Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378163 razy)

Offline Mężczyzna rowerzysta03

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 19.02.2012
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 28 Kwi 2012, 09:54 »
No właśnie, na stronach PR nie ma o tym ani słowa...Widocznie rodzime koleje odkryły źródło szybkiego zysku,bo rowerzysta i tak rower przewiezie i tak.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 3 Maj 2012, 22:16 »
Działa, przewoziłem tak w tym roku, w kwietniu.  pt-ndz :) W inne dni - 5.50 zł.
W iR jest stała cena, 5,50, nie ma "promo".

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 4 Maj 2012, 09:50 »
nie działa,3x razy ostatnio jechałem i 5,5 za każdym razem
(weekendy i nieweekendy)

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
« 4 Maj 2012, 10:41 »
Ktoś na profilu Rowerowa Łódź na fb napisał
Spółka "Przewozy Regionalne" nie planuje w tym roku promocyjnej oferty "Kolej na rower". W związku z czym opłata za rower wynosi 5,50 zł. Tymczasem Koleje Mazowieckie wprowadziły promocję w okresie wiosenno-letnim i rower można przewieźć nieodpłatnie.
p.s. Koleje Mazowieckie: "Oferta obowiązuje w okresie od 28 kwietnia - 30 września 2012 r."

Stanowisko Przewozów Regionalnych źródło
Przewozy Regionalne: Obiecaliśmy, że przedstawimy oficjalną decyzję w sprawie oferty Kolej na rower, a zatem... Z uwagi na fakt, że pociągi do wielu miejscowości turystycznych obsługiwane są nowoczesnymi autobusami szynowymi, których pojemność jest dostosowana do najczęściej występującego zapełnienia, przejazd bardzo dużych grup rowerzystów ujemnie wpływa na komfort pozostałych pasażerów i samych podróżnych z rowerami. W wielu regionach nie mamy możliwości technicznych zastąpienia szynobusów składami złożonymi z tradycyjnych wagonów w czasie szczytów przewozowych (wakacje, długie weekendy). W tym roku zasady będą proste: cena za przewóz roweru wynosi 5,5 zł we wszystkie dni tygodnia i we wszystkich pociągach REGIO, interREGIO i REGIOekspres. Przypominamy, że oferta Kolej na rower obowiązywała wyłącznie w pociągach REGIO, i tylko w weekendy w wybranych miesiącach
.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 4 Maj 2012, 14:01 »
mazowieckie sprawdzone ostatnio. rower za darmo ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna oszej

« 4 Maj 2012, 14:13 »
Kupowałem w automacie i płaciłem złotówkę :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 4 Maj 2012, 14:28 »
trzeba było w ogóle nie kupować :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna oszej

« 4 Maj 2012, 14:30 »
Ale mi chodzi o PR - regio :)

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
« 4 Maj 2012, 14:38 »
Na terenie Kujawsko-Pomorskiego jeździ prywatny przewoźnik Arriva i tam rower kosztuje 1zł, ale trzeba dokupić taki bilet w pociągu, bo jak się kupi w kasie, to się płaci tak samo jak w PR, czyli 5,50zł.

No i jakby ktoś chciał podróżować większą grupą z rowerami, to mam numer do ich dyżurnego ruchu i jak się da im znać, to podstawią coś większego, bo normalnie kursują małe szynobusy zazwyczaj.

Offline Mężczyzna luket

• Miasto: Dąbrowa Górnicza
  • Na forum od: 05.06.2006
    • http://www.velozone.net
« 4 Maj 2012, 22:42 »
...ale z ręką na sercu mówię, że nie mam odwagi ni siły woli by przetestować w praktyce i na majówkę jadę w sobotę dziennym a nie w piątek nocnym. Ja się boje PKP ;(

Ja wypróbowałem w sobotę o 2:06 nocny Katowice-Przemyśl.

Część 1. W Katowicach na peronie 6 rowerzystów. Podjeżdża pociąg - z przodu sypialne, 5 wagonów 2 klasy. W ostatnim przedsionku stoją rowery. Ja z kolegą w dwójkę zmieściliśmy się do  ostatniego przedsionka, reszta pobiegła do przodu. Po skręceniu kierownicy, nasze rowery stanęły w korytarzyku.

Część 2. W Krakowie chce wsiąść kolejnych kilku- może kilkunastu rowerzystów. Efekt jest taki, że rowery układane są POZIOMO na stojących w przedsionku, jeden ląduje w ubikacji. Końcówka pociągu zatarasowana, dostępu do WC brak. W Płaszowie dostawiają kolejny wagon, konduktor przechodzi pomiędzy wagonami wychodząc na peron.

Część 3. Poranek, Przemyśl. To nie do uwierzenia, ile rowerów może się zmieścić w pociągu zupełnie do tego nie przystosowanym...

O dziwo podróż powrotna na trasie Siemiatycze - Siedlce - W-wa Wsch - Katowice zupełnie bez przeszkód mimo wielu chętnych, w każdym szynobusie i pociągu wagon rowerowy.

Koszty przewozu PR - 5,5 zł, KM - 0 zł, TLK - 9,30 zł.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 23 Maj 2012, 16:29 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2017, 20:17 PABLO »

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 23 Maj 2012, 16:44 »
Oczywiście dla turystów jest to poważne ograniczenie dostępu. Jeszcze bardziej dla turystów z rowerami bo ... jak wiadomo, pociągiem TLK z pełną obowiązkową rezerwacją miejsc, kiedy pociąg nie jest wyposażony w wagon dostosowany do przewozu rowerów, roweru przewieźć nie wolno.
Jakoś nigdzie nie widzę nigdzie takiego zapisu. :)

PS: Zdublowałeś ostatni link. Wiadomo, ze nie można zakupić biletu na rower do biletu podróżnika ale na szczęście większość osób w Intercity nie zna regulaminu. :)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 23 Maj 2012, 16:55 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2017, 20:17 PABLO »

Offline Mężczyzna luket

• Miasto: Dąbrowa Górnicza
  • Na forum od: 05.06.2006
    • http://www.velozone.net
« 23 Maj 2012, 17:07 »
Oczywiście dla turystów jest to poważne ograniczenie dostępu. Jeszcze bardziej dla turystów z rowerami bo ... jak wiadomo, pociągiem TLK z pełną obowiązkową rezerwacją miejsc, kiedy pociąg nie jest wyposażony w wagon dostosowany do przewozu rowerów, roweru przewieźć nie wolno.
Jakoś nigdzie nie widzę nigdzie takiego zapisu. :)

Wydaje mi się, że chodzi o to, że w praktyce system (lub uparta kasjerka) ;) nie sprzeda biletu na rower razem z biletem z rezerwacją, jeśli w pociągu nie ma odpowiedniego wagonu do przewozu rowerów.

Offline Mężczyzna oszej

« 23 Maj 2012, 21:27 »
hmm, a jak to jest w przypadku, gdy jest pociąg sezonowy - Wrocław Główny - Łeba, i odwrotnie, kursuje  30. Cze do 1. Wrz, nazwa - Łebsko, pociąg objęty rezerwacją miejsc, przy czym
http://intercity.pl/pl/dokumenty/Wykaz%20poci%C4%85g%C3%B3w%20TLK%20z%20wagonami%20do%20przewozu%20rower%C3%B3w%20oraz%20niepe%C5%82nosprawnych%20w%20RJ%202011-2012%20wa%C5%BCny%20od%2011.12.2011.pdf
tu w rozpisce jest, ale w szukajce i sitkolu nie ma (przewóz rowerów)? Można brać ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum