Autor Wątek: Przewożenie roweru pociągiem  (Przeczytany 378521 razy)

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
Odp: Przewożenie roweru pociągiem
« 6 Lut 2024, 22:16 »
wiem że do czasu c19 ... to BA i TAP ,IBERIA miały przewoz roweru w bagażu rej. oby się zmieścił w 26 kg

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 7 Lut 2024, 00:23 »
wiem że do czasu c19 ... to BA i TAP ,IBERIA miały przewoz roweru w bagażu rej. oby się zmieścił w 26 kg
Ba, nawet LOT woził rowery w ramach bagażu rejestrowanego, ale to już minęło. A szkoda, za kilka stów leciało się z Poznania do Estonii z przesiadką w Warszawie.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

• niech tak się stanie
« 8 Lut 2024, 23:21 »
Gruuubo. Po 3 latach od zakupu popsuły się dwie hybrydy. Komputer nie odpala silnika, pojawiają się komunikaty usterek. Brzmi znajomo? Tak, oczywiście. Producentem obu pociągów jest, zgadnijcie ...

... Newag.
https://szczeciner.pl/po-3-latach-sie-zepsuly-i-nie-mozna-odpalic-silnikow-polregio-w-zachodniopomorskim-ma-problem/21801/

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 8 Lut 2024, 23:32 »
Gruuubo.

E tam, trzeba do producenta oddać na serwis i będą śmigać jeszcze 50 lat...  :P

• niech tak się stanie
« 8 Lut 2024, 23:35 »
E tam, trzeba do producenta oddać na serwis i będą śmigać jeszcze 50 lat...  :P
Nawet nie trzeba oddawać, wystarczy zapłacić, podpiąć do internetu i podać dane. Silnik "naprawi" się zdalnie, z klawiatury, za drobne kilka procent wartości pociągu.

• niech tak się stanie
« 13 Lut 2024, 16:13 »
Policja weszła do siedziby Newagu i biur lokalnych, zabezpieczyła komputery i nośniki danych. Będzie się działo
https://wiadomosci.onet.pl/krakow/prokuratura-weszla-do-siedziby-newagu-chodzi-o-sledztwo-w-sprawie-dziwnych-usterek/sgsjjtm

A Polskie Linie Kolejowe zapowiedziały, że w nowym rozkładzie jazdy, który wchodzi za miesiąc, najszybsze połączenie z Krakowa do Zakopanego i z Zakopanego do Krakowa pobije o 1-4 minuty niemal 90-letni rekord czasu przejazdu ustanowiony przez Luxtorpedę.
https://gazetakrakowska.pl/pkp-intercity-zapowiada-pobicie-prawie-90letniego-rekord-luxtorpedy-na-trasie-krakow-zakopane-sa-nowe-pociagi-i-rozklad-jazdy/ar/c1-18305909

« 13 Lut 2024, 16:55 »
A Polskie Linie Kolejowe zapowiedziały, że w nowym rozkładzie jazdy, który wchodzi za miesiąc, najszybsze połączenie z Krakowa do Zakopanego i z Zakopanego do Krakowa pobije o 1-4 minuty niemal 90-letni rekord czasu przejazdu ustanowiony przez Luxtorpedę.
https://gazetakrakowska.pl/pkp-intercity-zapowiada-pobicie-prawie-90letniego-rekord-luxtorpedy-na-trasie-krakow-zakopane-sa-nowe-pociagi-i-rozklad-jazdy/ar/c1-18305909

WOW!!! To jest zmiana pokoleniowa! I że z MPP wrócimy taką Luxtorpedą prosto z Poronina? WOW!!!

• niech tak się stanie
« 13 Lut 2024, 20:12 »
WOW!!! To jest zmiana pokoleniowa! I że z MPP wrócimy taką Luxtorpedą prosto z Poronina? WOW!!!
Nie, bo EIC Tatry zatrzymuje się tylko na stacjach Zakopane, Nowy Targ, Kraków Główny, Idzikowice i 3x Warszawa. Czas podróży atrakcyjny, 4 godziny z hakiem z Zakopanego do Warszawy.

Karłowicz, który zatrzymuje się w Poroninie, jedzie minutę dłużej niż Luxtorpeda.

« 13 Lut 2024, 21:01 »
Nie, bo EIC Tatry zatrzymuje się tylko na stacjach Zakopane, Nowy Targ, Kraków Główny, Idzikowice i 3x Warszawa. Czas podróży atrakcyjny, 4 godziny z hakiem z Zakopanego do Warszawy.

Karłowicz, który zatrzymuje się w Poroninie, jedzie minutę dłużej niż Luxtorpeda.

Karłowicz to ED160, jak dla mnie ten model ma wszystko co pociąg potrzebuje. Ale patrzę na zestawienia tego EIC Tatry, to tam 16 miejsc na rowery. Nieźle. Na koniec do Nowego Targu jest 25km i większość z górki, więc nie ma co płakać. W każdym razie ciekawie to wszystko wygląda.

• niech tak się stanie
« 14 Lut 2024, 12:48 »
Karłowicz to ED160, jak dla mnie ten model ma wszystko co pociąg potrzebuje.
To jest ten tramwaj z twardymi nieregulowanymi siedzeniami, czy z miękkimi regulowanymi? Bo dla mnie siedzisko ma znaczenie, zwłaszcza jak już nie ma miejsca w rowerowym na leżenie na karimacie.

« 14 Lut 2024, 12:55 »
Karłowicz to ED160, jak dla mnie ten model ma wszystko co pociąg potrzebuje.
To jest ten tramwaj z twardymi nieregulowanymi siedzeniami, czy z miękkimi regulowanymi? Bo dla mnie siedzisko ma znaczenie, zwłaszcza jak już nie ma miejsca w rowerowym na leżenie na karimacie.

To jest Flirt, 6 rowerów w czwartym wagonie blokujące przejście. Ja tam nie narzekam.

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
« 16 Lut 2024, 21:08 »
Pytanie do obytych. Chcę dotrzeć z rowerem z Polski do Czech/na Słowację. Czy jest jakaś wyszukiwarka, która mi pokaże czy połączenie z miejscowości A do miejscowości B jest możliwe? 

• niech tak się stanie
« 16 Lut 2024, 21:13 »
Pytanie do obytych. Chcę dotrzeć z rowerem z Polski do Czech/na Słowację. Czy jest jakaś wyszukiwarka, która mi pokaże czy połączenie z miejscowości A do miejscowości B jest możliwe? 

Tak, wpierw http://old.rozklad-pkp.pl/bin/query.exe/pn?

Są różne kruczki.

Cieszyn - Cesky Tesin przesiadać się można na pociągi czeskie, po przejechaniu przez most i ok. 2 km, system tego nie widzi.
Chałupki - Bohumin przesiadać się można na pociągi czeskie, po przejechaniu przez most i drogą rowerową 5 km, system tego nie widzi, ale już jeżdżą pociągi do Bohumina (ale mniej, niż do Chałupek).
Czeskie regio jeździ tylko do Mosty u Jablunkowa, to stacja pod niewielką przełęczą. Stamtąd rowerem do stacji Cadca 20 km i masz nagle mnóstwo pociągów.

W Głuchołazach można tylko wysiąść z jednego pociągu na dobę, ale nie można wsiadać  :D

Tak więc wpisując w wyszukiwarce połączenie z Polski do Czech lub Słowacji, zobaczysz około 5% możliwych połączeń. Bo reszta ma "dziurę", którą trzeba zrobić na własnych kołach.
« Ostatnia zmiana: 16 Lut 2024, 21:18 podjazdy »

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
« 16 Lut 2024, 21:18 »
Dzięki. O Głuchołazach czytałem, ale tam jakies jaja są. Próbuję się przekonać do PKP ale wcale tego nie ułatwiają. Szczególnie bez roweru.

• niech tak się stanie
« 16 Lut 2024, 21:20 »
Dzięki. O Głuchołazach czytałem, ale tam jakies jaja są. Próbuję się przekonać do PKP ale wcale tego nie ułatwiają. Szczególnie bez roweru.
Bez roweru masz bardzo fajne połączenia autobusowe. Jest sieć szybkich dróg i można wygodnie i w miarę bezpiecznie pojechać, do tego zazwyczaj taniej niż pociągiem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum