Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378064 razy)

Offline PiotrekG

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 30.08.2023
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 13 Wrz 2023, 14:48 »
No ja polemizuję ze stwierdzeniem

Te COMBO to są chyba najlepsze wagony

A jako, że te wagony bardzo mnie irytują, to zdecydowałem się wypunktować tą konstrukcję.
Dla mnie najlepsze wagony to klasyczne "dwunastki" spotykane np. w Przemyślaninie

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 13 Wrz 2023, 14:52 »
Coś takiego?
Właśnie jestem prawie w Przemyślu.
Siemiradzki (Wrocław - Przemyśl).

Offline PiotrekG

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 30.08.2023
« 13 Wrz 2023, 14:54 »
Dokładnie tak, choć lata jeszcze wariant z siedzeniami skierowanymi w stronę rowerów.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 13 Wrz 2023, 15:04 »
Dokładnie tak, choć lata jeszcze wariant z siedzeniami skierowanymi w stronę rowerów.
Lata jeszcze wariant, w którym ta ścianka (i następna w środku) są przezroczyste a kibel ma napis "Zabrania się korzystać z toalety na stacji"  ;)
W niedzielę jechałem (CHEMIK, Katowice - Płock, lokomotywa + 4 wagony)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 13 Wrz 2023, 15:13 »
Nawet tym ostatnio jechałem, to jest taki z trzema siedzeniami przy rowerach, całkiem spoko też jest, ale niewygodne siedzenia ma w przedziale pasażerskim.

Btw. jechałem niedawno SN84 i wbrew pozorom też całkiem niezły, bo przy rowerku można się położyć i przekimać wygodnie z wyprostowanymi nogami  :D

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 13 Wrz 2023, 15:22 »
Nawet tym ostatnio jechałem, to jest taki z trzema siedzeniami przy rowerach, całkiem spoko też jest, ale niewygodne siedzenia ma w przedziale pasażerskim.
Nie, to nie ten wariant. Mój nie miał w przedziale rowerowym żadnych siedzeń.
Oni to pewnie przerabiają w bardzo małych seriach i w efekcie mają 50 wagonów w 48 wariantach.

« 13 Wrz 2023, 15:55 »
Nie, to nie ten wariant. Mój nie miał w przedziale rowerowym żadnych siedzeń.
Oni to pewnie przerabiają w bardzo małych seriach i w efekcie mają 50 wagonów w 48 wariantach.

Mówię o takich składanych. Przyjrzyj się, na zdjęciu widać dwa. W tym co ja jechałem były trzy ale po drugiej stronie przedziału, której nie widać na zdjęciu.

Ale to co pamiętam z tej podróży, to piekielnie niewygodne fotele w przedziale pasażerskim.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 13 Wrz 2023, 20:05 »
Wagony COMBO zmieniły sprawę o tyle, że pociągi z zakazem przewozu rowerów zaczęły je wozić, bo dostały wagony. Dla mnie to zmiana zasadnicza. Fakt, że 12-miejscowe są wygodniejsze.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 14 Wrz 2023, 10:08 »
rodziny z dziećmi

To jest IMO duży problem - taki wózek dziecięcy. Zawsze zajmie co najmniej 2 miejsca rowerowe, trudno go złożyć (bo w wózku zazwyczaj jeszcze kupa gadżetów jest), no i kłóć się tu z madką - i tak już podjaraną, bo bombelek znudzony podróżą grymasi.
O ile duży bagaż odsuwam i nawet się nie pytam czyje to, to najgorsze spięcia zawsze mam z matkami bombelków.

• niech tak się stanie
« 14 Wrz 2023, 11:04 »
O ile duży bagaż odsuwam i nawet się nie pytam czyje to, to najgorsze spięcia zawsze mam z matkami bombelków.
Matki z małymi dziećmi chyba ogólnie nie lubią rowerzystów, bo niemal cała infrastruktura dla rowerów w miastach to DDR-y, gdzie slalom gigant między matkami, wózkami i biegającymi dziećmi w drodze do pracy lub powrocie z niej jest codziennością niejednego rowerzysty.

« 14 Wrz 2023, 11:30 »
Matki z małymi dziećmi chyba ogólnie nie lubią rowerzystów, bo niemal cała infrastruktura dla rowerów w miastach to DDR-y, gdzie slalom gigant między matkami, wózkami i biegającymi dziećmi w drodze do pracy lub powrocie z niej jest codziennością niejednego rowerzysty.

Nie wiem co macie z tymi mamuśkami, ale to chyba raczej siedzi w głowie niż w rzeczywistości. W pociągu to nigdy nie miałem z wózkiem żadnej negatywnej akcji. Zawsze jak się trafia to sam ustawiam wózek tam gdzie trzeba, przecież nie będę matki z dzidźką przy cycku fatygował, żeby mi bagaże ustawiała, mówię takim matkom, żeby spadały i sam to tu poustawiam. Zresztą co ona wymyśli, jak zalana jest po korek oksytocyną. Czasem się kręcą, bo przy wózku mają pół życia i nie chcą, żeby im ktoś dotykał, czasem spadają.

Jeśli chodzi o mamuśki na ddrach (a tatuśków chyba i więcej), to ja się czasem zatrzymam i zadam takie pytanie. Jeśli dojdzie do wypadku, kto będzie wychowywał kalekę?  8) To jest dobre pytanie, bo włącza myślenie.

Ale to często wynika, że ddry zaprojektowane są na konflikt. Przykładowo: jest ddr, potem chodnik, potem ulica. Jak ktoś idzie tam z psem, to jak ma iść? Oczywiście ma iść po chodniku, a piesek po trawie, za ddrem. Do tego uważać i jak jedzie rower to psa ściągnąć do siebie. No i na 100 rowerzystów zdąży, aż się zamyśli i nie zdąży. Wiele takich błędów projektowych jest niestety. Sam jak łążę w niektórych miejscach i się zamyślę, to zdarza mi się "wleźć".

Offline Mężczyzna marcin_g

• Na forum od: 04.06.2018
« 14 Wrz 2023, 11:30 »

Ano pokłosie projektowania infrastruktury pod samochody i generowania konfliktów między pozostałymi uczestnikami ruchu.
https://gloswielkopolski.pl/poznan-z-wozkiem-przez-rondo-kaponiera-po-drodze-rowerowej-patrole-policyjne-pojawily-sie-na-rondzie-i-ostrzegaja-matki/ar/c1-14367201

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 14 Wrz 2023, 11:48 »
Nie wiem co macie z tymi mamuśkami, ale to chyba raczej siedzi w głowie niż w rzeczywistości. W pociągu to nigdy nie miałem z wózkiem żadnej negatywnej akcji.
Nie, ostatnio chciałem Pani z wózkiem ustąpić miejsce w ŁKA (siedziałem na jednym z 2 foteli przy miejscach dla rowerów, a pani na rozkładanym krzesełku przy wejściu). Dodatkowo miałaby wózek w bezpiecznym miejscu, a nie w środku przejścia
Pani się oburzyła, a jej towarzysz zaczął krzyczeć o szacunku dla matki z dzieckiem, tak że ten...

• niech tak się stanie
« 14 Wrz 2023, 11:54 »
Ano pokłosie projektowania infrastruktury pod samochody i generowania konfliktów między pozostałymi uczestnikami ruchu.
https://gloswielkopolski.pl/poznan-z-wozkiem-przez-rondo-kaponiera-po-drodze-rowerowej-patrole-policyjne-pojawily-sie-na-rondzie-i-ostrzegaja-matki/ar/c1-14367201
Na tym rondzie to ja do dziś nie rozumiem, dlaczego nie zrobili przejścia dla pieszych obok przejazdu dla rowerów. Piesi mają iść po schodach (ruchome zawsze zepsute) i tunelem, a rowerzyści górą. Miejsca jest wystarczająco na zrobienie przejścia dla pieszych. Mając wózek też bym jechał górą.

« 14 Wrz 2023, 13:58 »
Nie, ostatnio chciałem Pani z wózkiem ustąpić miejsce w ŁKA (siedziałem na jednym z 2 foteli przy miejscach dla rowerów, a pani na rozkładanym krzesełku przy wejściu). Dodatkowo miałaby wózek w bezpiecznym miejscu, a nie w środku przejścia
Pani się oburzyła, a jej towarzysz zaczął krzyczeć o szacunku dla matki z dzieckiem, tak że ten...

E tam, błędy w komunikacji:
"Ale ja chciałem Wam ustąpić wygodniejsze miejsce przecież..."

Najgorsza jest sytuacja, kiedy siedzisz i wsiądzie taka pani, nie za stara nie za młoda i nie wiadomo, czy ustępując jej nie obrazisz, że jest stara. Dlatego w zbiorkomie to lepiej pomyśleć dwa razy zanim się usuądzie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum