W drodze na trasę R10
Ostatnio w IC spotkałem zgoła odmienną od najczęściej wymienianej sytuacji [wolne miejsca/brak miejsc na rowery]. Obok mnie 5 wolnych wieszaków, przede mną 5 wolnych miejsc dla rowerzystów i brak miejsc dla "zwykłych" pasażerów. Wiem, bo przy mnie konduktor próbował sprzedać bilet dla nielegalnego (bez biletu) pasażerowi. Jedyna możliwość to bilet razem z opłatą karną za brak biletu 150 zł. O opcji sprzedaży biletu z opłatą za rower konduktor nie wiedział lub nie chciał z niej skorzystać.
Konduktor ściemniał z tym biletem, bo 150 zł to standardowa opłata za brak biletu płatna na miejscuhttps://www.intercity.pl/pl/oplaty-dodatkowe-brak-waznego-biletu.htmlKonduktor ma prawo ją wystawić w pociągu, gdy pasażer się nie zgłosi do niego na peronie lub zaraz po wejściu. A bilet może wystawić bez wskazania miejsca siedzącego. Wyjątkiem jest IC Premium (Pendolino), gdzie nie wolno jechać bez biletu i w sytuacji braku miejsc płaci się tylko mandat i wysiada na najbliższej stacji (jeśli to nie jest w obrębie Warszawy, to też bilet za ten odcinek).
Z drugiej strony ciekawe czy jakieś sankcje grożą jeżeli ktoś wykupi bilet na rower i tego roweru nie posiada. Sądzę, że żadne i pewnie nic o tym w regulaminach nie ma.
Podobno to system blokował możliwość sprzedaży biletu z powodu braku miejsc. Konduktor był łaskkawy. Obyło się bez mandatu ale pasażer musiał wysiąść.
Cytat: wiki w 29 Wrz 2023, 18:56Podobno to system blokował możliwość sprzedaży biletu z powodu braku miejsc. Konduktor był łaskkawy. Obyło się bez mandatu ale pasażer musiał wysiąść.Ale to nie było pendolino? Bo w Pendolino jest sztywny limit miejsc, w IC była zawsze pula miejsc bez miejscówki, ale nie wiem, czy ona jest limitowana. Jeśli tak, to jakiś postęp jest, bo kiedyś sprzedawali pod korek, że naprawdę ludzie z biletem bez miejscówki mieli problem wejść.
Uzupełniając.W wagonie 5 rowerów na 12 wieszaków.Połowa wagonu pusta, więc nikt nie musiał "kraść" nam miejscówek rowerowych.Czyli Intercity nas nie lubi.
O co chodzi z limitem jednego biletu?
5. Jeżeli droga przewozu jest dłuższa niż 1000 km, opłatę za przewóz oblicza się oddzielnie za 1000 km i oddzielnie za odległość taryfową przekraczającą 1000 km