Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378041 razy)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 28 Wrz 2023, 23:04 »

W drodze na trasę R10

:o Musiałeś być bardzo niegrzeczny...

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 29 Wrz 2023, 17:48 »
Ostatnio w IC spotkałem zgoła odmienną od najczęściej wymienianej sytuacji [wolne miejsca/brak miejsc na rowery]. Obok mnie 5 wolnych wieszaków, przede mną 5 wolnych miejsc dla rowerzystów i brak miejsc dla "zwykłych" pasażerów. Wiem, bo przy mnie konduktor próbował sprzedać bilet dla nielegalnego (bez biletu) pasażerowi. Jedyna możliwość to bilet razem z opłatą karną za brak biletu 150 zł. O opcji sprzedaży biletu z opłatą za rower konduktor nie wiedział lub nie chciał z niej skorzystać. Z drugiej strony ciekawe czy jakieś sankcje grożą jeżeli ktoś wykupi bilet na rower i tego roweru nie posiada. Sądzę, że żadne i pewnie nic o tym w regulaminach nie ma.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 29 Wrz 2023, 18:51 »
Ostatnio w IC spotkałem zgoła odmienną od najczęściej wymienianej sytuacji [wolne miejsca/brak miejsc na rowery]. Obok mnie 5 wolnych wieszaków, przede mną 5 wolnych miejsc dla rowerzystów i brak miejsc dla "zwykłych" pasażerów. Wiem, bo przy mnie konduktor próbował sprzedać bilet dla nielegalnego (bez biletu) pasażerowi. Jedyna możliwość to bilet razem z opłatą karną za brak biletu 150 zł. O opcji sprzedaży biletu z opłatą za rower konduktor nie wiedział lub nie chciał z niej skorzystać.

Konduktor ściemniał z tym biletem, bo 150 zł to standardowa opłata za brak biletu płatna na miejscu
https://www.intercity.pl/pl/oplaty-dodatkowe-brak-waznego-biletu.html
Konduktor ma prawo ją wystawić w pociągu, gdy pasażer się nie zgłosi do niego na peronie lub zaraz po wejściu. A bilet może wystawić bez wskazania miejsca siedzącego. Wyjątkiem jest IC Premium (Pendolino), gdzie nie wolno jechać bez biletu i w sytuacji braku miejsc płaci się tylko mandat i wysiada na najbliższej stacji (jeśli to nie jest w obrębie Warszawy, to też bilet za ten odcinek).
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
« 29 Wrz 2023, 18:56 »

Konduktor ściemniał z tym biletem, bo 150 zł to standardowa opłata za brak biletu płatna na miejscu
https://www.intercity.pl/pl/oplaty-dodatkowe-brak-waznego-biletu.html
Konduktor ma prawo ją wystawić w pociągu, gdy pasażer się nie zgłosi do niego na peronie lub zaraz po wejściu. A bilet może wystawić bez wskazania miejsca siedzącego. Wyjątkiem jest IC Premium (Pendolino), gdzie nie wolno jechać bez biletu i w sytuacji braku miejsc płaci się tylko mandat i wysiada na najbliższej stacji (jeśli to nie jest w obrębie Warszawy, to też bilet za ten odcinek).

Podobno to system blokował możliwość sprzedaży biletu z powodu braku miejsc. Konduktor był łaskkawy. Obyło się bez mandatu ale pasażer musiał  wysiąść.

• niech tak się stanie
« 29 Wrz 2023, 18:58 »
Z drugiej strony ciekawe czy jakieś sankcje grożą jeżeli ktoś wykupi bilet na rower i tego roweru nie posiada. Sądzę, że żadne i pewnie nic o tym w regulaminach nie ma.
Nie grożą sankcje, natomiast powinien być system jak w Niemczech, że numerowane są wieszaki, a nie tylko fotele i możesz kupić bilet na wieszak bez rezerwacji miejsca siedzącego. Rower wisi, a ty stoisz. A miejsca siedzące dla rowerzystów powinny wtedy trafiać do ogólnej puli wraz z wykupieniem ostatniego wolnego zwykłego w drugiej klasie. Wtedy miałbyś obsadzenie wieszaków do 100% niezależnie od ilości miejsc siedzących.

• niech tak się stanie
« 29 Wrz 2023, 18:59 »
Podobno to system blokował możliwość sprzedaży biletu z powodu braku miejsc. Konduktor był łaskkawy. Obyło się bez mandatu ale pasażer musiał  wysiąść.
Ale to nie było pendolino? Bo w Pendolino jest sztywny limit miejsc, w IC była zawsze pula miejsc bez miejscówki, ale nie wiem, czy ona jest limitowana. Jeśli tak, to jakiś postęp jest, bo kiedyś sprzedawali pod korek, że naprawdę ludzie z biletem bez miejscówki mieli problem wejść.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
« 29 Wrz 2023, 19:09 »
Ale to nie było pendolino? Bo w Pendolino jest sztywny limit miejsc, w IC była zawsze pula miejsc bez miejscówki, ale nie wiem, czy ona jest limitowana. Jeśli tak, to jakiś postęp jest, bo kiedyś sprzedawali pod korek, że naprawdę ludzie z biletem bez miejscówki mieli problem wejść.

Nie wiem jak było. Teraz chyba w IC sprzedają tylko do wyczerpania limitu miejsc siedzących (pewnie, żeby zapewnić pewien komfort jazdy). Tylko w TLK sprzedają bez ograniczeń.

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 2 Paź 2023, 19:10 »
A ja znów potwierdzam, to co już kiedyś pisałem o zakupie biletów z rowerem, przez sieć.
Po długim przeszukiwaniu i analizowaniu połączeń (w 2 kierunkach), pomimo kilku bezpośrednich pociągów (z wieszakami), okazuje się, że istnieje możliwość kupna biletu z rowerem tylko na pociąg nocny, bez względu na dzień tygodnia.
I znów zapukałem do okienka PKP, i tam "CUD", żadnych problemów, nawet na bilet powrotny.

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 4 Paź 2023, 17:41 »
Uzupełniając.
W wagonie 5 rowerów na 12 wieszaków.
Połowa wagonu pusta, więc nikt nie musiał "kraść" nam miejscówek rowerowych.
Czyli Intercity nas nie lubi.

• niech tak się stanie
« 4 Paź 2023, 18:20 »
Uzupełniając.
W wagonie 5 rowerów na 12 wieszaków.
Połowa wagonu pusta, więc nikt nie musiał "kraść" nam miejscówek rowerowych.
Czyli Intercity nas nie lubi.
Byłoby dużo łatwiej sprawdzić, gdybyś podał o jakie połączenie chodzi. Jeśli jest błąd, to będzie się powtarzał raczej.

Offline Mężczyzna grzegorz k

• Miasto: Zabrze
  • Na forum od: 13.02.2023
« 16 Lis 2023, 18:03 »
Czy ktoś z Was kupował może taki bilet. Jeśli tak to na jakich stronach a może w kasie biletowej albo u konduktora. Jakie są warunki przewozu itd?? Chodzi o trasę Wiedeń Passau.
Będę wdzięczny za odpowiedź
« Ostatnia zmiana: 16 Lis 2023, 18:13 grzegorz k »

• niech tak się stanie
« 18 Lis 2023, 17:31 »
Odpowiedziałem w innym miejscu bo to pytanie zadane było w dwóch miejscach, ale skoro logowania już na forum od tego czasu nie było, zakładam, że pytanie było retoryczne :D

Dzisiaj taka ciekawostka, opublikowano rozkład jazdy dla stacji Świeradów-Zdrój. Remont linii dobiega końca.

Odjazdy

Przyjazdy

Rozkład się może jeszcze zmieniać, ale ważne, że są zaplanowane pociągi. Na razie w miarę pasują na połączenia w kierunku Wrocławia i Poznania, zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce. Zawsze lepiej mieć kolejne miejsce w górach z dojazdem kolejowym niż nie mieć  ;D

Z innych nowinek pociąg Górski ze Świnoujścia zostanie przetrasowany od 10 grudnia na trasę przez Zawadę i Zamość do Hrubieszowa. Oznacza to radykalną poprawę dojazdu z zachodu kraju na Roztocze. Pociąg będzie miał możliwość przewozu rowerów. Odległość kolejowa 968 km, więc mieści się w limicie jednego biletu (1000 km). Średnia prędkość na całej trasie 72,3 km/h, a więc rewelacyjna jak na jazdę na takie zadupie :D
« Ostatnia zmiana: 18 Lis 2023, 18:36 podjazdy »

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 18 Lis 2023, 23:53 »
O co chodzi z limitem jednego biletu?

• niech tak się stanie
« 19 Lis 2023, 12:34 »
O co chodzi z limitem jednego biletu?

5. Jeżeli droga przewozu jest dłuższa niż 1000 km, opłatę za przewóz oblicza się oddzielnie za 1000 km
i oddzielnie za odległość taryfową przekraczającą 1000 km

To zabezpieczenie przeciw ułożeniu sobie trasy np. ze Świnoujścia do Szczecina przez Kołobrzeg, Gdynię, Ełk, Rzeszów, Gorlice, Tarnów, Węgliniec, Kostrzyn.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 6 Gru 2023, 08:25 »
Wrzucę to tutaj, bo to afera kolejowa, której doświadczyli podróżujący z rowerem użytkownicy kolei dolnośląskich i kilku innych.
Właściwie, to nie wiadomo: śmiać się czy płakać ale jako scenariusz na sensacyjny film, pasuje jak ulał:)
W rolach głównych:
- Zły - producent składów kolejowych.
- Dobry... No właśnie.
Wydymanie wilka przez ślimaka, to jak nie napisać nic.

Zapraszam do lektury.
Pociąg produkcji polskiej firmy nagle zepsuł się w trakcie serwisu. Fachowcy byli bezradni – pociąg był w porządku, tylko nie chciał jechać. W ostatnim odruchu desperacji na pomoc wezwano zespół Dragon Sector, którego członkowie znaleźli cuda, o których nie śniło się maszynistom.

W tej historii zabierzemy was w nietypową podróż. Podróż pełną nieoczekiwanych odkryć i zdarzeń, podróż pod presją czasu i sporych pieniędzy a także nietypowych technologii. Podróż, w której pociąg gra najważniejszą rolę – chociaż niestety nie jedzie, mimo, że powinien. Zapnijcie pasy – a przynajmniej usiądźcie wygodnie, bo będą ostre zakręty.

https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/o-trzech-takich-co-zhakowali-prawdziwy-pociag-a-nawet-30-pociagow/?fbclid=IwAR00mLugoLYm0ENGq1l3TjVKFwcHQ78BKn400gYfTod-3bbxrCH1_JPCc6Q
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum