Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378490 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 30 Sty 2024, 16:53 »
Ciekawe czy liczą sobie za każdy kraj po drodze, czy to jest jakiś ryczałt.

Np. na pociąg z Warszawy do Wiednia da się kupić w aplikacji bilet na przewóz roweru także do stacji pośrednich. I cena bywa różna.

Poza tym, odkąd wprowadzili te wszystkie taryfy handlowe to trudno się zorientować. Nie ma sensownego cennika. Cena losowa. Zależy od daty przejazdu, daty zakupu, itp.

To zależy od kraju, ale ogólnie do państw sąsiednich 10 EUR, ale już jadąc przez kilka krajów może być więcej, zgodnie z tym:
https://www.intercity.pl/pl/dokumenty/Przepisy%20i%20taryfy/Mi%C4%99dzynarodowe/SCIC-NRT-od-10-12-2023.pdf

str 40-43
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Cokeman

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2013
« 30 Sty 2024, 19:57 »
Ja właśnie przewożę rower z Bazylei do Wawy.
24h podróż z 3h postojem w Pradze i 1h w Bohuminie. Zostalo mi ok 100minut jazdy

I tutaj reguly nie ma.

Jak w zeszłym tygodniu patrzyłem to DB miał lepsze oferty.
wczoraj jednak gdy kupowałem w południe to Ceske Drahy mialy najlepsza opcje
534 zl za trase Bazylea Praga i potem 240zl dalej do Wawy.

Oczywiście w tym transport roweru.

175 euro za taka trase to nie najgorzej, zwłaszcza ze w tamtą strone bez roweru dalem mniej więcej podobnie.

Ale trzeba porównywać. Oferte polska z czeska, austriacka niemiecka.
oczywiście polska zazwyczaj wypada najgorzej, ale bywa ze i tam sie upoluje.
Ot z soboty na niedzielę za 29 euro dojechałem do Wiednia. Bilet upolowany w zeszły wtorek.

I jeszcze trzeba kombinować w ten sposób, ze nie kupujemy biletu Bazylea Warszawa, tylko dzielony w Pradze. Taniej wychodzi.
dodatkowo staramy sie mieć mniej krajów. Z Bazylei jechalem z Basel Bad, a nie SBB. To dalo kolejne paredIesiat euro oszczędności.

Podróże kształcą.

• niech tak się stanie
« 30 Sty 2024, 20:46 »
Ja właśnie przewożę rower z Bazylei do Wawy.
24h podróż z 3h postojem w Pradze i 1h w Bohuminie. Zostalo mi ok 100minut jazdy

I tutaj reguly nie ma.

Jak w zeszłym tygodniu patrzyłem to DB miał lepsze oferty.
wczoraj jednak gdy kupowałem w południe to Ceske Drahy mialy najlepsza opcje
534 zl za trase Bazylea Praga i potem 240zl dalej do Wawy.

Oczywiście w tym transport roweru.

175 euro za taka trase to nie najgorzej, zwłaszcza ze w tamtą strone bez roweru dalem mniej więcej podobnie.

Ale trzeba porównywać. Oferte polska z czeska, austriacka niemiecka.
oczywiście polska zazwyczaj wypada najgorzej, ale bywa ze i tam sie upoluje.
Ot z soboty na niedzielę za 29 euro dojechałem do Wiednia. Bilet upolowany w zeszły wtorek.

I jeszcze trzeba kombinować w ten sposób, ze nie kupujemy biletu Bazylea Warszawa, tylko dzielony w Pradze. Taniej wychodzi.
dodatkowo staramy sie mieć mniej krajów. Z Bazylei jechalem z Basel Bad, a nie SBB. To dalo kolejne paredIesiat euro oszczędności.

Podróże kształcą.

Basel Bad - Kustrin-Kietz ok. 40 EUR na teraz :P
4 km rowerem
Kostrzyn-Warszawa 100 zł

W sumie przepłaciłeś około 400 zł, bo szukałeś połączenia bezpośrednio do Warszawy, zamiast szukać wpierw wewnątrz Niemiec do ostatniej stacji, a potem dalej. Czasowo wychodzi podobnie.

Generalnie od czasu wprowadzenia biletu za 49 euro na całe Niemcy w połączeniach Regio, pojawiło się też więcej ofert na przecinanie Niemiec od granicy do granicy z użyciem pociągów dalekobieżnych. W sezonie będzie problem z rezerwacjami miejsc na rowery na ostatnią chwilę (bo Niemcy dużo wcześniej planują letnie urlopy niż my), ale teraz jeszcze z tym całkiem spoko jest.

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
« 30 Sty 2024, 21:06 »
Wstawialem wczoraj Basel Bad do Berlina i nie bylo nic ponizej 100 euro z rowerkiem. Zależało mi na wyjeździe wczoraj wieczorem. Jeśli to co piszesz to na dzisiaj rano, to dorzuć owe 4 stowy za kokejną nocke w najtanszym ibisie

• niech tak się stanie
« 30 Sty 2024, 21:17 »
Wstawialem wczoraj Basel Bad do Berlina i nie bylo nic ponizej 100 euro z rowerkiem. Zależało mi na wyjeździe wczoraj wieczorem. Jeśli to co piszesz to na dzisiaj rano, to dorzuć owe 4 stowy za kokejną nocke w najtanszym ibisie
Na wczoraj nie da się sprawdzić pociągów, sprawdziłem na dzisiaj wieczorem z rowerem. System sprzedaży też jest dość dziwnie skonstruowany, bo do Berlina faktycznie mogło być drożej, niż za Berlin. Na tej samej zasadzie z Frankfurtu jest czasem taniej niż z Berlina do Basel Bad czy do Garmisch. Ponadto system nie wybiera najlepszej ceny, manipulując czasem na przesiadkę na dłuższy cena potrafi nagle spaść i to sporo :D
W Niemczech możesz też rowery nieco rozkręcone przewozić w miejscach na duży bagaż. To się opłaca gdy jest np. jeden długi transfer ICE z takimi miejscami, a ICE mają stałe składy, więc można sprawdzić, co w nich jedzie.

Nota bene jak lubisz przesiadki, to można kupić bilet miesięczny Regio na Niemcy i anulować od razu po zakupie w aplikacji mo.pla (do jednego dnia przed końcem miesiąca). Wtedy miałbyś przejazd przez Niemcy w obie strony za 49 Euro plus dwa bilety na rower bodaj po 6 euro każdy?, ale dość dużo przesiadek. Jednak duuużo taniej. Startując o świcie z Basel Bad o 6:26 kolejnego dnia byłbyś w Warszawie. Wszak o północy jest pociąg z Kostrzyna do Warszawy z przewozem rowerów. W drugą stronę podobnie. (bilet miesięczny trzeba anulować po zakupie, bo to subskrypcja, a Ciebie interesowałby tylko pierwszy miesiąc subskrypcji, opłacony w momencie zakupu kwotą 49 euro. Nie wiem co się stanie, gdy ktoś kupi ten bilet ostatniego dnia miesiąca - czy da się anulować, ale jechałeś do Niemiec wcześniej).

Wspomniany bilet miesięczny się ogromnie opłaca, gdy jedziemy w dwie strony w jednym miesiącu kalendarzowym. Oczywiście ogranicza nas do pociągów Regio, ale można na nim naprawdę tanio przejechać i z rowerem łatwiej, bo nie trzeba nic rezerwować.
« Ostatnia zmiana: 30 Sty 2024, 21:31 podjazdy »

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 30 Sty 2024, 21:56 »
Nota bene jak lubisz przesiadki, to można kupić bilet miesięczny Regio na Niemcy i anulować od razu po zakupie w aplikacji mo.pla (do jednego dnia przed końcem miesiąca).
Jesteś pewny? Ogólna zasada jest taka, że anulować trzeba do 10 danego miesiąca (czyli do 10 lutego anulujemy przedłużenie na marzec).
Wracam do jeżdżenia.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 30 Sty 2024, 22:31 »
Ceske Drahy mialy najlepsza opcje

Czesi miewają dobre oferty. Np. Brzecław-Graz za 500 CZK. No i daje się kupić bilet na rower w aplikacji.

• niech tak się stanie
« 30 Sty 2024, 22:39 »
Jesteś pewny? Ogólna zasada jest taka, że anulować trzeba do 10 danego miesiąca (czyli do 10 lutego anulujemy przedłużenie na marzec).
Poza jedną apką, o której pisałem.

https://pl.mopla.solutions/pl/tickets/deutschlandticket

Pamiętaj, że zakup jest nieodwracalny - anulowanie biletu po zakupie, to anulowanie subskrypcji na KOLEJNY miesiąc. Warto anulować jak najszybciej, ale jeśli planujesz np. majówkę i wypad w sierpniu, lepsza będzie pauza.

Nieprawdopodobnie tnie się teraz serwer, 502 Bad Gateway nginx szaleje.
« Ostatnia zmiana: 30 Sty 2024, 22:57 podjazdy »

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 31 Sty 2024, 00:41 »
Ach ta walka o tańsze pendolindo: "Zapłacono i wystawiono: 31.01.2024 00:31:21;D

• niech tak się stanie
« 31 Sty 2024, 01:06 »
Ach ta walka o tańsze pendolindo: "Zapłacono i wystawiono: 31.01.2024 00:31:21"  ;D
A pamiętasz WEEKENDOWĄ BILETOMANIĘ? 29 zł za pociągi TLK w dowolnej relacji, jechałem nie raz.

Albo 1 zł InterRegio? To był hit.

Mam z tego galerię - na plażę za złotówkę!

05-06.07.2014. Na plażę za złotówkę!
https://photos.app.goo.gl/nVSUVGvZcsVwQvPY6

Zobacz godziny zakupów biletów. Nad morze latem w środku sezonu :D Szarpałem jak Reksio szynkę.
« Ostatnia zmiana: 31 Sty 2024, 01:41 podjazdy »

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 31 Sty 2024, 10:49 »
29 TLK? Też mi promocja:

I to nie żadne TLK, tylko IC i to Dartem!

No ale za 1zł to faktycznie hit, żeby się pendolindo dało kupić w takiej cenie...

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 6 Lut 2024, 19:47 »
Do latających z rowerami pytanie.
Jeżeli przewoźnik podaje w cenie biletu info, że można zabrać bagaż rejestrowy 23kg, to czy to obejmuje rower również?
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 6 Lut 2024, 19:55 »
Standardowo nie. Rower mieści się w kategorii "sprzęt sportowy".
Nie wykluczam wyjątków.

• niech tak się stanie
« 6 Lut 2024, 19:58 »
Jak są wyjątki, to jest wtedy napisane, że może być to rower i jednocześnie, że można przekroczyć limit wymiaru. Jeśli mieścisz się w limicie wymiarów (np. składak) to nie musisz tego deklarować jako rower, ale musi mieć formę bagażu (np. futerał).
No i o lataniu jest osobny wątek.

Offline Mężczyzna Elwood

• Od 2009-03-26
  • Miasto: Przystanek Oliwa
  • Na forum od: 07.02.2023
« 6 Lut 2024, 22:06 »
O, dzięki.
Ja w ogóle nie latam samolotem. Ledwie kilka razy i to w jakiejś grupie, gdzie za rękę prowadzili jak dziecko.
Właściwy wątek odnalazłem. Ładnie u siebie opisuje Ewcyna ale i tak będe miał kilka pytań.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, przez dobę uchodzi za idiotę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum