Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378042 razy)

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 6 Gru 2023, 09:32 »
No to lepsze były stare ciuchcie, ich się nie dało zablokować kodem.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 6 Gru 2023, 09:49 »

Dzisiaj taka ciekawostka, opublikowano rozkład jazdy dla stacji Świeradów-Zdrój. Remont linii dobiega końca.

Trwają już jazdy testowe i szkolenie maszynistów na szlaku. W niedzielę ruszy już pociąg z pasażerami. Ciekawe jak z miejscami na rowery?

https://www.eluban.pl/artykul/26772,zdjecia-i-wideo-pierwszy-przejazd-szynobusu-kd-do-swieradowa-zdroju

Wstępnie system pozwolił na zakup 6 biletów z rowerami.

« Ostatnia zmiana: 6 Gru 2023, 09:56 Antracyt »

Online Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 6 Gru 2023, 10:41 »
Newsy za takie działania powinien ponieść karę, a przede wszystkim wpierw pokryć wartość kar umownych, bo przestoje wynikały z winy producenta, a nie serwisanta.

Na razie Newag opublikował oświadczenie, że to nie ich sprawka.
https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/newag-odpowiada-hakerom-i-sps-chce-wycofania-pojazdow-z-ruchu-116422.html
« Ostatnia zmiana: 6 Gru 2023, 17:44 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 7 Gru 2023, 17:38 »
Na razie Newag opublikował oświadczenie, że to nie ich sprawka.
https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/newag-odpowiada-hakerom-i-sps-chce-wycofania-pojazdow-z-ruchu-116422.html

A co im pozostaje robić poza pójściem w zaparte?
Wszystkie fakty wskazują na to, że celowo wprowadzili w oprogramowaniu kody tak by przejmować zlecenia na serwisowanie własnych pociągów, a wycinać z tego konkurencję, jak mawia stare przysłowie winny jest ten kto ma z tego korzyść. To jest pokaz wyjątkowego skur...twa biznesowego, sprawa jest już na tyle gruba, że zajmuje się ją ABW.
Tutaj opis sprawy:
https://www.rp.pl/kraj/art39527111-zhakowane-pociagi-kto-stoi-za-celowymi-usterkami-w-impulsach
- Na zlecenia SPS podjęliśmy się analizy tajemniczych awarii, które dotykały serwisowanych przez nich pojazdów typu Impuls. Udało nam się przeanalizować programowanie pojazdów i znaleźć w nim specjalnie zaprogramowane usterki, które pojawiały się m.in. przy wielodniowym postoju - mówi „Rzeczpospolitej” Michał Kowalczyk z Dragon Sector. - Te „zabezpieczenia” różniły się między pojazdami, w dwóch z nich znaleźliśmy nawet sprawdzenie po koordynatach GPS, żeby pojazdy psuły się dokładnie w warsztatach konkurencji Newagu.

A tutaj bardzo szczegółowo opisana ta afera:
https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/o-trzech-takich-co-zhakowali-prawdziwy-pociag-a-nawet-30-pociagow/?fbclid=IwAR1a18VLOyQibo0RKWLvGR57QkDh91X2Jv8iMzeN2dNuOKUF154yGSxxeyk

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 7 Gru 2023, 21:40 »
Wrzucę to tutaj, bo to afera kolejowa, której doświadczyli podróżujący z rowerem użytkownicy kolei dolnośląskich i kilku innych.
Właściwie, to nie wiadomo: śmiać się czy płakać ale jako scenariusz na sensacyjny film, pasuje jak ulał:)
W rolach głównych:
- Zły - producent składów kolejowych.
- Dobry... No właśnie.
Wydymanie wilka przez ślimaka, to jak nie napisać nic.

Zapraszam do lektury.
Pociąg produkcji polskiej firmy nagle zepsuł się w trakcie serwisu. Fachowcy byli bezradni – pociąg był w porządku, tylko nie chciał jechać. W ostatnim odruchu desperacji na pomoc wezwano zespół Dragon Sector, którego członkowie znaleźli cuda, o których nie śniło się maszynistom.

W tej historii zabierzemy was w nietypową podróż. Podróż pełną nieoczekiwanych odkryć i zdarzeń, podróż pod presją czasu i sporych pieniędzy a także nietypowych technologii. Podróż, w której pociąg gra najważniejszą rolę – chociaż niestety nie jedzie, mimo, że powinien. Zapnijcie pasy – a przynajmniej usiądźcie wygodnie, bo będą ostre zakręty.

https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/o-trzech-takich-co-zhakowali-prawdziwy-pociag-a-nawet-30-pociagow/?fbclid=IwAR00mLugoLYm0ENGq1l3TjVKFwcHQ78BKn400gYfTod-3bbxrCH1_JPCc6Q
;,D
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

• niech tak się stanie
« 7 Gru 2023, 21:52 »
;,D
To może oznaczać, że Wilk ignoruje twoje posty i nie będzie odpowiadał na twoje zaczepki, ale również nie odnosił się bezpośrednio do żadnych komentarzy. Ja ignorowałem Wilka absolutnie ponad 1,5 roku, teraz częściowo; - nadal jest ignorowany, więc każdy jego post klikam, jeśli chcę zobaczyć. Wielu jego postów nie oglądam i to na razie się nie zmieni. Wilk wie, że jest użytkownikiem ignorowanym przeze mnie, bo o tym wielokrotnie pisałem.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 7 Gru 2023, 21:57 »
To może oznaczać, że Wilk ignoruje twoje posty i nie będzie odpowiadał na twoje zaczepki, ale również nie odnosił się bezpośrednio do żadnych komentarzy. Ja ignorowałem Wilka absolutnie ponad 1,5 roku, teraz częściowo; - nadal jest ignorowany, więc każdy jego post klikam, jeśli chcę zobaczyć. Wielu jego postów nie oglądam i to na razie się nie zmieni. Wilk wie, że jest użytkownikiem ignorowanym przeze mnie, bo o tym wielokrotnie pisałem.

Haha!
I pewnie dlatego, ze moich tekstów nie czytasz jesteś forumowiczem, który zdecydowanie najwięcej się do mnie przychrzania  :P

• niech tak się stanie
« 7 Gru 2023, 22:04 »
Jak każdy znany mi poznaniak, nie uciekam rakiem z rozmowy.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
« 7 Gru 2023, 22:30 »
Zaraz po wysłaniu postu, pośliznąłem się na skórce od banana i straciłem pamięć.

Od kiedy ten pociąg do Braniewa ma hasać?

Tymczasem mamy super SKM w 3citi. Ta na pewno będzie przyjeżdżała o czasie:)
Oczywista do 1000 000km.
📸 Obejrzyj ten film na Facebooku
https://fb.watch/oOvVl05Ihp/

Najlepsze są komentarze:)
« Ostatnia zmiana: 8 Gru 2023, 08:33 Elwood »

• niech tak się stanie
« 8 Gru 2023, 10:42 »
Od niedzieli.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
« 8 Gru 2023, 12:12 »
F-cznie!
Bilety są już dostępne a połączenie całkiem/całkiem ode mnie.

• niech tak się stanie
« 8 Gru 2023, 13:28 »
Nota bene od niedzieli podwyżka cen biletów, więc jak chcesz kupić jakiś bilet (np. regiokarnet) to tylko do jutra po starej cenie.

https://polregio.pl/media/23610/tabele-op%C5%82at-dzia%C5%82-iii-taryfy-przewozowej-od-10122023-r-ca%C5%82o%C5%9B%C4%87.pdf

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
« 8 Gru 2023, 13:39 »
Dzięki za info!
Tak zrobię. Do 12.12 mam jeszcze dwa przejazdy na kupionym wcześniej karnecie (zdążę wykorzystać) ale na pewno wykorzystam ten drugi również do połowy lutego.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 8 Gru 2023, 20:12 »
A co im pozostaje robić poza pójściem w zaparte?

Ja tam bym nie przesądzał. Jak ktoś ma fizyczny dostęp do takiego komputerka i da się z niego wyciągnąć oprogramowanie i pewnie tez załadować, to pewnie może wszystko i to będzie nie do namierzenia. Tak samo mogą na tym zarobić inni producenci, gdzie spada zaufanie do Newag.

• niech tak się stanie
« 11 Gru 2023, 20:21 »
Newag może utonąć w procesie cywilnym. Dowody z hakowania oprogramowania mogą być wzięte pod uwagę przez sąd.
https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/sprawa-newagu--kilka-uwag-z-perspektywy-prawnej-116491.html

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum