Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 377985 razy)

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 18 Gru 2023, 22:23 »
Pisząc o zysku przypomniałeś mi jeszcze o kwestii ekonomicznej :) 

Bilet weekendowy na osobówki, od piątku od 18 do poniedziałku do 6 - niecałe 50 zł. Nawet doliczając te 8,5 za każdy przewóz roweru to i tak wyjdzie Ci na tyle mało, że samochodem za te pieniądze tego nie obskoczysz - jechałem tak na majówkę (wtedy bilet jest dłużej ważny) w tym roku w okolice Gryfowa Śląskiego. To dojechałem, wróciłem, zaliczając przy okazji (kolejny plus pociągu!) super klimatyczną trasę przez Bory Dolnośląskie, robiąc przy tym pewnie coś koło 500 km koleją (racząc się jeszcze zimnym piwkiem przed wejściem do pociągu). A na koniec, jeszcze 3 maja pojechałem pod Wałcz na tym samym bilecie. Nic się nie spóźniło, wszędzie było miejsce, obsługa przyjemna. I byłem  bardzo zadowolony, że nie spaliłem ani litra paliwa dla siebie samego na te wojaże :)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 18 Gru 2023, 22:40 »
Nawet doliczając te 8,5 za każdy przewóz roweru
Podaj przy kasie kod 605. To przewóz roweru w dniu ważności biletu. Jak masz w planie tam i powrót jednego dnia (np. jedziesz na grzyby na jednym dniu z Regiokarnetu), to weź 605. Nie masz wtedy co prawda tzw. sprawdzenia dostępności miejsc przewozu rowerów, ale poza sezonem to byś musiał chyba trafić na wyprawkę forumową, aby mieć zawalony pociąg rowerami :P Nie sprawdzałem, czy 605 działa na bilet weekendowy (turystyczny), ale jeśli nie, to podaj 614. Jeden z tych dwóch działa na weekendowy, wtedy możesz jechać i 20 razy z rowerem, ale jak tak zrobisz, to cię zapamiętają wszystkie drużyny konduktorskie z okolicy :D
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

« 18 Gru 2023, 22:55 »
W sumie racja, poza sezonem to może mieć sens. Bo tak to wolę jednak mieć dopisek „uprawnia do przewozu roweru w pociągu nr XXXX”, nawet za cenę tych 9 złotych ;)

• niech tak się stanie
« 18 Gru 2023, 23:06 »
W sumie racja, poza sezonem to może mieć sens. Bo tak to wolę jednak mieć dopisek „uprawnia do przewozu roweru w pociągu nr XXXX”, nawet za cenę tych 9 złotych ;)
Wiadomo, latem w weekendy i na majówkę też biorę bilet na rower na dane połączenie i pani w kasie wstukuje mi po kolei te pociągi, jeden po drugim :D Zima to zupełnie inny sezon. Trzeba tylko uważać na pociągi ze Świnoujścia i z Kołobrzegu po weekendzie lub Nowym Roku, one bywają nabite pod korek, że w toalecie jest 5-10 miejsc stojących opróżnianych na czas defekacji.

Offline Mężczyzna Romal

• Na forum od: 05.06.2006
« 18 Gru 2023, 23:10 »
jechałem tak na majówkę (wtedy bilet jest dłużej ważny) w tym roku w okolice Gryfowa Śląskiego.

Cena - super! Podoba mi się. Ale miejsce... Podałeś świetny przykład. Gryfów Śląski. Tak wygląda porównanie dojazdu tam według Googla (samochód) oraz wyszukiwarki połączeń kolejowych:

Kluczem w tym przypadku jest czas dojazdu. Wybrałem najbliższy piątek. Może latem są lepsze połączenia, ale gdy jechałem kiedyś w te strony latem, to też nic lepszego nie znalazłem.

« 18 Gru 2023, 23:19 »
Nie są pewnie dużo lepsze. Ja, zgodnie z założeniami, wysiadłem z regio w Nowej Soli i pojechałem sobie przez całe Lubuskie pod ten Gryfów :) W zeszłym roku z kolei do Jugowic przejechałem się ze Ścinawy. I też było super.

• niech tak się stanie
« 18 Gru 2023, 23:25 »
Ależ dyskusja się zrobiła. Ja nie żałuję, że nie kupiłem samochodu po zezłomowaniu poprzedniego kilka lat temu. Koszty miesięczne spadły z 300 zł na 10 zł. Kasa na ten samochód nadal się grzeje na lokatach. Prawo jazdy przez te lata się przedawniło i ta dyskusja mi przypomniała, żeby odnowić je, czyli zrobić badania lekarskie i opłacić. Niech sobie leży (prawo jazdy), wszak gdy pojadę w miejsce bez transportu publicznego, to sobie wypożyczę raczej samochód, a nie pociąg  ;D I to kolejny koszt związany z samochodem, którego nawet nie posiadam, ale niewielki :lol:

• niech tak się stanie
« 19 Gru 2023, 17:35 »
PKP Intercity, zgodnie z obietnicą złożoną pasażerom, z końcem 2023 roku wprowadziło graficzną rezerwację miejsc we wszystkich pociągach krajowych przez siebie uruchamianych, niezależnie od ich kategorii czy relacji.

https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/graficzna-rezerwacja-miejsc-we-wszystkich-pociagach-pkp-intercity-116648.html

Online Mężczyzna memorek

• Na forum od: 12.05.2007
« 20 Gru 2023, 07:58 »
PKP Intercity, zgodnie z obietnicą złożoną pasażerom, z końcem 2023 roku wprowadziło graficzną rezerwację miejsc we wszystkich pociągach krajowych przez siebie uruchamianych, niezależnie od ich kategorii czy relacji.

https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/graficzna-rezerwacja-miejsc-we-wszystkich-pociagach-pkp-intercity-116648.html
Jako pasażer z dłuższymi nogami, bardzo sobie tę zmianę cenię. :-) Do tej pory korzystałem ze swoich notatek, gdzie miałem zapisane, w pociągach ze Szczecina, miejsca z większą przestrzenią.

Marek

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 20 Gru 2023, 13:31 »
Miło jest wybierać miejsca, ale niestety w niektórych wagonach, dla rowerzystów są tylko miejsca przy stolikach, a tam z miejscem na nogi kiepsko.
Dodatkowo, żeby wstać, trzeba złożyć stolik.

• niech tak się stanie
« 20 Gru 2023, 13:47 »
W niektórych są też przy półkach na bagaże (dużo miejsca na nogi) lub przy ścianie (wtedy nogi jedynie możesz na ścianie położyć, bo nie ma miejsca wcale)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 22 Gru 2023, 13:48 »
Kolejne doniesienie o pociągu Newagu. Podobno zepsuł się dokłądnie 21 grudnia i podobno zgodnie z tajmneiczym kodem :)
https://biznes.interia.pl/gieldy/aktualnosci/news-pociag-newagu-znow-stanal-tajemniczych-awarii-ciag-dalszy,nId,7225139

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 22 Gru 2023, 15:02 »
 ;)

« 22 Gru 2023, 15:21 »
I ma tysiąc razy więcej miejsca na rowery 😜

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 22 Gru 2023, 18:21 »
A wiecie, że Kibel miał wlot do sprężarki w toalecie i mężczyźni do niego sikali i dlatego waliło moczem w całym pociągu? Trochę czasu zajęło zanim to odkryli i zaczęli przerabiać...  ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum