego wsiadania. Obsługa pociągu, to nie algorytm. Patrzą co się dzieje.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 3 Cze 2023, 14:55 »
Bez paniki.
Nigdy nie odjechał.
Odjechał zanim wsiedliśmy (Szczecin-Zakopane) i zanim wysiedliśmy (Poznań - Kołobrzeg), ale w pierwszym przypadku nawet nie zdążyliśmy nic wrzucić, a w drugim przypadku udało się zaciągnąć hamulec awaryjny zanim skończył się peron.
Im dłuższy pociąg, tym większe ryzyko, zwłaszcza jak peron po łuku.
Zawsze wsiadam załadowany za wyjątkiem pierwszej stacji lub takiej, gdzie jest długi postój, a pociąg jedzie zgodnie z planem.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 5 Cze 2023, 12:34 »
"Podróżnicy" zaszaleli w Olsztynie z rowerami, więc w Olsztynku przy wejściu do wagonu czwartego "Flirta" zebrało się aż dwóch konduktorów, aby rozpocząć sprawdzanie biletów jeszcze na peronie. Skończyło się na peronowej obietnicy, że się bilet posiada. Jednak zastanawiałem się jak taką sytuację taktycznie rozegrać, żeby jednak pociągiem pojechać. Doszedłem do wniosku, że chyba najlepiej po prostu skłamać, wsiąść, a potem od razu pójść do konduktora i prosić o wybaczenie.  ;D

« 14 Cze 2023, 22:42 »
Rewolucja na kolei. Przejazd niektórych pociągów na linii Warszawa-Radom będzie aż o 16 minut szybszy niż przed 1939 rokiem. (54 vs 70 minut). Będzie szybko do .... następnego remontu na tej trasie...  :o

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 14 Cze 2023, 23:23 »
Do Radomia to już przynajmniej od roku można szybko dojechać koleją, nawet jeżdżą tamtędy pociągi dalekobieżne, np. do Przemyśla tyle samo się jedzie przez Radom co przez Kraków. A KM można całkiem wygodnie dojechać z Warszawy w Góry Świętokrzyskie, do Skarżyska niecałe 2h (choć to zależy od połączenia i czasu na przesiadkę w Radomiu).

« 14 Cze 2023, 23:32 »
Do Radomia to już przynajmniej od roku można szybko dojechać koleją, nawet jeżdżą tamtędy pociągi dalekobieżne, np. do Przemyśla tyle samo się jedzie przez Radom co przez Kraków. A KM można całkiem wygodnie dojechać z Warszawy w Góry Świętokrzyskie, do Skarżyska niecałe 2h (choć to zależy od połączenia i czasu na przesiadkę w Radomiu).

Pod koniec zeszłego roku gminobrałem Świętokrzyskie, także parę razy Kielce w związku z tym zaliczyłem. Było tam ograniczenie i intercity leciał max 120, a teraz podnieśli do 160.

• niech tak się stanie
« 23 Cze 2023, 00:24 »
Turysta ma jak widać duże chody wśród kolejarzy, bo

W okresie wakacyjnym Koleje Mazowieckie wprowadzają ofertę „Bilet Turysty”. Będzie można z niej skorzystać od 1 lipca do 31 sierpnia 2023 r. To idealne rozwiązanie dla osób, które chcą lepiej poznać Mazowsze. Bilet Turysty będzie dostępny w sprzedaży już od 26 czerwca 2023 r. w kasach i biletomatach.

Bilet Turysty jest biletem sieciowym imiennym, posiadającym 10-dniowy termin ważności, licząc od daty wydania lub daty wskazanej przez podróżnego. Uprawnia on do dowolnej liczby przejazdów pociągami KM w ciągu trzech wybranych z 10 dni, z wyjątkiem wakacyjnych połączeń czyli „Słonecznego” i „Słonecznego  – BIS”.

To sezonowa oferta Kolei Mazowieckich. W ciągu wybranych dni, można odbyć nieograniczoną liczbę przejazdów pociągami KM. Podczas zakupu wydawany jest także karnet, na którym należy dokonać legalizacji rozpoczęcia podróży każdego z trzech dni. Zakup Biletu Turysty jest także dobrą okazją, by skorzystać z licznych zniżek u naszych partnerów w ramach akcji „Koleją
do Kultury”, a także odpocząć w otoczeniu przyrody na terenie Mazowieckiego Zespołu Parków Krajobrazowych, z którym Koleje Mazowieckie współpracują w ramach akcji „Koleją do Natury”

Bilet kosztuje 75 zł, a jego cena jest zryczałtowana i niezależna od odległości taryfowej.  Od tej ceny nie stosuje się żadnych ulg.
https://kolejowyportal.pl/na-letnie-wyprawy-z-biletem-turysty/

To może być super oferta dla grzybiarzy. O ile popada. Za 75 zł obcykasz wszystkie miejscówki dookoła Warszawy. Dwie dziennie, a co drugi dzień pauza na obieranie, krojenie, suszenie.

• niech tak się stanie
« 26 Cze 2023, 11:29 »
Uruchomiono linię kolejową do Jedliny-Zdrój, ale pociągi tylko w weekendy i to 3 sztuki na dobę. Jest jednak wniosek o połączenia w dni robocze.
https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/skpl-chce-jezdzic-ze-swidnicy-do-jedlinyzdroj-113958.html

Linia kolejowa prowadzi po północno-zachodniej stronie Gór Sowich, potem tunelem przecina Góry Czarne, a kończy się w Górach Suchych. Ze względu na przebieg jest bardzo atrakcyjnym wariantem dojazdu na górskie szlaki MTB.

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
« 26 Cze 2023, 12:29 »
Mam pewną zagwozdkę związaną z https://rozklad-pkp.pl/, która wyszła mi w ostatni weekend.
Wpisując w zeszłym tygodniu relację Piaseczno - Łódź Widzew + przewóz roweru, znajdowało mi m.in. połączenie 08:40-11:14 z jedną przesiadką:
Piaseczno - W-wa Gdańska 08:40-09:18
W-wa Gdańska - Łódź Widzew 09:48 - 11:14.
W sobotę rano sprawdzając połączenia już w ogóle nie znajdowało mi takiego. Z deka spanikowany zacząłem sprawdzać po bezpośrednich połączeniach i oczywiście były one aktualne (zresztą dokładnie tak pojechałem). Po kilku próbach okazało się, że to połączenia stronka zestawi jak odkliknę z wyboru przewoźnika PKP Intercity.
Dam głowę że jeszcze w poprzednim tygodniu wyszukiwania takich regionalnych połączeń działało bezproblemowo dla pełnej puli przewoźników. Niestety ten "ficzer" działa rzecz jasna nie tylko nja tej relacji. Własnie sprawdzam sobie na sobotę połączenie Piaseczno - Puławy i dopóki nie odkliknę tego przewoźnika to wynikach nie mam połączenia z dwom przesiadkami 06:54 - 10:33 (2xKM + Regio)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 26 Cze 2023, 12:32 »
Taka właściwość wyszukiwarek, że wiedzą lepiej od ciebie czego szukasz  ;)
To tak działa od bardzo dawna, tylko być może akurat na ciebie nie padło.

• niech tak się stanie
« 26 Cze 2023, 13:07 »
Bo trzeba korzystać ze starej wyszukiwarki, a nie nowej. W kasach biletowych w Poznaniu korzystają tylko ze starej wersji, jest dużo bardziej przejrzysta i nie klika nic za człowieka.
http://old.rozklad-pkp.pl/bin/query.exe/pn?

A intercity jest wybierany, bo jest szybszy. Dlatego możesz wybrać sobie same regionalne pociągi:

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
« 26 Cze 2023, 13:57 »
Dzięki wielkie @Borafu i @Podjazdy
Faktycznie nie zauważyłem wcześniej tego "ficzera":-)

• niech tak się stanie
« 26 Cze 2023, 14:25 »
Faktycznie nie zauważyłem wcześniej tego "ficzera":-)
Ficzer jest dobry, bo możesz sobie wybrać tylko Regio i przejechać ze Świnoujścia do Przemyśla na bilecie turystycznym (około 32 godziny)  ;D

Online Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 26 Cze 2023, 14:50 »
Daaawno nie jechałem w Polsce pociagiem, ale nie jest przypadkiem wciaż tak, że najlepsza wyszukiwarka będzie ta od DB?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Belfer

• Miasto: Gostyń Wlkp
  • Na forum od: 15.08.2022
« 26 Cze 2023, 22:38 »
Tak a propos przewożenia i kupowania biletów u zachodnich sąsiadów...
Chciałem kupić już bilet na trasie Goerlitz - Zittau (zgorzelec-sieniawka)
Mam rozumieć, że jeśli chciałbym teraz kupić to płacę 45 euro ??? a te opcje niżej to dopłata za kupno "na ostatnią chwilę" ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum