Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378062 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 26 Wrz 2023, 22:38 »
A jest co najmniej jedno miasto >10k mieszkańców, które aż się prosi o połączenie kolejowe - Golub-Dobrzyń (czy też odtworzenie linii nr 209). No nic, na razie cieszę się, że przynajmniej pojawiły się pociągi w sensownych porach na linii Sierpc-Toruń.

Przecież sami zrezygnowaliście (koncertowo)

https://golub-cgd.pl/artykul/wladze-gminy-golub-dobrzyn/1412102

Dobre skomunikowanie gminy z miastem powoduje, iż nie ma konieczności tworzenia długich tras przemieszczania towarów czy osób. Istniejące i planowane ciągi komunikacyjne są krótkie, przebiegają po prawidłowo ukształtowanym układzie dróg kołowych, w poszanowaniu dla działalności rolniczej i nie powodując negatywnego wpływu na wyjątkowe walory krajobrazowe. W strategii rozwoju gminy zakłada się modernizację istniejących dróg w oparciu o mapę potrzeb mieszkańców i założeniu zmniejszenia się populacji regionu w najbliższych latach o 7%- 10%. Nie występuje konieczność kolejowego transportu pasażerskiego i towarowego. Proponowany układ tras jest sprzeczny z dokumentami strategicznymi dla rozwoju gminy. Przebieg tras jak i inwestycje związane z ich budową nie znajdują uzasadnia z punktu widzenia korzyści gospodarczych, społecznych czy też demograficznych na obszarze gminy. Według prowadzonych analiz i konsultacji proponowane inwestycje doprowadzą do degradacji cennych gruntów rolnych, obszarów chronionych, a także walorów krajobrazowych gminy. Budowa tras szybkiej kolei w projektowanych wariantach przebiega przez grunty rolne o wysokiej bonitacji, ich wyłączenie z produkcji rolnej spowoduje znaczne obniżenie potencjału rolniczego gminy oraz doprowadzi do podziału i rozdrobnienia obszarów rolnych. Może to być powodem spadku cen gruntów i znacznie utrudni produkcję rolną, wzrosną również koszty tej produkcji, a także utrudniona zostanie konsolidacja gospodarstw rolnych. Budowa wyżej wymienionych tras spowoduje również straty środowiskowe. Pragnę również zaznaczyć, iż preferowane przez mieszkańców kierunki przemieszczania się związane są z zaspokojeniem potrzeb zarobkowych i koncertują się na dużych aglomeracjach regionu, tj. Torunia i Bydgoszczy, a proponowana inwestycja nie obejmuje tych kierunków.

"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 27 Wrz 2023, 08:11 »
Jedyne bezpośrednie połączenie do Brodnicy np. z Łodzi bez możliwości przewozu rowerów.
Teoretyczne istnieje możliwość przewozu rowerów w TLK Flisak w wagonie na końcu i początku składu, ale biletu nie da się kupić.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 27 Wrz 2023, 09:20 »

Przecież sami zrezygnowaliście (koncertowo)

https://golub-cgd.pl/artykul/wladze-gminy-golub-dobrzyn/1412102

[...]Pragnę również zaznaczyć, iż preferowane przez mieszkańców kierunki przemieszczania się związane są z zaspokojeniem potrzeb zarobkowych i koncertują się na dużych aglomeracjach regionu, tj. Torunia i Bydgoszczy, a proponowana inwestycja nie obejmuje tych kierunków.

Raczej nie my, tylko oni, to nie moja gmina, nie mój powiat. Ale właśnie mają rację - po co G-D połączenie z Grudziądzem, czy Kutnem? Tam potrzeba połączenia z Toruniem właśnie!

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 27 Wrz 2023, 11:07 »
Genralnie KDP dla małych wspólnot samorządowych mało daje. Oczywiście, jeżeli nie ma przystanku to można powiedzieć, ze jest wprost negatywne. Zabiera przestrzeń, powoduje utrudnienia komunikacyjne, dezorganizuje sieć dróg lokalnych, ogranicza atrakcyjność osadniczą i generuje obciążenie hałasem. Jednocześnie nie wnosi impulsu do rozbudowy np. centr logistycznych jak węzły autostradowe. Niestety nawet dla tych miejscowości, gdzie przystanek zlokalizowano, to nadal wartość dodana jest umiarkowana. KDP będzie doga, więc nie nadaje się na regionalne, wahadłowe, dowozy do pracy. Wzrost atrakcyjności siedliskowej poprzez skomunikowania z dużymi ośrodkami nie rekompensuje wcześniej wymienionych strat. KDP to produkt dla dużych aglomeracji i biznesu. One na tym zyskają.
lokalne wspólnosty samorządowe, polski powiatowej, potrzebują wahadłowych połączeń kolejowych z regionalnymi centrami ciążenia w skali powiatu i województwa.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

• niech tak się stanie
« 28 Wrz 2023, 12:50 »
Koleje Ukraińskie wraz z SKPL Cargo będą jeździć z Warszawy do Lwowa przez Hrebenne od 15 października, ale nie wiadomo, czy da się przewieźć rower w pociągu. Pociąg będzie dostępny niestety jedynie w relacji międzynarodowej (a szkoda, bo przydałoby się coś do Hrebennego).

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 28 Wrz 2023, 13:04 »
Zauważyliście może, że od jakiegoś czasu jest trochę inaczej rozkład skonstruowany? Jakiś czas temu rozkład był tak zrobiony, że pociąg miał zawsze trochę zapasu i jak np. złapał 5 minut opóźnienia, to spokojnie to nadrabiał, nawet jak gdzieś się musiał zatrzymać. Czasem postał na stacji etc. Teraz jak złapie 2 minuty, to ciągnie się to opóźnienie przez kilka stacji, a czasem w ogóle go nie gubi. Jak będzie jakiś nieplanowany postój to też opóźnienie rośnie. Na stacjach to jest ciach ciach i szybko jedzie dalej. Takie odczucie mam, że tak powiem niczym nie potwierdzone.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 28 Wrz 2023, 13:11 »
Teraz jak złapie 2 minuty, to ciągnie się to opóźnienie przez kilka stacji, a czasem w ogóle go nie gubi.
Zdecydowanie, odrabianie opóźnienia to jakiś zupełny ewenement ostatnio. Za to powolne łapanie po minucie stało się standardem.
W końcu sierpnia jechałem ze IC Szczecina do Kutna. Jak złapał 1 minutę koło Wrześni to aż do Kutna na każdej kolejnej stacji dodawał kolejną (za wyjątkiem ostatniej, bo tam 4). Nigdzie nie stawał, nigdzie nie jechał wolno. Byłem zafascynowany tym że pociąg na odcinku kilkudziesięciu km nie potrafi odrobić 1 minuty. Rozkład jest ustawiony na maksymalną dopuszczalną, czy może maszyniście się nie chce?

• niech tak się stanie
« 28 Wrz 2023, 13:33 »
W końcu sierpnia jechałem ze IC Szczecina do Kutna. Jak złapał 1 minutę koło Wrześni to aż do Kutna na każdej kolejnej stacji dodawał kolejną (za wyjątkiem ostatniej, bo tam 4). Nigdzie nie stawał, nigdzie nie jechał wolno. Byłem zafascynowany tym że pociąg na odcinku kilkudziesięciu km nie potrafi odrobić 1 minuty. Rozkład jest ustawiony na maksymalną dopuszczalną, czy może maszyniście się nie chce?
Różnie to jest, z Poznania do Katowic 20 minut odrobił. Trasa Poznań-Warszawa jest mocno obłożona i tam jest albo na styk, albo 15 minut stania.

« 28 Wrz 2023, 15:32 »
Ja tam zerkam na prędkościomierz i jażdżą równo 119-121, albo 149-151 etc. także wygląda jakby ten rozkład zapięli co do minuty. W sumie to lepiej się spóźnić 5 minut niż stać 5 minut na stacji, bo skomunikowania to i tak czekają, a i nie są robione na 5 minut.
Różnie to jest, z Poznania do Katowic 20 minut odrobił. Trasa Poznań-Warszawa jest mocno obłożona i tam jest albo na styk, albo 15 minut stania.

Z Koła ostatnio jechałem, to wjechał towarowy na tor przed stacją, może 3 może 5 minut zaraz po nim był IC jak w zegarku, aż się dziwiłem, że tak blisko siebie mogły jechać - także na styk raczej to wyglądało.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 28 Wrz 2023, 15:43 »
Ja tam zerkam na prędkościomierz i jażdżą równo 119-121, albo 149-151 etc. także wygląda jakby ten rozkład zapięli co do minuty. W sumie to lepiej się spóźnić 5 minut niż stać 5 minut na stacji, bo skomunikowania to i tak czekają, a i nie są robione na 5 minut.
Ehe, jasne...
Miałem się spokojnie przesiąść z IC na ŁKA w Kutnie, ale pociąg uciułał sobie po minutce trochę czasu i musiałem biec z rowerem z sakwami po schodach. Wsiadłem, postawiłem rower i pojechaliśmy. Gdybym wybrał windę to bym sobie obejrzał z góry jak mój pociąg odjeżdża, bo by mnie nawet nie było jeszcze na peronie i konduktor nie wiedziałby że ktoś próbuje jego pociągiem pojechać.
No to ja jednak wolę stać 15 minut na stacji niż czekać 1,5h na następny pociąg.

• niech tak się stanie
« 28 Wrz 2023, 16:28 »
No to ja jednak wolę stać 15 minut na stacji niż czekać 1,5h na następny pociąg.
Ale to wynika raczej z krótkiego czasu na przesiadkę. 15 minut to mało na nasze realia. Pytanie, czy było można wybrać inne bardziej dogodne połączenie?

« 28 Wrz 2023, 21:55 »
Można pójść do konduktora i powiedzieć, że się przesiadasz. Oni się komunikują jakoś. A nawet ostatnio ktoś wpadł na peron spóźniony i się w ogóle pociąg zatrzymał, żeby go zabrać. W szoku byłem, bo nie myślałem, że to w ogóle możliwe jest. No i miał minutę opóźnienia...

• niech tak się stanie
« 28 Wrz 2023, 22:35 »
Można pójść do konduktora i powiedzieć, że się przesiadasz.
Można w naszym kraju wiele.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 28 Wrz 2023, 22:57 »

W drodze na trasę R10

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 28 Wrz 2023, 23:02 »
że od jakiegoś czasu jest trochę inaczej rozkład skonstruowany

Nie. Akurat w miarę zwracam na to uwagę i w ciągu ostatnich kilku tygodni trzy razy miałem sytuację że pociąg złapał parę minut spóźnienia i to nadrobił. Może jeżdżę tymi, którymi twoje ustępują ;) Pewnie zależy od linii (szczególnie ilości mijanek) i jej obłożenia.

Innym razem opóźnienie się zwiększyło, ale było już bardzo duże.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum